ALERTĂ Puiu Popoviciu a fost achitat definitiv în dosarul Băneasa, în care fusese condamnat inițial la 7 ani de închisoare

ALERTĂ Puiu Popoviciu a fost achitat definitiv în dosarul Băneasa, în care fusese condamnat inițial la 7 ani de închisoare

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul DNA la decizia de achitare în revizuire a omului de afaceri Puiu Popoviciu, potrivit surselor G4Media. Decizia este definitivă.

Pe 12 iulie 2024, președintele Curții de Apel București, judecătoarea Liana Arsenie, a anulat verdictul definitiv de 7 ani de detenție la care fusese condamnat Puiu Popoviciu în 2017 și l-a achitat în revizuire. Judecătoarea a ridicat și sechestrul pe terenul de 224 de hectare din Băneasa evaluat la 700 de milioane de euro.

Judecătoarea a explicat în 172 de pagini de motivare că Puiu Popoviciu nu a pus mâna prin fraudă pe terenul de 224 de hectare din Băneasa al Universității de Agronomie (așa cum a decis justiția prin verdict definitiv în urmă cu 8 ani), ci a încheiat o afacere legală în urmă căreia o firmă controlată de magnatul de la Londra ia banii din chiria terenului pe care se află Mall Băneasa și Ikea, în vreme ce universitatea de stat se plânge că nu obţine nimic – potrivit motivării instanţei.

Judecătoarea Arsenie motivează decizia de achitare, pe de-o parte pentru că, între timp, terenul a fost scos din domeniul public al statului. În 2023, judecătoarea Ionela Tudor a anulat două hotărâri de guvern din 1999 prin care terenul fusese introdus în domeniul public al statului. Decizia judecătoarei Tudor a fost confirmată de Înalta Curte. Este judecătoarea care a suspendat și analiza suspiciunilor de plagiat în cazul tezei de doctorat a fostului premier Nicolae Ciucă motivând că există ”nevoia de stabilitate a țării”.

Pe de altă parte, judecătoarea Arsenie a ajuns la concluzia că fostul rector al universităţii de agronomie care s-a asociat cu Puiu Popoviciu nu a încălcat legislaţia primară. Fostul rector era acuzat că nu ar fi ţinut cont de un regulament intern al universităţii.

CCR a dezincriminat în 2016 abuzul în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară. Judecătoarea a concluzionat şi că fostul rector nu ar fi încălcat nici legea societăţilor comerciale. Ea susţine în motivare că în dosarul Băneasa nu este vorba de fapte penale, ci de raporturi contractuale guvernate de legislația civilă și comercială, cu alte cuvinte de o afacere legală, chiar dacă una considerată proastă pentru universitatea de stat.

Potrivit rechizitoriului DNA, în anul 2000, universitatea de Agronomie s-a asociat pentru 49 de ani cu o firmă off-shore din Caraibe controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu pentru dezvoltarea proiectului Băneasa (complexul comercial din nordul Capitalei pe care se află acum IKEA, Mall Băneasa, dar și Ambasada SUA).

Universitatea de stat a contribuit la capitalul social al companiei nou-înființate Băneasa Investments cu terenul de 224 de hectare, subevaluat (susține procurorul) de la 150 $/m2 la 1 $/m2, adică la o sumă totală de 2,24 milioane de dolari, iar off-shore-ul lui Popoviciu ar fi contribuit cu 7,3 milioane de dolari. Universitatea de stat a primit un pachet minoritar de 49%, iar firma lui Popoviciu – 51%.

Ulterior, susține procurorul, Popoviciu ar fi decapitalizat compania rezultată din asocierea cu universitatea de Agronomie și ar fi scos banii investiți din firmă. Mai mult, prin diverse contracte de superficie/închiriere sau de prestări servicii ar fi transferat dreptul de proprietate al terenurilor către un SRL, Băneasa Developments, în cadrul căruia universitatea de Agronomie nu este acționar. Sereleul a închiriat terenurile către companiile din complexul comercial Băneasa și încasează banii din chirie.

Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul oficial, Băneasa Developments SRL are ca obiect principal de activitate închirierea de imobile și a raportat profituri anuale nete în jur de 30 de milioane de euro.

În tot acest timp, potrivit unui răspuns oficial din aprilie 2024 al Universității de Agronomie către jurnalistul Virgil Burlă de la Europa Liberă, universitatea de stat se plânge că nu a primit nimic.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 ALERTĂ Bank of America, raport care dă fiori despre România

3 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

4 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

5 Foarte interesante amănunte...