ALERTĂ Dragnea a primit un vot de susținere în CEX. Firea: 10 au votat să facă un pas lateral, 39 să rămână și o abținere. Excluderea Gabrielei Firea a fost discutată, dar nu a fost supusă la vot
Partidul Social Democrat s-a reunit vineri intr-o noua sedinta a Comitetului Executiv National. Daca initial confruntarea era pe viata si pe moarte, politic vorbind, fiind in joc fie soarta presedintelui partidului, Liviu Dragnea, fie a celor care i-au cerut demisia, in frunte cu Gabriela Firea, odata ajunsi fata in fata spiritele par sa se fi calmat.
Sedinta a inceput la ora 13:00, cu jumatate de ora mai tarziu. Asta pentru ca dimineata ambele tabere au purtat discutii si negocieri pe ultima suta de metri. In biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputatilor a fost vineri dimineata trafic intens. Dupa discutii, seful PSD a plecat spre sala unde are loc CEx-ul umar la umar cu premierul Viorica Dancila, iar in spatele lor, incolonati, mergeau zeci de lideri de organizatii si ministri.
De cealalta parte, Gabriela Firea, Paul Stanescu, Mihai Tudose si alti lideri care s-au pozitionat antiDragnea, mai putini la numar decat "coloana" liderului PSD, au adoptat strategia comunicarii publice. Daca Dragnea si Dancila nu au raspuns intrebarilor jurnalistilor, Firea si Stanescu au tinut o adevarata conferinta pe holurile Parlamentului. Edilul Capitalei a anuntat ca a venit cu pistoale de jucarie, ironizand astfel faptul ca Dragnea, prin sustinatorii sai, i-au numit "pucisti", insa a spus ca nu vrea sa preia conducerea PSD "dupa o baie de sange", desi crede ca miza e excluderea sa din partid.
Dupa ore bune in care cutitele lungi au parut ca s-au transformat in ramuri de maslin, tabara anti-Dragnea a inceput o ofensiva moderata. Firea a cerut deschis demiterea liderului PSD, Paul Stanescu si Mihai Tudose au criticat modul in care Dragnea conduce partidul, iar Adrian Tutuianu a prezentat si un sondaj care ar arata picajul PSD in era teleormaneana.
Liviu Dragnea a luat cuvantul ultimul, a raspuns punct cu punct la scrisoarea "pucistilor" si in final i-a intrebat, din nou, pe baronii PSD daca vor ca el sa fie in continuare presedintele lor. Cu un entuziasm mai mult sau mai putin fortat, acestia i-au raspuns iarasi "da". Si astfel se incheie inca un episod din razboiul continuu din PSD. Ramane de vazut daca vor exista si sanctiuni, dar si ce ministri vor fi schimbati in urma jocurilor de culise din PSD.
LIVE text:
21.12 Stănescu: Dacă CEX-ul spune să plec, am plecat imediat. CEx-ul a dat girul, CEx-ul… delete.
21.10 Firea: În ceea ce mă privește, nu voi renunța nici o secundă să lupt pentru proiectele Capitalei.
21.08 Neacșu: Cel mai important mesaj transmis astăzi, au invitat la păstrarea unității partidului. Trebuie să recunoaștem cu toții, am ieșit mai întăriți din acest demers. Ne-a interesat în mod deosebit să arătăm că sunt niște probleme. La acest CEX nu se putea obține plecarea domnului președinte Dragnea din punct de vedere statutuar. Poate că ne-am grăbit că am inserat această solicitare. Ar fi trebuit să rămânel doar la cele 20 de obiective și această concluzie să se desprindă la sfârșit. Parlamentarii vor veni la muncă și își vor vedea de treabă.
21.07 Țuțuianu: Este prima dezbatere consistentă în comitetul executiv. Scrisoarea pe care noi am făcut-o și-a atins scopul. Nu contează numărul de voturi.
21.05 Stănescu: Nimeni nu pleacă din partid. Toți românem în PSD chiar dacă se încearcă o excludere sau altceva. Vom vota în Parlament tot ce avem în programul de guvernare. Este prima discuție serioasă și cum mult curaj. tot ce susținem în acest document susținem până la capăt.
21.01 Firea, primele declarații după înfrângere: Primul câștig al acestui CEX este că a fost prima ședință în care s-a dezbătut cu foarte multă sinceritate, cu argumente, toate problemele care ne frământă. Nu a mai fost nimeni timorat. La finalul dezbaterilor, domnul președinte Dragnea a supus votului doar un punct, referirrea la domnia sa, dacă să continue sau nu ca președinte. Au fost 10 voturi să facă un pas lateral, 39 să continue și o abținere. S-a cerut excluderea mea de către primarul de la sectorul cinci, la intervenția domnului Dragnea nu a fost supus la vot. (…)
20.47: În ședință s-a propus excluderea Gabrielei Firea din PSD, dar propunerea nu a fost supusă la vot
20.44: În CEX a fost dat un vot referitor la punctul 1 din scrisoarea puciștilor, prin care i se cerea demisia lui Dragnea. Pentru demisie au votat doar 8 membri ai CEx, din 60, potrivit surselor G4Media.ro
20:33 În CEx s-a dat un vot de încredere pentru Liviu Dragnea. Majoritatea liderilor PSD l-au susținut pe șeful partidului. Doar opt voturi au fost împotrivă.
