ALERTĂ Opoziția s-a impus la vot în Parlament și a respins ordinea de zi. Moțiunea de cenzură nu va mai fi votată sâmbătă. PSD recunoaște pierderea majorității

ALERTĂ Opoziția s-a impus la vot în Parlament și a respins ordinea de zi. Moțiunea de cenzură nu va mai fi votată sâmbătă. PSD recunoaște pierderea majorității

Calendarul citirii și dezbaterii moțiunii de cenzură, impus dimineață de PSD în Birourile Permanente, a fost respins la vot în plen, cu 194 de voturi. "Matematic, PSD a pierdut majoritatea, nu s-a aprobat ordinea de zi”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, la finalul ședinței în care parlamentarii opoziției au scandat "Demisia".

"Matematic, PSD a pierdut majoritatea, nu s-a aprobat ordinea de zi. Ne sfătuim și o să vedem", a declarat Marcel Ciolacu la finalul plenului în care parlamentarii opoziției au scandat "Demisia".

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că, în aceste condiții, moțiunea nu mai poate fi votată sâmbătă.

În acest moment, există o întâlnire a liderilor grupurilor parlamentare și posibil o nouă ședință a Birourilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Liderul grupului PNL, Raluca Turcan a cerut în ședința de plen modificarea programului de lucru astfel încâ votul pentru moțiunea de cenzură să fie dat luni, și nu sâmbătă, așa cum voia PSD. Președintele de ședință, Florin Iordache, a refuzat să supună la vot.

Turcan a invocat articolul 20 din regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului: ordinea de zi şi programul de lucru este supus aprobării Parlamentului în ziua stabilită pentru şedinţa comună și se adoptă cu votul deschis a cel puţin jumătate plus unu din numărul deputaților și senatorilor prezenți.

În replică, Florin Iordache a spus că programul a fost stabilit în ședința Birourilor Permanete reunite și a refuzat să supună la vot propunerea opoziției. "Doar sâmbătă dimineață, în ziua dezbaterii moțiunii se poate solicita schimbarea programului de lucru", a replicat Iordache.

Deputatul USR, Stelian Ion: "Ordinea de zi nu există, e doar un proiect. Vă solicităm să supuneți la vot această modificare a programului de vot pentru că plenul este suveran. Birourile permanente sunt un aparat care funcționează în sprijinul plenului, nu invers”

15.43 –  Florin Iordache a declarat ședința închisă.

15.42 – Ordinea de zi a fost respinsă. Parlamentarii opoziției scandează: „Demisia!”

15.40 – Iordache: Pentru ziua de azi, programul e cel anunțat. Dacă doriți, sâmbătă dimineață, când începe ședința, puteți cere schimbarea programului. Eu discut pe zile.

15.40 – Ponta către Iordache: Vreți să supuneți la vot doar programul zilei de azi? Atunci e în regulă, sâmbătă nu avem ședință.

15.39 – Se reia ședința.

15:37 - Iordache merge inainte si supune la vot ceea ce vrea el, PNL cere pauza de consultari ca sa il convinga sa respecte regulamentul. Iordache accepta o pauza de un minut.

15:32 - Ia cuvantul Victor Ponta. Ii arata lui Iordache ca, dupa logica celor sustinute de el, inseamna ca sambata nu este un program deci nu e nici vot pe motiune.

Vorbeste din nou Raluca Turcan: "Domnule Iordache, realmente dincolo de sustinerea unei motiuni necesare, noi mai avem o provocare: ca pana la momentul dezbaterii sa va facem sa respectati legea. Stiu ca este greu, ati demonstrat in ultimii 3 ani. V-am adus programul de lucru al Parlamentului Romaniei. Se stabileste pentru o saptamana.

V-am adus Regulamentul Camerei si Regulamentul comun care spun ca programul se stabileste pentru o saptamana. Cereti sa rupeti o decizie a BPR care se refera la citirea motiunii de cenzura si votul de sambata. Regulamentar sunteti obligati sa suspuneti la vot propunerea pe care vi-o face un lider de grup. Nu este asa o nenorocire sa respectati legea, daca sunteti sigur ca va functioneaza majoritatea parlamentara, daca sunteti siguri ca Dancila mai merita sa fie premier".

"Da, doamna, suntem siguri si vom da un vot corect", ii raspunde Iordache.

15:27 - Intervine si PMP: "Este motiunea noastra, lasati-ne sa o votam cand vrem".

Alina Gorghiu cere si ea sa ia cuvantul: "Cumva, dat fiind faptul ca propunerea cu plenul de sambata a emanat de la dvs, va improspatez cateva articole din Regulamentul Comun, ca poate va da Dumnezeu mintea cea de pe urma".

Ea citeste articolele care demonstreaza ca, indiferent de cum vor sa interpreteze social-democratii, sunt obligati sa supuna la vot cererea Opozitiei de modificare a programului de lucru. Iordache continua sa refuze.

15:23 - Stelian Ion, deputat USR, ii explica pe baza regulamentului si a Constitutiei de ce e obligat sa supuna la vot solicitarea Opozitiei.

"Daca nu va e frica de motiunea de cenzura, va rugam sa ii dati curs", ii spune Stelian Ion.

"Tocmai ca nu ne e frica vrem sa dezbatem motiunea mai repede. Deci discutam ordinea de zi de astazi, pentru ziua de sambata va asteptam sambata", ii raspunde Iordache.

15:22 - Florin Iordache, cel care conduce sedinta de plen, refuza sa supuna la vot cererea Opozitiei de a modifica programul de lucru: "Sambata dimineata puteti veni si solicita schimbarea programului de sambata".

15:18 - Florin Iordache spune ca nu poate supune la vot ce cere Turcan, ci doar ordinea de zi de azi: dezbaterea motiunii, ordinea de zi si programul. Programul prevede citirea motiunii si prezentarea punctului de vedere al CCR.

Turcan ia cuvantul: "Programul se voteaza pentru o saptamana. Acest chitibus pe care il inventati pentru a mai face un abuz nu sta in picioare".

15:15 - Raluca Turcan cere schimbarea calendarului si arata articolele din regulament pe baza carora votul trebuie sa aiba loc luni.

"Plenul reunit poate decide modificarea calendarului de lucru. Ceea ce dvs doriti sa faceti prin propunerea ca votul sa fie dat sambata e doar un abuz, asa cum ne-ati obisnuit in mandatul lui Dragnea", spune Turcan.

Social-democratii vocifereaza din sala, Opozitia o aplauda.

------------

PSD a forțat, miercuri, o decizie fără precedent în birourile permanente reunite ale Parlamentului ca moțiunea să fie citită miercuri, iar votul să fie dat sâmbătă. Social democrații mizează pe faptul că în week-end va fi mai dificilă o mobilizare a parlamentarilor opoziției și astfel moțiunea va pica. Opoziția a încercat o boicotare a ședinței conducerii Parlamentului însă fără a putea împiedica decizia.

Liberalii, dar și parlamentarii ALDE, Pro România și PMP au părăsit ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului, dar a intrat reprezentantul minorităților naționale, Dragoș Zisopol, iar cu ajutorul acestuia PSD a avut o majoritate în Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…