ALERTĂ Titlurile de stat din Europa de Est se confruntă cu dificultăți, în special în Ungaria și România
Titlurile de stat din Europa de Est au un început de an slab, deoarece o combinație puternică de riscuri economice și politice afectează această clasă de active, potrivit Rador Radio România.
Exprimate în dolari, tilurile de stat în monedă locală din Ungaria, România, Polonia și Republica Cehă se numără printre cele mai proaste 10 performanțe pe piețele emergente din acest an, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Ungaria s-a remarcat printr-un randament total negativ de 2,5% până la 10 ianuarie, fiind urmată de România cu un randament negativ de 2%.
Polonia, Ungaria și Slovenia au început anul cu un nou avânt al vânzărilor de titluri de stat, atrăgând în total de 6,5 miliarde de euro. În general, emisiunile piețelor emergente au crescut cu 10%, și anume la 34 de miliarde de dolari până în prezent, în timp ce emisiuni au loc și alte în țări din Arabia Saudită până în Mexic.
„Piețele de obligațiuni din Europa Centrală și de Est se confruntă cu provocări la începutul anului din cauza îngrijorărilor în creștere legate de inflație și a incertitudinii cu privire la potențialele tarife impuse de președintele ales Trump”, a declarat Anders Faergemann, co-director al diviziei globale pentru titlurile cu venit fix de pe piețele emergente din cadrul companiei Pinebridge Investments de la Londra.
Tensiunile electorale din România au provocat volatilitate pe piața de titluri cu venit fix, în timp ce sunt așteptate alte scrutine cruciale, cum ar fi în Republica Cehă care organizează alegeri în luna septembrie.
„În toate țările, vedem riscuri de deplasări mai spre dreapta, cu implicații pentru relația acestor țări cu UE și pozițiile de politică externă, în special în ceea ce privește Rusia”, scriau analiștii Deutsche Bank într-o analiză din 10 ianuarie. „Riscul crescut de fragmentare politică ar putea duce la un sprijin mai mare pentru populismul economic pe tot spectrul politic și ar putea complica perspectivele macroeconomice ale regiunii”.
Ungaria este deja în regim de campanie electorală pentru alegerile de anul viitor, investitorii fiind îngrijorați de faptul că premierul Viktor Orban și-ar putea relaxa politica bugetară pentru a rămâne la putere în condițiile în care se confruntă cu un nou adversar, cu o mare popularitate.
În contextul economic și geopolitic incert, guvernatorii băncilor centrale din câteva dintre cele mai mari economii dezbat dacă își pot permite să continue reducerea ratelor dobânzilor în acest an, având în vedere riscurile care stau la pândă.
„Provocările de politică monetară, combinate cu un dolar american mai puternic, fac ca obligațiunile locale CE4 să fie mai puțin atractive în primul trimestru”, explică Faergemann, adăugând că Ungaria și România sunt cele mai vulnerabile din cauza incertitudinii politice interne.
Cu toate acestea, nu toate știrile sunt de rău augur. Promisiunea lui Trump de a lua măsuri pentru a pune capăt războiului din Ucraina oferă perspectiva unei renașteri economice în partea de est a Europei.
Bursa din Ungaria, o țară al cărei lider a menținut legături strânse atât cu Trump, cât și cu Rusia, a depășit majoritatea burselor la nivel mondial de la alegerile din SUA încoace și atinge noi recorduri.
Cele mai lichide monede din regiune – zlotul, forintul și coroana – au fost, de asemenea, relativ rezistente în fața puterii dolarului, fiind susținute de retorica prudentă a băncilor centrale din regiune.
Cu doar câteva zile până la preluarea președinției de către Trump, este puțin probabil ca problemele mai ample cu care se confruntă activele est-europene să dispară prea curând. „Riscul unor tarife la scară largă impuse de SUA reprezintă un risc semnificativ pe măsură ce viitoarea administrație americană își preia mandatul”, a declarat Rajeev De Mello, manager de portofoliu global la Gama Asset Management SA. „Pentru monedele locale ale piețelor emergente și monedele și titlurile de stat din Europa de Est, combinația dintre randamentele globale mai mari pe fondul amenințării impunerii de tarife este o contrapondere semnificativă”, a adăugat el.
Sursa: NEW MONEY / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu