ALERTĂ Procurorii militari din dosarul 10 august nu vor fi sanctionați de CSM, așa cum voia Inspecția Judiciară/PSD!
ALERTĂ Procurorii militari din dosarul 10 august nu vor fi sanctionați de CSM, așa cum voia Inspecția Judiciară/PSD! Sectia pentru procurori din CSM a respins actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara in cazul sefului Sectiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ, Gheorghe Cosneanu, si a procurorului Codrut Mihalache de la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, pentru nerespectarea dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ in legatura cu dosarul violentelor din 10 august.
Decizia poate fi contestata cu recurs la completul de 5 judecatori de la Inalta Curte, relatează Ziare.com .
Cei doi procurori militari erau cercetati disciplinar pentru nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului, ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege si regulamente, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004.
Astfel, inspectorii au retinut ca procurorul Codrut Mihalache a dispus delegarea procurorilor Corbu Ionel, Cazacu Radu si Vornigescu Adrian Mihai de la PMTMB, "cu incalcarea dispozitiilor Ordinului nr. 387/2015 al procurorului general prin care se interzice efectuarea actelor de urmarire penala prin delegarea procurorilor din cadrul parchetului de la care s-a dispus preluarea unui dosar, in cauza fiind vorba despre dosarul cunoscut opiniei publice ca dosarul 10 august, preluat de SPM de la PMTMB".
"In ceea ce il priveste pe procurorul Gheorghe Cosneanu, s-a retinut ca acesta i-a desemnat pe procurorii Corbu Ionel si Vaetisi Marian, delegati de la PMTMB la SPM, sa instrumenteze dosarul anterior mentionat, cu incalcarea Ordinul nr. 387/2015 al procurorului general.
Inspectorii au constatat ca, prin raportare la situatia personalului si a volumului de activitate constatate la SPM si PMTMB, delegarea procurorilor nu numai ca nu se impunea, dar a fost chiar lipsita de oportunitate", arata sursa citata.
Potrivit IJ, prin eludarea dispozitiilor ordinului incalcat, inclusiv de catre un procuror cu o functie de conducere, inspectorii au apreciat ca se creeaza un precedent privind lipsa de subordonare a procurorilor si suspiciunea lipsei de impartialitate in solutionarea cauzelor.