„Potrivit informațiilor mele, livrările de arme care urmau să fie vândute s-au oprit. Acele companii care ar fi trebuit să transfere aceste arme aici așteaptă acum, deoarece nu există nicio decizie”, a declarat Kostenko într-un interviu, potrivit Censor.NET.
Kostenko a adăugat că părțile implicate încearcă să rezolve problema, eventual cu plăți suplimentare.
„Și toată lumea așteaptă să vadă dacă aceasta va fi o soluție, cel puțin pentru bani, pentru a livra arme aici”, a adăugat Kostenko.
Ziarul ucrainean Kyiv Post precizează că nu poate verifica afirmațiile lui Kostenko prin intermediul altor surse la momentul publicării acestora.
Zvonul, dacă este adevărat, ar putea fi un rezultat al deteriorării relațiilor dintre Kiev și administrația Trump, președintele american Donald Trump punând la îndoială legitimitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski - similar cu narațiunea Kremlinului -
Zelenski spunând în replică că Trump „trăiește într-un spațiu de dezinformare”. Remarcile lui Trump au atras reproșuri atât din partea liderilor mondiali, cât și din partea membrilor propriului său partid.
„Nu putem supraviețui” fără arme străine, spun soldații ucraineni care se tem de reducerile transferului de armament
În timp ce administrația președintelui american Donald Trump pregătește negocierile cu omologii lor ruși, ucrainenii se tem că vor fi excluși din negocieri - și vor fi privați de sprijinul viitor al SUA, inclusiv de armament.
În ciuda faptului că Ucraina mizează masiv pe localizarea producției de armament, perspectivele sunt sumbre. Improvizațiile inteligente ale ucrainenilor în domeniul dronelor și al războiului electronic nu au reușit încă să depășească producția de tancuri, mortiere, rachete și mine a Rusiei pe timp de război. În plus, dronele rusești nu sunt chiar atât de rele din punct de vedere tehnologic.
Când vine vorba de blindate, Ucraina este adesea nevoită să repare vehicule sovietice vechi. Armata ucraineană trebuie încă să ceară Occidentului un flux constant de rachete cu rază lungă de acțiune și sisteme de apărare aeriană de precizie, iar eșecurile continue în domeniul artileriei dezvăluie o industrie de armament care nu poate furniza arme simple în masă.
Ucraina are o „șansă foarte mică de supraviețuire” fără armele americane, a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru NBC News la 15 februarie.
Ucraina și-a dezvoltat în mare măsură producția internă de armament de la momentul in care mașinia de război a Rusiei s-a pus in miscare în 24 februarie 2022. Într-un interviu acordat recent jurnalistului britanic Piers Morgan, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 40% din armele Ucrainei sunt fabricate în Ucraina, spre deosebire de 10% din totalul armelor utilizate la începutul invaziei la scară largă întreprinse de Rusia.
Unul dintre punctele de mare avantaj ale Rusiei de la începutul războiului este artileria. Mai exact, proiectilele de mortieră - o disparitate pe care Ucraina a încercat din răsputeri să o echilibreze. SURSA: defenseromania.ro