ALERTĂ Tăriceanu spune că Iordache este DOBITOC! Raportul MCV nu poate fi atacat în justiție! Așa zice și Zegrean!

ALERTĂ Tăriceanu spune că Iordache este DOBITOC! Raportul MCV nu poate fi atacat în justiție! Așa zice și Zegrean!

ALERTĂ Tăriceanu spune că Iordache este DOBITOC! Raportul MCV nu poate fi atacat în justiție! Așa zice și Zegrean! Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca raportul MCV publicat marti nu poate fi atacat la Curtea Europeana de Justitie (CJUE) din moment ce nu este un act juridic.

Declaratia vine in contextul in care aceasta informatie a aparut in cursul zilei de miercuri in spatiul public, iar ulterior ipoteza a fost confirmata de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD).

"Haideti sa ne lamurim. Raportul MCV nu este un act juridic. El contine niste recomandari, deci nu poate fi atacat in justitie. Sigur ca o sa le spun si colegilor, dar cine a vorbit poate nu a fost suficient la exprimare.

Ce va pot spune este ca Mecanismul de Cooperare si Verificare, care este un instrument mai degraba juridic, tehnic, el este cel care ar putea sa fie - sa presupunem - supus unei analize si eventual constestat. Dar o astfel de decizie nu a fost luata", a afirmat liderul ALDE.

Majoritatea guvernamentala de la Bucuresti, PSD-ALDE, ar putea contesta raportul MCV la CJUE, a confirmat vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), pentru Ziare.com.

"O sa discutam, am vazut si eu informatia. Raportul acela este unul anormal, un raport politic, si cred ca trebuie venit cu argumente juridice", a declarat Florin Iordache pentru Ziare.com, precizand insa ca informatia abia a aparut si "probabil se discuta".

Intrebat care este opinia sa personala, Florin Iordache a raspuns: "Opinia mea este ca acest document politic trebuie contestat si juridic, pentru ca nu sunt in el si argumente juridice".

"Daca avem o Constitutie si un Parlament care a adoptat legal niste legi, nu pot sa vina niste politruci de la Bruxelles si sa conteste politic legitimitatea unor acte adoptate de Parlament. Si atunci, la un demers politic putem veni cu un demers juridic. Fara indoiala, el poate fi facut la Curtea Europeana de Justitie", a completat acesta.

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: „Nu există niciun dubiu cu privire la obligativitatea recomandărilor MCV”

Augustin Zegrean, fostul preşedinte CCR, afirmă că recomandările din raportul MCV sunt obligatorii, iar nerespectarea lor ar însemna nerespectarea tratatului UE, din moment ce ne-am asumat la aderare acest mecanism.

"Acest MCV nu este împotriva poporului, ci tocmai pentru apărarea poporului român. Trebuie să avem aceleaşi drepturi şi obligaţii din celelalte ţări. Dacă ne-am dorit atât de mult să fim în Uniune, e normal să respectăm regulile", a declarat Zegrean, la Digi 24.

Întrebat dacă recomandările din raportul MCV sunt obligatorii, Zegrean a răspuns:  "Sigur că sunt obligatorii. Uitaţi-vă în Constituţie, în articolul 148. Acolo se spune ce trebuie să facă instituţiile statului, cum să respecte normele internaţionale. Mai mult, avem articolul 11 în Constituţie, care spune că dacă drepturile sunt mai bine reprezentate în normele internaţionale, acestea prevalează. Nu există niciun dubiu cu privire la obligativitatea acestor recomandări. Este ca şi cum nu am respecta tratatul. Este încă o ocazie să ne facem de râs."

Zegrean este de părere că o atacare a raportului la Curtea de Justiţie a UE nu ar avea nicio şansă.

"În legislaţia UE spune ce se poate ataca şi ce nu la CJUE. Nimănui nu i-a trecut prin cap până acum să facă aşa ceva. Ne-am asumat să respectăm acest mecanism şi acum vrem să îl contestăm. Curtea Constituţională a spus deja asta. Cred că de asta domnul ministru nu vrea să facă el sesizarea, că ştie că nu e nicio şansă", a mai declarat fostul preşedinte al CCR.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”