Alertă NASA: Un asteroid de mărimea unui stadion se apropie de Pământ. Ce se va vedea pe cer

Alertă NASA: Un asteroid de mărimea unui stadion se apropie de Pământ. Ce se va vedea pe cer

NASA emis o alertă cu privire la un asteroid „potențial periculos” care se va apropia marți de Pământ. Nu va putea fi observat decât cu telescopul, dar un adevărat spectacol ceresc va fi vizibil în toată Europa și Africa.

Asteroidul 2024 ON măsoară 290 de metri în diametru și se va apropia la mai puțin de un milion de kilometri de Pământ, potrivit Jet Propulsion Laboratory al Agenției Spațiale Americane, scrie The Independent .

Obiectul cosmic a trecut ultima dată pe lângă Pământ în 2013 și o va mai face din nou în 2035, conform datelor NASA .

Roca spațială a fost reperată pentru prima dată de Programul de observare a obiectelor apropiate de Pământ (NEO) al NASA, care utilizează observatoare din întreaga lume.

Asteroidul este urmărit de Virtual Telescope Project. FOTO Youtube / The Indepent

Asteroidul este urmărit de Virtual Telescope Project. FOTO Youtube / The Indepent

În data de 9 septembrie, Virtual Telescope Project, care-i urmărește mișcarea, a surprins asteroidul „potențial periculos” deplasându-se cu aproximativ 40 000 de kilometri pe oră.

„O mică deviere ar putea avea consecințe majore”

Distanță minimă la care se va afla față de Pământ este de 2,6 ori mai mare decât distanța Terra-Lună, motiv pentru care 2024 ON nu prezintă niciun risc pentru Pământ pe traiectoria sa actuală, însă chiar și o mică deviere ar putea avea consecințe majore, arată sursa citată.

Asteroidul 2024 ON este cu 99 % mai mare decât orice alt obiect din apropierea Pământului, însă nu va trece suficient de aproape ca să poată fi văzut fără un telescop.

O superlună plină

Totuși, marți, ziua în care se va apropia cel mai mult de Pământ, privitorii vor putea în schimb să vadă o eclipsă parțială de lună rară, care va coincide cu o superlună plină.

Spectacolul ceresc va fi vizibil în toată Europa și Africa, dar va putea fi văzut și în unele părți ale Americii de Nord și de Sud, precum și în Asia, potrivit The Independent.

O „mini-lună” temporară

Tot în cursul lunii septembrie, un asteroid mai mic (2024 PT5) va deveni o „mini-lună” temporară, acesta fiind tras pe orbită în jurul Pământului timp de două luni.

Asteroidul 2024 PT5 măsoară doar 10 metri în diametru și a făcut cândva parte din Lună, potrivit unui nou studiu publicat în revista științifică Research Notes of the AAS.

Potrivit studiului, acest asteroid va rămâne pe orbita Pământului de la 29 septembrie până la 25 noiembrie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…