Alertă meteo. Coduri galben și portocaliu de caniculă în mai multe județe și în București

Alertă meteo. Coduri galben și portocaliu de caniculă în mai multe județe și în București

Meteorologii au emis luni, 24 iunie, o atenționare Cod portocaliu de caniculă. Vizate sunt județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, dar și municipiul București.

Temperaturile maxime vor fi de 35-37 de grade. FOTO Profimedia (Arhivă)

Temperaturile maxime vor fi de 35-37 de grade. FOTO Profimedia (Arhivă)

În acest sens, în județele menționate, dar și în Municipiul București, „valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime, deși ușor mai scăzute față de cele înregistrate în zilele anterioare, vor fi în continuare deosebit de ridicate. Disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură- umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă.

Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală)”, anunță ANM.

În plus, ANM a emis și Cod galben de caniculă, care este valabil luni, 24 iunie, în 12 județe.

Valul de căldură va persista în Banat, în nord-vestul și nordul Olteniei, în nordul Munteniei, precum și în zona continentală a Dobrogei, disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură - umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități, și izolat va fi caniculă.

Temperaturile maxime, în continuare cu mult mai mari decât cele normale perioadei vor fi cuprinse în general între 33 și 35 de grade”, precizează meteorologii.

Harta județelor afectate de caniculă

Județele afectate de caniculă luni, 24 iunie. Foto: meteoromania. ro

În aceeași ordine de idei , alte două avertizări Cod galben au fost emise: instabilitate atmosferică și caniculă . Conform ANM, Codul galben de instabilitate atmosferică este valabil în intervalul 24 iunie, ora 12 – 24 iunie, ora 23.

Județele vizate de codul galben de instabilitate atmosferică luni, 24 iunie.

Județele vizate de codul galben de instabilitate atmosferică luni, 24 iunie. Foto meteoromania ro

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50...70 km/h), descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40 l/mp”, anunță meteorologii.

Codul galben de caniculă este valabil marți, 25 iunie.

Cod galben de caniculă marți, 25 iunie

Disconfortul termic va fi ridicat marți, 25 iunie. Fotometeoromania.ro

Valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei, disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură - umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și pe alocuri va fi caniculă. Temperaturile maxime, mai mari decât cele normale la această dată, vor fi în general de 34...35 de grade”, au mai transmis specialiștii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!

4 Ucraina a reușit să obțină cel mai mare succes de război asimetric din istorie

5 O informație care dă fiori / SUA nu mai pot ține pasul cu ritmul de expansiune al armatei chineze