ALERTĂ Proiect nou de modificare a Legilor justiției: PSD vrea să îl ELIMINE pe Președintele României din procedura de numire a procurorilor șefi
Patruzeci de parlamentari PSD au semnat un proiect de lege prin care se modifica Legea 303/2004 privind Statutul magistratilor prin care presedintele Romaniei este eliminat din procedura de numire a procurorilor de rang inalt, proiect depus la doar doua zile dupa ce Senatul a adoptat proiectul de modificare a acestei legi, prima din pachetul legilor justitiei. In expunerea de motive se arata ca proiectul este asumat de deputatul PSD Catalin Radulescu, condamnat definitiv la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare in decembrie 2016 pentru dare de mita şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, dezvăluie HotNews.ro .
Proiectul de lege:
Ce prevede proiectul:
"Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Senatul Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 5 ani, desemenati de Adunarea Generala a Judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Senatul Romaniei la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Nationa Anticoruptie (sic), adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Senatul Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 16 ani in functia de judecator sau procuror pentru procurorii generali si procurorii sefi si o vechime de 14 ani in functia de judecator sau procuror pentru adjunctii acestora si procurorii sefi de sectie, pe o perioada de 4 ani, fara posibilitatea reinvestirii.
Revocarea (…) se face de catre Senatul Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul CSM."
Radulescu a depus aceleasi propuneri si ca amendamente la proiectul de lege pe care s-a lucrat in comisia speciala parlamentara condusa de Florin Iordache si care a fost votat acum doua zile de Senat, insa acestea au fost ignorate de colegii sai din PSD. Decizia celor din PSD a fost sa pastreze procedura de numire a conducerii ICCJ si procurorilor de rang inalta asa cum este acum, cu presedintele Romaniei fiind cel care numeste.
Expunerea de motive:
Proiectul de lege este semnat de 40 de deputati PSD si a fost depus miercuri pe site-ul Camerei Deputatilor. El ar trebui sa intre in discutie in aceeasi comisie a lui Iordache.
UPDATE/Radulescu a depus in acelasi timp si un proiect de infiintare a unei Sectii speciale in cadrul Parchetului general pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, insa aceasta Sectie a fost deja infiintata prin cea de-a doua lege a justitiei adoptat chiar ieri de Senat. O alta prevedere a acestui nou proiect al sau, semnat de 38 de deputati PSD, prevede si ca apelul solutionat de completul de 5 judecatori de la Inalta Curte "nu poate fi declarat decat in favoarea inculpatului."
UPDATE 2/Intr-un al treilea proiect depus tot miercuri, el vrea sa modifice si al treilea proiect din pachet, Legea 317/2004 privind CSM, in acest caz propunand ca inspectorii din cadrul Inspectiei Judiciare sa aiba un mandat de 9 ani si sa aiba cel putin 12 ani vechime. Acest proiect este sustinut de 14 dintre colegii sai de partid. Si aceasta propunere s-a aflat printre amendamentele depuse in cadrul comisiei lui Florin Iordache, fara a avea insa castig de cauza.
Proiectul de lege este semnat de 40 de deputati PSD si a fost depus miercuri pe site-ul Camerei Deputatilor. El ar trebui sa intre in discutie in aceeasi comisie a lui Iordache.