ALERTĂ Nesimțita din fruntea MAI, AMENINȚĂRI voalate pentru protestatarii de la Ateneu! Inspectorii ONU se află încă în România pentru anchetarea violențelor din 10 august, anul trecut
ALERTĂ Nesimțita din fruntea MAI, AMENINȚĂRI voalate pentru protestatarii de la Ateneu! Inspectorii ONU se află încă în România pentru anchetarea violențelor din 10 august, anul trecut. „Vreau să vă asigur că vom colabora cu SPP şi în felul acesta avem toată disponibilitatea şi am luat toate măsurile care se impun pentru păstrarea ordinii publice. Nu vreau să înţelegeţi că asta înseamnă o confruntare cu protestatarii. Vrem doar ca acest eveniment foarte important - vizita Colegiului Comisarilor CE - să se desfăşoare fără incidente.”, a declarat joi nesimțita pentru Agerpres.
"Referitor la protestul de astăzi, responsabil de măsurile de securitate pentru acest eveniment este SPP, iar structurile ministerului vor colabora cu această instituţie conform planului de măsuri stabilit. Nu vreau să comentez în niciun fel decizia celor care vor să organizeze aceste proteste legat de acest eveniment. Vreau să vă asigur că vom colabora cu SPP şi în felul acesta avem toată disponibilitatea şi am luat toate măsurile care se impun pentru păstrarea ordinii publice. Nu vreau să înţelegeţi că asta înseamnă o confruntare cu protestatarii. Vrem doar ca acest eveniment foarte important - vizita Colegiului Comisarilor CE - să se desfăşoare fără incidente. (...) Suntem foarte atenţi în aceasta zonă şi toate informaţiile, aşa cum spune protocolul, vor fi direcţionate către instituţia care coordonează această activitate - aceasta fiind SPP", a declarat Carmen Dan, într-o intervenţie telefonică la România tv.
România va marca, joi, preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, printr-o ceremonie organizată la Ateneul Român la care vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi premierul Viorica Dăncilă. Tot joi, patru organizaţii civice au anunţat un miting pro-Europa cu tema "Românii sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi luptă pentru valorile europene, pentru libertate, stat de drept, justiţie independentă".
Primăria București a respins cererea pentru un miting joi la Ateneu, unde are loc ceremonia cu șefii instituțiilor UE. Organizatorii spun că ei vor participa totuși la miting
Comisia de ordine publică a Primăriei București a respins miercuri solicitarea pentru un miting desfășurat joi la Ateneul Român, solicitare depusă de protestatarul Cristian Dide, fondatorul asociației Evoluție în Instituție, a declarat pentru G4Media.ro viceprimarul Aurelian Bădulescu. Motivul respingerii e faptul că pentru acel spațiu există deja o cerere din partea Guvernului pentru evenimentul public prilejuit de preluarea președinției rotative a UE.
Mitingul de joi, intitulat ”Vrem Europa, nu dictatură”, fusese anunțat însă pe Facebook de alte organizații civice (Rezistența, Corupția Ucide, Inițiativa Romania și Geeks 4 Democracy), care au depus și ele la primărie o cerere de autorizare.
Atât reprezentanții celor patru organizații, cât și Cristian Dide au declarat pentru G4Media.ro că vor merge joi seară la Ateneu, unde vor manifesta. ”Noi vom fi prezenți la miting”, a declarat Cătălin Teniță, fondator Geeks 4 Democracy.
”Doar dl Cristian Dide a depus trei solicitări pentru adunări publice. Una dintre ele era pe data de 10 ianuarie intre orele 6-22, solicitare la care a renunțat în ședința de azi a comisiei de ordine publică. O alta era pentru joi, 10 ianuarie, orele 15-22 în parcul din fața Ateneului Român. Comisia de ordine publică a respins solicitarea, motivul fiind prevederea legală care interzice desfășurarea a două evenimente publice în același timp. Secretariatul general al Guvernului, în urma solicitării depuse la Comisia de ordine publică, a încheiat un protocol în care sunt reglementate acțiunile și măsurile pentru activitatea de joi prilejuită de preluarea președinției UE”, a declarat pentru GMedia.ro viceprimarul Aurelian Bădulescu.
”Vom merge la miting în virtutea deciziilor CEDO privind adunările pașnice”, a declarat Cristian Dide pentru G4Media.ro.
ONU a cerut guvernului de la București explicații cu privire la violențele împotriva manifestanților pașnici de la mitingul din 10 august
Organizația Națiunilor Unite (ONU) a demarat o investigație cu privire la violențele Jandarmeriei din 10 august și a cerut explicații Guvernului României pentru folosirea forței împotriva demonstranților pașnici, anunță comunitatea Declic într-un comunicat de presă.
Astfel, doi raportori speciali ai ONU privind drepturile omului i-au transmis o scrisoare ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, prin care îi solicită informații suplimentare despre investigațiile derulate în România cu privire la acțiunile Jandarmeriei și dovezi că s-au luat măsuri pentru ca „apărătorii drepturilor omului din România, inclusiv protestatarii, să își poată derula activitatea fără frica represaliilor.”
„Dorim să aducem la cunoștința Guvernului din care faceți parte că am primit informații cu privire la folosirea forței împotriva protestatarilor, informații care nasc îngrijorări cu privire la încălcări ale drepturilor omului în România. […] În egală măsură ne manifestăm îngrijorarea cu privire la declarații surprinzătoare făcute de oficiali ai Guvernului, prin care se încearcă justificarea acțiunilor Jandarmeriei”, specifică David Kaye, rapotor special ONU pentru promovarea și protecția libertății de opinie și exprimare, și Michel Forst, raportor special al ONU privind situația apărătorilor drepturilor omului, în scrisoarea transmită lui Meleșcanu.
Campaignerii Declic au intrat și în posesia răspunsului trimis de ministrul de externe către raportorii ONU. Meleșcanu asigură Organizația Națiunilor Unite că România este o democrație funcțională, dar nu răspunde concret la niciuna din cerințele sau acuzațiile celor de la ONU. Raportorii Națiunilor Unite sunt doar informați despre investigațiile aflate în derulare în România.
Peste 400 de persoane au fost rănite în noaptea de 10 august 2018. În urma violențelor jandarmilor, comunitatea Declic a inițiat o petiție și a solicitat, alături de 80.000 de semnatari, Organizației Națiunilor Unite să demareze o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului. Petiția a ajuns la Geneva prin intermediul Rezist Zürich. La solicitarea ONU, Declic a trimis și un raport cu perspectiva societății civile legat de violențele Jandarmeriei din timpul protestului Diasporei. Raportul a fost realizat de Marius Stan, Director de cercetare, Centrul Hannah Arendt pentru studierea totalitarismelor-Universitatea din București și conține dovezi clare ale violențelor: informații, interviuri cu victime, dovezi foto și clipuri video.