ALERTĂ Legea CONTRAZICE INTOXICĂRILE PSD: „Ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare”
ALERTĂ Legea CONTRAZICE INTOXICĂRILE PSD: „Ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare”. Mai mult, modificarea a fost adusă chiar de PSD prin ordonanță de urgență în 2009, pe vremea când era în coaliție cu PDL în guvernul condus de Emil Boc.
Legea contrazice PSD
Iata articolul din legea 3/2000 care arata ca social-democratii nu au dreptate cand spun ca trebuie sa faca sectii separate de votare:
Art 15.
(1) In situatia in care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfasurat pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, respectiv pentru alegerea presedintelui Romaniei ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea si desfasurarea referendumului se realizeaza potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz. (2)
In situatia prevazuta la alin. (1), ambele scrutine se realizeaza in cadrul acelorasi sectii de votare, operatiunile electorale fiind indeplinite de catre aceleasi birouri electorale, constituite potrivit legii.
Mircea Draghici, coordonatorul campaniei electorale a PSD, a confirmat, joi, ca vor fi organizate sectii de votare separate pentru alegerile europarlamentare si pentru referendumul pe Justitie.
"Legea nu ne permite decat sectii de votare diferite. Aduceti-va aminte ca, atunci cand a fost organizat un referendum in paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost sectii de votare diferite", a sustinut Draghici, citat de Mediafax.
Si deputatul PSD Catalin Radulescu a venit cu acelasi argument.
"Obligatoriu ca trebuie sa fie sectii separate. Nu poti sa faci la aceeasi sectie, pentru ca, daca este sa fim corecti, sunt alegerile europarlamentare, noi ne pregatim pentru aceste alegeri europarlamentare si toate partidele s-au pregatit si se pregatesc (...) . Desigur ca vor fi sectii separate, nu poate sa fie o sectie, in aceeasi sectie lumea sa vina sa voteze la europarlamentare si dupa aceea sa primeasca o lista cu o intrebare.
Deci vor fi sectii separate, cine vrea sa mearga la acest referendum, care oricum, toate institutiile europene, asa cum stiti, nu-l recomanda, toate institutiile europene spun foarte clar ca un referendum nu trebuie facut in acelasi moment cu niste alegeri, pentru ca denatureaza si sensul alegerilor", a spus Radulescu, joi dimineata, la RFI Romania.
In 2009, au fost sectii comune de votare
In 2009, atunci cand presedintele Traian Basescu a decis sa organizeze un referendum national privind numarul de parlamentari, simultan cu alegerile prezidentiale, au existat sectii comune de votare.
Potrivit AEP, in 2009, Guvernul Boc a dat o ordonanta de urgenta care a prevazut ca pentru "desfasurarea celor doua scrutine (referendumul national, respectiv alegerile pentru presedintele Romaniei, turul I) s-au utilizat aceleasi sectii de votare (delimitare, numerotare si local destinat votarii) ."
Mai mult, stampilele birourilor electorale, stampila de control a sectiilor de votare, stampila cu mentiunea "VOTAT", precum si timbrul autocolant utilizate la referendumul national din data de 22 noiembrie 2009 au fost aceleasi care au fost folosite pentru alegerea presedintelui Romaniei.
PNL îl acuză pe Liviu Dragnea, ”condamnat penal pentru fraude la referendum”, că vrea să blocheze votul românilor pe 26 mai prin organizarea de secții separate la referendum și europarlamentare: Îngrădirea dreptului de a alege constituie infracțiune
Liberalii îl acuză pe Liviu Dragnea că vrea să blocheze votul românilor pe 26 mai prin organizarea de secții separate la referendum și europarlamentare și atrag atenția liderilor PSD și funcționarilor din cadrul Guvernului că îngrădirea liberului exercițiu al dreptului de a alege, inclusiv în cazul referendumului, constituie infracțiune și este prevăzută de Codul Penal.
”Atragem în mod public atenția asupra faptului că o eventuală modificare a cadrului normativ, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, în sensul organizării unor secții de votare separate pentru referendum, îi expune atât pe inițiatori cât și pe cei care se află în circuitul de avizare riscului de a intra sub incidența legii penale. Aceasta întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exercițiu al dreptului de a alege, infracțiune asimilată de Codul Penal și în cazul referendumului. În același timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credință a drepturilor şi libertăţilor, prevăzută ca infracțiune de Legea răspunderii ministeriale”, a avertizat președintele PNL, Ludovic Orban.
El a explicat că jurisprudența Curții Constituționale arată că Ordonanțele de Urgență „nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale”, iar emiterea acestora trebuie să îndeplinească trei condiții cumulative evidențiate în ultima decizie a CCR asupra unei OUG referitoare la referendum: existenţa unei situaţii extraordinare; reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei (Decizia 361/2016).
”În același timp, ținem să mai sublinem faptul că o altă informație propagată de PSD este falsă și face parte din campania de dezinformare a acestui partid. Nu există nicio recomandare a Comisiei de la Veneția, privitoare la Codul de bune practici în materie de referendum, care să contravină organizării concomitente a referendumului odată cu alte tipuri de alegeri. De altfel, recent chiar Curtea Constituțională a constatat faptul că o eventuală interdicție de acest tip reprezintă o încălcare a Legii fundamentale”, a mai precizat Orban.
La rândul său, prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan l-a acuzat peLiviu Dragnea că vrea să blocheze votul românilor pe 26 mai prin organizarea de secții separate la referendum și europarlamentare.
”Dragnea recidivează la referendum! Liviu Dragnea este în panică totală și ar face orice ca să blocheze votul românilor în 26 mai! Condamnat penal pentru fraude la referendum, Liviu Dragnea vrea să împiedice românii să ajungă în secțiile de votare ca să-și exprime votul! Este disperat pentru că știe deja ce vor răspunde românii la întrebarea pe care Președintele României o va adresa la referendum. De aceea, și-a pus slugile să blocheze atât alegerile pentru Parlamentul European, cât și referendumul, prin organizarea a 2 secții distincte de votare”, a avertizat Turcan pe Facebook.
Prim-vicepreședintele PNL a atras atenția că legea prevede explicit că, în cazul suprapunerii unui referendum cu alt tip de alegeri, secțiile de votare sunt comune.
”Art.15^1 alin.(2) din Legea 3/2000 spune foarte clar: ”ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare”. Somez PSD-ALDE să respecte legea și solicit imperativ Guvernului să nu emită nicio ordonanță de urgență în folosul personal al lui Dragnea. Dacă Dăncilă va semna un astfel de act, va răspunde penal!”, a subliniat Raluca Turcan.