ALERTĂ Raed Arafat: Adunările mai mari de 1.000 de persoane au fost interzise! Cele sub o mie vor fi analizate de la caz la caz
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că au fost interzise până la sfârșitul lunii adunările mai mari de o mie de persoane pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Adunările publice sau private cu mai puțin de o mie de oameni vor fi analizate de la caz la caz, în funcție de o listă de criterii, scrie G4Media .
Grupul științific care gestionează combaterea epidemiei de coronavirus a decis ”interzicerea oricărei acitivtăți care presupune participarea a 1.000 de persoane, iar sub o mie, va fi nevoie de aprobare pentru fiecare caz în parte, cu avizul prealabil al DSP. Măsurile se pot prelungi și după 31 martie, în funcție de evoluția la nivel european și mondial. Atât evenimente publice, cât și cele private. Este o măsură preventivă, dar necesară”, potrivit lui Raed Arafat.
Întrebat dacă asta înseamnă că meciurile de fotbal din campionat se vor desfășura fără spectatori, Arafat a răspuns afirmativ.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a prezentat lista criteriilor de care va trebui să se țină seama în cazul evenimentelor sub o mie de persoane pentru a fi permisă desfășurarea lor.
”Se va lua în considerare densitatea mulțimii, natura evenimentelor și natura contacților; dacă cei care participă sunt înregistrați dinainte sau nu. Vom lua în vedere posibile expuneri anterioare la coronavirus. Vom lua în considerare vârsta participanților. Foarte important este și tipul acestor activități: dacă este sportiv, cultural, politic sau religios. Este de luat în calcul și durata și tipul călătoriei pentru participarea la eveniment”, a declarat Moldovan.
Sunt trei nivele de risc, funcție de care se ia decizia. ”Dacă avem risc scăzut, evenimentul poate avea loc. La risc moderat, este o evaluare punctuală, iar la un risc mai mare de 20 de puncte, evenimentul se suspendă”, a mai spus Moldovan.
Totodată, s-a aprobat procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de îănvățământ. La nivelul comitetelor județene de urgență, decizia se ia la propunerea DSP și a inspectoratului școlar.
În plus, s-a dispus sistarea stagiilor practice pentru studenți și vizitele aparținătorilor persoanelor internate.
Arafat a mai spus că nu va fi permisă sub nicio formă ieșirea din autoizolare înainte de trecerea celor 14 zile și nici nu vor fi eliberate la cerere certificate medicale care să ateste lipsa infecției.
În acest moment, sunt 15 persoane în carantină și 12.734 în izolare la domiciliu.