ALERTĂ „Prietena” Serbia a arestat și expulzat pentru „uneltire” tineri români care participau la un program internațional de formare pentru societatea civilă
Mai mulți tineri români au fost arestați în Serbia și expulzați, au confirmat pentru G4Media surse oficiale, după ce agenția germană DPA a scris în premieră despre acțiunea acțiune represivă a poliției sârbe împotriva unor tineri din mai multe state europene.
Participanții erau din România, Croația, Slovenia, Slovacia, Macedonia de Nord, Albania, Republica Moldova, Austria și Cehia, potrivit Euractiv.
Potrivit victimelor croate, grupul se afla la barul hotelului lor din Belgrad după încheierea atelierului de două zile privind finanțarea durabilă a organizațiilor civile. Brusc, au apărut ofițeri de poliție în civil, i-au arestat și i-au dus la o secție de poliție. Acolo au fost interogați și reținuți toată noaptea. În cele din urmă, li s-a spus că trebuie să părăsească țara în termen de 24 de ore. Singurul motiv invocat de autorități a fost „punerea în pericol a securității Serbiei și a cetățenilor săi”.
În Serbia, președintele Aleksandar Vucic, în mare parte favorabil Rusiei, conduce într-un mod tot mai autocratic. În trecut, măsurile represive precum interdicțiile de intrare și expulzările au fost îndreptate în principal împotriva opozanților ruși ai războiului și a activiștilor care au fugit în Serbia. Faptul că mai mulți cetățeni UE au fost expulzați din țară dintr-o singură lovitură este fără precedent.
O purtătoare de cuvânt a „Primei Fundații” și-a exprimat „consternarea” pentru agenția de presă dpa. „Pentru noi, acest lucru este pur și simplu inexplicabil”, a adăugat ea. „Academia ONG” se desfășoară în mai multe locații din Europa Centrală și de Est, iar din 2013 are loc în mod regulat și la Belgrad. Fundația Erste deține acțiuni în marea bancă austriacă Erste Group și utilizează dividendele pentru a-și finanța activitățile.
Liderii de la Belgrad sunt în prezent nervoși deoarece se confruntă cu un val masiv de proteste organizate de studenți. Acesta a fost declanșat de prăbușirea copertinei unei gări în orașul Novi Sad din nord, care a provocat moartea a 15 persoane și este atribuită incompetenței guvernului și susceptibilității la corupție.
Expulzarea croaților a tensionat și mai mult relația tensionată dintre Serbia și Croația. Ministrul croat de externe, Gordan Grlic Radman, a anunțat o notă de protest din partea ministerului său. De asemenea, el va informa Comisia Europeană și președinția poloneză a Consiliului cu privire la „tratamentul umilitor aplicat cetățenilor croați” de către autoritățile sârbe.