ALERTĂ Se adâncesc SUSPICIUNILE privind MANIPULAREA Bursei! Vâlcov, declarații controversate la Antena 3!
ALERTĂ Se adâncesc SUSPICIUNILE privind MANIPULAREA Bursei! Vâlcov, declarații controversate la Antena 3! Darius Vâlcov: Dacă nu se dă ordonanța cu modificările fiscale, atunci ar putea fi acuzat Guvernul de manipularea Bursei. Ar fi o greșeală ca ordonanța să nu se dea.
Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a declarat, miercuri seara, la Antena 3, că reacția Bursei de Valori București a fost emoțională după anunțul privind măsurile fiscale pe care intenționează să le adopte Guvernul, dar că bursa își va reveni, iar Executivul nu poate fi acuzat de manipularea bursei decât în cazul în care nu mai adoptă ordonanța de modificare a Codul Fiscal, ceea ce ar fi o greșeală.
„Ar fi o greșeală ca ordonanța să nu se dea. Dacă ordonanța nu se dă, abia atunci ar putea fi acuzat Guvernul de manipularea bursei. (…) Probabil a fost o reacție emoțională, probabil și o presiune pe guvern: atenție că se prăbușește bursa. Nu se prăbușește bursa, acțiunile își vor reveni, apropo, cred că e un foarte bun moment de investiții în acțiunile care au scăzut. E o fluctuație normală“, a afirmat Vâlcov.
El a mai susținut că „o să vină ieftinirile de la 1 ianuarie“ și că în niciun caz nu vor crește ratele.
Întrebat despre afirmațiile că, dacă vor fi adoptate măsurile fiscale anunțate, este posibil să plece băncile din România, Darius Vâlcov a replicat: „Este exclus. N-o să vedeți niciodată câine să plece de la măcelărie“.
Chestionat dacă e o acuzație de cartel al băncilor, consilierul premierului a răspuns afirmat: ”Da, a existat tot timpul o suspiciune. A fost și ieșirea guvernatorului BNR, (…) n-am văzut reacții“.
„E mai greu cu Consiliul Concurenței de lucrat, răspunsul e foarte simplu: o să analizăm și în doi-trei ani o să vă dăm un răspuns“, a mai spus Vâlcov despre faptul că nu s-a făcut nicio anchetă în legătură cu aceste suspiciuni.
Un reputat specialist a mirosit ceva urât!
Cristian Agalopol, reprezentant al Camerei de Comerț Americane (AmCham) şi șeful departamentului de Pieţe financiare din Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a cerut miercuri arbitrului pieței de capital (ASF) să investigheze toate tranzacțiile zilei de la Bursa de Valori București (BVB), enunțând posibilitatea unei manipulări a bursei. Reacția lui Agalopol, un reputat specialist în piețe de capital, vine la finalul unei zile în care BVB a cunoscut cea mai mare scădere zilnică din istorie din cauza proiectului de OUG care lovește dur sectoare întregi din economie.
„O altă îngrijorare a pieţei de capital este că, în general, astfel de iniţiative cu un impact semnificativ pot conduce la manipulare de piaţă şi dorinţa noastră este ca ASF să investigheze azi toate tranzacţiile care s-au făcut la BVB pentru că pierderi de 10-15-20% şi creşteri ulterioare nu sunt sănătoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabilă a pieţei de capital care se doreşte a fi un motor important de finanţare a economiei româneşti”, a spus Agalopol miercuri la o dezbatere organizată de Coaliția pentru Dezvoltarea României, alianța celor mai mari investitori români și străini din economie, potrivit Agerpres.
Nu este pentru prima oară când guvernul Dăncilă e suspectat de manipularea bursei.
În luna august, compania Digi (Rcs & Rds) îl acuza public pe Darius Vâlcov, consilierul Vioricăi Dăncilă, considerat creatorul măsurilor economice, de posibila manipulare a pieței de capital. ”Politicianul aruncă o serie de afirmații care induc în eroare și care trădează fie o totală necunoaștere a domeniului pieței de capital, fie o strategie de manipulare a informațiilor pentru a crea confuzie și neîncredere într-un sector investițional”, arată compania Digi (RCS & RDS) într-un comunicat de presă făcut public după o serie de atacuri ale lui Darius Vâlcov.
„Ne-am pus întrebarea dacă această ordonanţă va avea un impact, pentru că ea deja produce efect. Doar iniţierea acestei ordonanţe a muşcat serios azi din piaţa de capital, care trece, poate, prin cel mai greu moment al ei de la înfiinţare, Bursa de Valori fiind practic îngenuncheată doar la ideea că această ordonanţă ar putea trece, iar ceea ce s-a întâmplat astăzi pe bursă este practic o baie de sânge, o baie de sânge pe care eu, în cei 20 de ani de activitate în piaţa de capital, nu am reuşit s-o văd în România”, a spus Agalopol, citat de Agerpres.
„Mai mult de atât, piaţa bursieră astăzi are o pondere de 15% în PIB, capitalizarea a pierdut astăzi 3 miliarde de euro. Cine sunt cei care au pierdut? Acţionarii şi statul, întrucât statul este cel mai mare acţionar al BVB, iar prin această ordonanţă şi-a făcut o mare defavoare. O altă îngrijorare a pieţei de capital este că prin această iniţiativă toate eforturile noastre de a promova piaţa de capital şi de a susţine upgradarea pieţei de capital în categoria pieţelor emergente este pusă la risc. Practic, toate promisiunile noastre către agenţiile de rating în ultimii ani sunt puse azi sub un mare semn de întrebare. Este un moment destul de delicat pe care piaţa de capital şi BVB îl trec astăzi şi singurul mod de a ieşi din această situaţie este ca această iniţiativă să fie urgent retrasă”, a mai spus el.
Reamintim că ministrul Eugen Teodorovici a prezentat marţi seara, de la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal – bugetare care urmează să fie adoptate până la sfârşitul acestui an, printre cele mai importante vizând o ”taxă pe lăcomie” care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare. Autorităţile estimează la trei miliarde de lei impactul acestei măsuri.