ALERTĂ Experţii Kaspersky avertizează că infractorii cibernetici au creat o aplicaţie care pretinde a fi versiunea certificată FaceApp

ALERTĂ Experţii Kaspersky avertizează că infractorii cibernetici au creat o aplicaţie care pretinde a fi versiunea certificată FaceApp

ALERTĂ Experţii Kaspersky avertizează că infractorii cibernetici au creat o aplicaţie care pretinde a fi versiunea certificată FaceApp. Infractorii cibernetici au reuşit să creeze o aplicaţie care pretinde a fi versiunea certificată FaceApp şi prin care aceştia infectează dispozitivele cu malware, avertizează specialiştii Kaspersky Lab, potrivit Agerpres.

Virusul care intră în dispozitivele utilizatorilor, prin intermediul aplicaţiei false FaceApp, este un modul adware botezat MobiDash. Odată ce aplicaţia este descărcată din surse neoficiale şi instalată, aceasta simulează o eroare şi este eliminată. În realitate, un modul malware din aplicaţie rămâne, discret, pe dispozitivul utilizatorului, afişând reclame.

„Persoanele din spatele MobiDash îşi ascund adesea modulul adware în aplicaţii şi servicii populare. Asta înseamnă că acţiunile versiunii false de FaceApp s-ar putea intensifica, mai ales dacă luăm în considerare sutele de ţinte, în doar câteva zile. Le recomandăm utilizatorilor să nu descarce aplicaţii din surse neoficiale şi să instaleze soluţii
de securitate pe dispozitivele lor pentru a evita orice probleme’, explică Igor Golovin, security researcher la Kaspersky.

Conform datelor Kaspersky, aproximativ 500 de utilizatori unici au întâmpinat această problema numai în ultimele două zile, primele detecţii fiind semnalate pe data de 7 iulie. În urma cercetărilor, au fost identificate aproape 800 de module diferite.

Aplicaţia FaceApp, care le permite utilizatorilor să-şi modifice chipul în fotografii, făcându-i mai tineri, mai bătrâni sau mai atrăgători, şi care a devenit recent extrem de populară pe reţelele sociale, a făcut miercuri obiectul mai multor avertismente în Statele Unite şi Marea Britanie, un senator american democrat cerând chiar o investigaţie a poliţiei în legătură cu „riscurile pentru securitatea naţională şi viaţa privată” pe care le reprezintă utilizarea acestei aplicaţii, au relatat, joi, AFP şi Reuters.

Creată de societatea rusă Wireless Lab, această aplicaţie propusă în versiune gratuită există din 2017, însă a devenit extrem de populară datorită funcţiei de îmbătrânire a chipului. Fotografii cu feţele îmbătrânite ale unor celebrităţi, precum cântăreţul Drake, rapperiţa Cardi B sau campionul NBA Stephen Curry, şi ale unor necunoscuţi cu riduri şi părul alb, s-au răspândit cu viteză pe Internet.

FaceApp este în prezent cea mai descărcată aplicaţie gratuită de pe Google Play, cu peste 100 de milioane de utilizatori.

Aplicaţia permite descărcarea unei fotografii a utilizatorului şi modificarea acesteia cu ajutorul inteligenţei artificiale pentru a-i adăuga un zâmbet, a-l face mai tânăr, mai bătrân, mai atrăgător sau pentru a-i modifica culoarea tenului.

Wireless Lab, înfiinţată în St. Petersburg, are în prezent sediul în Skolkovo, un parc de activităţi de înaltă tehnologie lângă Moscova, numit adesea „Silicon Valley din Rusia”.




populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”