Declarațiile au fost făcute de Mihai Daraban în contextul în care azi o delegație a Congresului american bipartizană, formată și din republicani și democrați, va avea întrevederi în România cu președintele interimar Ilie Bolojan, premierul Marcel Ciolacu și alți înalți oficiali români.
În cadrul unui interviu acordat PS News , Mihai Daraban a afirmat că se ia în calcul mutarea Bazei Aeriene de la Ramstein din Germania, în România la Mihail Kogălniceanu, unde deja avem o prezență solidă americană. Ipoteza este surprinzătoare în contextul actual geopolitic.
„Este foarte posibil ca baza de la Ramstein să se mute la Kogălniceanu. Se discută inclusiv acest scenariu la Pentagon. Este o chestiune aflată pe agendă”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, potrivit sursei citate.
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României. Photo source: DC News
Baza Aeriană a SUA de la Ramstein, situată în Germania, este una dintre cele mai importante facilități militare ale Statelor Unite din Europa și din lume. Ea joacă un rol esențial în arhitectura de securitate a NATO și în proiecția de forță a SUA pe continentul european, în Orientul Mijlociu și Africa. Ramstein a devenit și un punct central al coordonării internaționale a sprijinului militar pentru Ucraina. Aici s-au ținut mai multe reuniuni ale Grupului de Contact pentru Ucraina (inițiat de SUA), cu participarea a peste 50 de țări.
Daraban a vorbit și de dimensiunea economică a relației bilaterale dintre țara noastră și americani, precizând că România are un excedent în relația comercială cu SUA, un aspect rar întâlnit în schimburile internaționale ale României.
„Poate America este una dintre puținele țări de pe planetă cu care avem un excedent al balanței comerciale. Suntem pe undeva la 2,8 miliarde de euro – aproape 986 de milioane pe schimburile de bunuri și 1,8 miliarde pe servicii”, a mai adăugat acesta, potrivit sursei citate.
Proces de modernizare a Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu (MK). Deja prezența americană e solidă aici
La Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație. Americanii se află la Kogălniceanu din 1999 iar de atunci și-au mărit treptat prezența.
Anul trecut SUA au anunțat că prelungesc prezența în România a legendarei Divizii 101 Aeropurtată iar noi trupe au ajuns în țară unde au înlocuit militarii americani deja prezenți la Kogălniceanu încă din 30 iulie 2022.
Divizia 82 Airborne / Foto: Sg. maj. Narcisa Maria Tuță, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu
Divizia 101 Aeropurtată este una dintre unitățile americane de elită. Acești militari sunt în Europa, pentru prima dată în aproape 80 de ani, de la debarcarea din Normandia. Misiunea lor este protejarea flancul estic al NATO.
Americanii se află și la Deveselu unde e istalat un sistem Aegis Ashore, scut antibalistic menit să contracareze amenințarea iraniană.
Recent, România a anunțat un proiect de extindere și modernizare a bazei estimat la 2,7 miliarde de dolari. La finalul programului ce se va întinde pe ani la MK vor putea fi dislocați 10.000 de militari NATO, program de modernizare despre care și DefenseRomania a scris în nenumărate rânduri. Pe lângă cea de-a treia escadrilă de F-16 a României, drone MQ-9 Reaper și alt armament de ultimă generație a SUA va fi dislocat aici.
În iunie 2024, România a anunțat un proiect de extindere și modernizare a bazei estimat la 2,7 miliarde de dolari, care include construcția unei noi piste, un turn de pază și hangare suplimentare pentru a găzdui echipamentele existente și viitoare.
Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Dobrogea, România. Foto: Agerpres
Extinderea este de așteptat să permită bazei să susțină aproximativ 10.000 de militari NATO și familiile acestora, o escadrilă de avioane de luptă F-16 românești, precum și drone MQ-9 Reaper, totul pe o suprafață de pe peste 2.800 de hectare de teren.
Denumită uzual de personalul american „MK”, baza militară aflată la mai puțin de 150 de kilometri de Ucraina a primit primele forțe americane în 1999, iar în 2009 a devenit oficial un loc permanent de operare avansată a acestora La începutul acestui an, armata americană și-a stabilit la MK “garnizoana de la Marea Neagră”.
Rusia a denunțat planurile NATO privind întărirea facilității de la Mihail Kogălniceanu, numind-o dovadă a extinderii alianței, „militarizării neîngrădite a Europei de Est și a regiunii Mării Negre”.