ALERTĂ Fostul deputat Alin Trășculescu a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare

ALERTĂ Fostul deputat Alin Trășculescu a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare

Fostul deputat PDL Alin Trășculescu a fost condamnat vineri de Curtea de Apel București la trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, delapidare, uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la spălare de bani.

Decizia instanței este definitivă.

Alin Trășculescu a fost condamnat la câte trei ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și instigare la spălare de bani, precum și la șase luni de închisoare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanța a contopit cele trei pedepse și a dispus aplicarea celei mai grele, inculpatul urmând să execute trei ani de închisoare, la care se adaugă pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi.

Curtea de Apel București a mai dispus achitarea lui Trășculescu pentru acuzația de asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și a dispus confiscarea specială a sumei de 100.000 de lei.

În același dosar, Marian Varvariche și Cristian Adrian Ene au fost condamnați la câte trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În schimb, Dorian Geolfan a fost achitat.

Alin Trășculescu fusese condamnat de Tribunalul București, în martie 2015, la șapte ani de închisoare cu executare. El a primit atunci șapte ani închisoare pentru trafic de influență, doi ani pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, cinci ani pentru spălare a banilor și cinci ani pentru asociere pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, pedepsele fiind contopite.

Tot la Tribunalul București, Marian Varvariche și Cristian Adrian Ene au fost condamnați la câte cinci ani închisoare cu executare, iar Dorian Geolfan a primit cinci ani și șapte luni închisoare cu executare.

Într-o cauză disjunsă din acest dosar, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv în iunie 2014 pe omul de afaceri Marian Calotă la trei ani închisoare cu executare.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 — noiembrie 2012, Alin Trășculescu și Marian Calotă au constituit o asociere pentru obținerea de sume de bani prin traficarea influenței, asociere la care au aderat Adrian Cristian Ene, Dorian Geolfan și Marian Varvariche.

Astfel, Alin Trășculescu, în calitate de deputat și președinte al organizației județene Vrancea a PDL, a pretins inițial de la reprezentantul unei societăți comerciale (denunțător în cauză) suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro.

De asemenea, Alin Trășculescu a pretins și suma de 1.100.000 lei, din care a primit în trei tranșe, prin intermediul lui Marian Calotă, suma totală de 374.000 lei.

Banii au fost pretinși cu ajutorul lui Marian Calotă, care l-a constrâns prin amenințare pe denunțător să-i remită lui Trășculescu sumele solicitate.

Pentru obținerea acestor foloase, Trășculescu a lăsat să se creadă că are influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților unei societăți comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu firma administrată de denunțător.

Procurorii susțin că, pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume de bani, la solicitarea lui Trășculescu, Marian Calotă a falsificat, în perioada noiembrie 2010 — noiembrie 2012, mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunțătorului și SC Maryna Exclusiv SRL (firma lui Calotă), aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale celor două societăți comerciale.

Din banii proveniți în această modalitate, Calotă și-a însușit din contul aparținând SC Maryna Exclusiv SRL, pe baza unor înscrisuri false, suma de 198.400 lei, pe care a folosit-o în interes personal și în interesul altor persoane.

Anchetatorii mai arată că însușirea sumei de 198.400 lei de către Marian Calotă a fost justificată contabil de către Adrian Cristian Ene, Dorian Geoflan și Marian Varvariche, sub aparența unor operațiuni comerciale fictive și pe baza unor înscrisuri false.

Pe 10 noiembrie 2012, Marian Calotă a primit de la denunțător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă lui Trășculescu, la cererea acestuia.

Cu această ocazie, procurorii au organizat un flagrant și i-au reținut pe Alin Trășculescu și Marian Calotă, însă Curtea de Apel București a respins la recurs cererea de arestare a fostului deputat.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...