Alertă meteo: vijelii puternice lovesc România. A fost emis cod galben, harta zonelor afectate de vremea rea

Alertă meteo: vijelii puternice lovesc România. A fost emis cod galben, harta zonelor afectate de vremea rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM ) a emis o avertizare meteo cod galben de ploi, vijelii și grindină, care vizează mai multe județe ale țării. Alerta de vreme rea este valabilă în intervalul 23 septembrie, ora 18.00, 24 septembrie, ora 03.00.

Furtuni puternice în vestul țării FOTO Shutterstock

Furtuni puternice în vestul țării FOTO Shutterstock

În noaptea de sâmbătă spre duminică, dar și după ziua de duminică, meteorologii anunță și perioade cu instabilitate atmosferică, adică averse cu caracter torențial, chiar izolat descărcări electrice, intensificări de scurtă durată în timpul ploilor, dar și condiții de grindină și cantități de apă mai însemnate.

Astfel de fenomene sunt așteptate, sâmbătă spre duminică și duminică, în special în regiunile intracarpatice.

"În Crișana, Banat și Maramureș, vor fi perioade cu intensificări ale vântului și vijelii, vitezele la rafală fiind de 55...60 km/h și izolat de peste 70 km/h.

Local vor fi și averse, descărcări electrice și grindină, iar în intervale scurte de timp se vor acumula cantități de apă de 15...20 l/mp și izolat de peste 25 l/mp.

Cod galben de furtună în mai multe județe FOTO meteoromania.ro

Cod galben de furtună în mai multe județe FOTO meteoromania.ro

Duminică (24 septembrie), manifestări de instabilitate atmosferică vor fi în jumătatea de vest a țării", anunță meteorologii.

Meteorologii avertizează că vremea se răceşte şi în Capitală spre seară. Cerul va fi senin, vântul va sufla slab și moderat, iar temperatura va coborî spre 19-21 grade Celsius.

Indicele de confort termic va depăși pragul critic

Sâmbătă, 23 septembrie, conform ANM, valorile termice vor creşte şi se vor situa cu mult peste cele normale la această dată, vremea devenind călduroasă în majoritatea zonelor, chiar caniculară local în Muntenia, Oltenia şi Banat, unde şi indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 grade pe litoral şi 36 grade în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 grade în estul Transilvaniei şi 20 de grade pe litoral.

Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, după-amiaza pe arii restrânse la munte, iar seara, dar mai ales noaptea, în Banat, Crişana şi pe alocuri în Maramureş, vestul Transilvaniei şi al Olteniei. Izolat cantităţile de apă vor putea depăşi 20…25 l/mp. Pe suprafeţe mici, dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…