ALERTĂ Dragnea, amenințări voalate la adresa judecătorilor de la Curtea Supremă! Noi declarații demente
ALERTĂ Dragnea, amenințări voalate la adresa judecătorilor de la Curtea Supremă! Noi declarații demente, într-un interviu pentru Adevărul.
Luni a fost o zi tensionată: câteva sesizări la CCR, procesul dvs la Curtea Supremă.Instanţa a rămas în pronunţare la 27 mai, la o zi după alegerile europarlamentare. Aveţi emoţii, vă aşteptaţi să dea sentinţa pe 27 mai?
Liviu Dragnea: Eu nu mai am de mult emoţii, pentru că sunt complet nevinovat. Ce va decide instanţa, vom vedea. Nu poate nimeni să oprească specualţiile cu aceste coincidenţe. În aceeaşi zi, CCR trebuia să judece o speţă destul de clară, la fel şi ICCJ. O să vedem pe 27 mai.
Deci nu faceţi o legătură între ziua sentinţei şi rezultatul votului?
Nu mai e cazul să o fac eu. Am văzut că mulţi leagă sentinţa de rezultatul votului. Nu se mai feresc: se asumă că sunt decizii politice. Ar trebui să fie o decizie bazată pe probe, probe care nu există. O fi bine că am ajuns aici?
Ieri n-aţi mers la Înalta Curtea. S-au strâns acolo şi suporteri ai dvs, dar şi contestatari.
Sunt bucuros că n-au venit toţi cei care voiau să vină să mă susţină. Era vorba de 10-15.000 de oameni care voiau să vină. Am aflat şi i-am oprit, pentru că nu voiam să apară incidente. Ceilalţi sunt cei pe care îi vedem la mitinguri şi care au făcut presiune. E o presiune fără perdea şi o ameninţare la adresa judecătorilor. Mi se pare profund nelegal şi sunt acţiuni care au rolul de a influenţa Justiţia.
Credeţi că vine tot de la politicieni?
Constatăm un nivel de radicalizare a societăţii destul de pronunţat. Oamenii preiau violenţa limbajului de la vârful politicii. Şi în şcoli s-a ajuns ca elevii să fie violenţi în limbaj, între ei şi cu profesorii.
Unul dintre principalii vinovaţi este Iohannis. A început cu construcţia acestei industrii a urii imediat după alegerile parlamentare din 2016. A doua zi după alegeri l-a chemat pe Tăriceanu pentru a încerca să răstoarne majoritatea, nerespectând votul. Face mult rău socieăţii.
Dvs., personal, aveţi să vă reproşaţi ceva?
Noi nu am vrut să întreţinem acest conflict, doar am răspuns de câteva ori. PSD nu a promovat un discurs al urii. După ce am fost ales preşedinte al PSD, am început să fac apeluri publice la dialog, până când mi-au spus colegii că e pierdere de timp. Noi am preferat ca acestui discurs violent al dezbinării să punem în contrapartidă dezvoltarea românilor. Cel mai important lucru pe care ar trebui să ştie un preşedinte e că o ţară nu trebuie să fie dezbinată, pentru că e mult mai uşor de dezbinat. Prin ceea ce am făcut noi s-a dovedit că lucrurile merg foarte bine.
Există o parte a societăţii, unii de bună credinţă, care contestă guvernarea şi pe dvs personal. Ce le-aţi spune pentru a începe o împăcare?
Să aibă o abordare pragamatică. Dacă ar fi să-mi formez o părere despre un partid, m-aş uita întâi ce a făcut acel partid în mod concret. E mai bine în mediul economic? E mai bine. Creşterea economică nu vine din cer. S-au mărit pensiile? S-au mărit. Am eliminat birocraţia pentru firme.