ALERTĂ Dragnea, o nouă operațiune de acaparare a Curții Supreme! Amănunte INCENDIARE!

ALERTĂ Dragnea, o nouă operațiune de acaparare a Curții Supreme! Amănunte INCENDIARE!

ALERTĂ Dragnea, o nouă operațiune de acaparare a Curții Supreme! Amănunte INCENDIARE! Șefia Secțiilor penale și civile de la Înalta Curte, scoasă din nou la concurs de CSM. După eliminarea președintelui din procedură, numirea o face Secția pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, pro PSD, dezvăluie  G4Media.ro .

 Vineri este ultima zi de depunere a candidaturilor pentru șefia Secțiilor penale și civile de la ICCJ. Potrivit unor surse judiciare, până în acest moment nu s-a înscris nimeni, însă se așteaptă ca, în ultima zi, candidații să se înscrie. Concursurile au fost declanșate pe 2 noiembrie, imediat după promulgarea de către președinte a modificărilor la legea 317/2004 privind CSM, care au transferat atribuția de numire a conducerii Înaltei Curți de la șeful statului la Secția pentru judecători a CSM. Secția este dominată de gruparea pro PSD Savonea. Ieri, judecătoarea Lia Savonea a cerut declanșarea procedurii de revocare a șefei ICCJ, Cristina Tarcea.

La concurs se pot înscrie judecătorii ICCJ care au vechime 2 ani și nu au fost sancționați disciplinar. Candidații vor susține un interviu în fața Secției pentru judecători a CSM. Vezi mai jos captură anunț CSM.

Care este miza. Potrivit deciziei CCR privind completurile de 5 (C5) judecători, șeful Secției penale a ICCJ nu mai conduce de drept unul dintre cele două C5-uri care dau sentințele definitive la demnitari. Miza ocupării acestor posturi rămâne însă foarte mare, după cum au explicat surse judiciare pentru G4media.

”Șeful Secției penale intră în RIL-uri (recursuri în interesul legii, care interpretează legea – n.r.) și conduce completurile care soluționează întrebările prealabile primite de la curțile de apel. Face organizarea internă, planificări, compunere de completuri, el le propune colegiului de conducere. Mai sunt și sedințele de secție unde se discută probleme de drept și nu numai”, au explicat pentru G4media surse judiciare.

”Important e să stăpânești secția, eventual să blochezi prin non-combat inițiative periculoase cum ar fi sesizarea CCR cu obiecții de neconstituționalitate înainte de promulgare sau sesizarea Secțiilor unite ale ICCJ pentru a lua în discuție asa ceva. Acest lucru poate fi făcut și de secții, nu doar de președintele ICCJ. Au așteptat să intre modificările în vigoare ca să numească ei, fără președinte”, au explicat sursele G4media.

Cine ar fi în cărți pentru șefia Secției penale. Surse judiciare au explicat pentru G4media că favoriți pentru ocuparea postului de președinte al Secției penale a ICCJ ar fi judecătoarea Hermina Iancu și Daniel Grădinaru.

Judecătoarea Hermina Iancu este cea care l-a achitat în primă instanță pe Adrian Năstase în dosarul Zambaccian pentru acuzația de luare de mită și l-a condamnat la 3 ani cu suspendare pentru șantaj. În acest caz, la recurs, fostul premier a primit 4 ani cu executare pentru luare de mită în formă continuată și 3 ani pentru șantaj.

Judecătoarea Iancu a părăsit magistratura în 2012 și s-a făcut notar, însă în 2016 a revenit la ICCJ, la contencios și, între timp, a ajuns din nou la Secția penală.

Judecătorul Daniel Grădinaru este considerat omul Liei Savonea, de altfel el a fost purtătorul de cuvânt al Curții de apel București conduse de judecătoarea Savonea. Judecătorul Grădinaru a făcut parte din completurile care i-au achitat pe liderul PNL Ludovic Orban și pe fugarul Sebi Ghiță.

Context. Acum, Secția penală a ICCJ este condusă interimar de judecătoarea Mirela Sorina Popescu. La începutul anului, Secția pentru judecători a CSM a respins candidatura judecătoarei Popescu la şefia Secţiei Penale a ICCJ pentru un nou mandat de 3 ani, în schimb, a lăsat-o tot pe ea să conducă interimar Secţia Penală a ICCJ. Judecătoarea Popescu a condus C5-urile care le-au condamnat definitiv la închisoare pe Elena Udrea și Alina Bica.



populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”