20.03: Dragnea răspunde punctual la toate acuzațiile din scrisoarea puciștilor
19.49: Liviu Dragnea vorbește acum în ședința CEX
19.21: Anca Alexandrescu, comunicatorul-șef al PSD, le-a adus personal covrigi ziariștilor cre așteaptă de șase ore și jumătate la ședința PSD
18.22: Până la această oră nu a fost deschis subiectul pozei în care Dragnea apare relaxat alături de Kovesi, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid
18.21: “Normal ca trebuie sa fie un vot”, a răspuns Liviu Dragnea vineri într-o pauză scurtă a CEX, când a fost întrebat de ziariști dacă va exista vreun vot la finalul ședinței PSD. Nu e clar însă la ce vot s-a referit Dragnea: un vot pentru susținere sa, un vot pentru susținerea cererilor puciștilor sau un eventual vot pentru excluderea unor puciști.
17.47: Ședința PSD se prelungește, au fost aduse sacoșe cu produse de patiserie și covrigi
17.43: Vicepremierul Paul Stănescu a avertizat în ședința CEX de vineri că premierul Viorica Dăncilă riscă un dosar penal și pedeapsa cu închisoarea dacă Liviu Dragnea o forțează să dea o ordonanță de urgență pentru amnistie. Vezi aici mai multe detalii
16: 40 Adrian Țuțuianu a prezentat în CEX cifrele unui sondaj, identice cu cele din scrisoarea anti-Dragnea, potrivit cărora PSD ar fi la 25-30%, potrivit unor surse participante la discuție. Întrebat de liderii PSD cine a făcut sondajul, el nu ar fi spus sursa.
16.18: Paul Stănescu a spus în ședința CEX că s-a vorbit prea mult de amnistie și grațiere și că ar fi trebuit dată în an centenar
16.08: Gabriela Firea i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea de la șefia PSD în jurul ora 16.00 – surse din CEX
15:40 Până acum au vorbit peste 20 dintre cei 65 de membri ai CEX. Nu a fost cerută nicio demisie și nicio excludere. Ședința s-ar putea prelungi pentru că sunt mulți care vor să ia cuvântul
14.50 A vorbit Viorica Dăncilă. Nu s-a poziționat nici pro, nici contra Dragnea. A spus că dorește să rămână în continuare la șefia Guvernului
14.25 Potrivit unor surse participante la CEX, până acum au vorbit Gabriela Firea, Lia Olguța Vasilescu și Rovana Plumb. Nu a fost cerută demisia lui Liviu Dragnea. Cel mai probabil azi nu se va lua nicio decizie, urmând ca un nou CEX să fie convocat pentru săptămâna viitoare
13:45 Participanții la CEX nu au voie cu telefoanele mobile în ședință.
13:25 Robert Negoiță, înainte de CEX: “Sper sa nu fie niciun vot. Evident ca sunt de acord cu scrisoarea. Vad 2 variante; să învățăm cu toții o lecție sau să iasă o răzmeriță și pierde toată lumea. De la altă variantă în afara demisiei nu plec”.
13:20 Organizaţia PSD Suceava a decis, în şedinţa Comitetului Executiv Judeţean de vineri, susţinerea unităţii partidului şi a actualului preşedinte la nivel naţional, Liviu Dragnea. Într-un comunicat de presă remis AGERPRES după şedinţă se arată că organizaţia suceveană a PSD nu agreează divizarea partidului şi disensiunile create, ce riscă să conducă la scindarea partidului.
13:15 Preşedintele PMP Bistriţa-Năsăud, deputatul Ionuţ Simionca, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Liviu Dragnea va rămâne la şefia PSD şi după şedinţa Comitetului Executiv Naţional, în urma negocierilor pe care le-a avut cu cei nemulţumiţi din partid.
13.10 Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu a declarat că semnatarii scrisorii anti-Dragnea trebuie să explice acest demers, despre care a susţinut că a produs un deficit de imagine partidului, şi să suporte rigorile Comitetului Executiv.
13:05 Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că susţine varianta unei dezbateri reale şi a unei analize serioase a problemelor din partid. Buzatu a declarat, pentru AGERPRES, că nu se poziţionează nici de partea lui Liviu Dragnea, nici de partea contestatarilor acestuia, precizând că ambele tabere care s-au format în partid trebuie să fie ascultate.
13:00 A început ședința CEX. Dragnea a anunțat că nu va cere excluderea niciunuia dintre contestatarii săi. “Categoric, nu!”, a răspuns Dragnea la Palatul Parlamentului, întrebat dacă va propune excluderea din partid a celor care l-au contestat.
12:45 Ședința CEX întârzie să înceapă. Liviu Dragnea este încă la el în birou împreună cu Viorica Dăncilă și alte persoane, precum: Carmen Dan, Rovana Plumb, Gabriel Zetea (Maramureș), Claudiu Manda (Dolj), Daniel Florea (Sectorul 5), Daniel Băluță (sectorul 4), Horia Teodorescu (Tulcea), Mafrian Oprișan (Vrancea), Felix Stroe (Constanța), Ionel Arsene (Neamț), Marius Dunca (Brașov), Olguța Vasilescu și Darius Vâlcov
12.30 Înainte de CEX, tabăra anti-Dragnea a avut o ședință în biroul lui Adrian Țuțuianu de la Senat. S-au întâlnit: Gabriela Firea, Paul Stănescu, Niculae Bădălău, Marcel Ciolacu, Ioan Dîrzu, Gabriel Petrea, Marian Neacșu, Mihai Tudose, Robert Negoiță și Rodica Nassar.
12:25 Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu – semnatarii scrisorii anti-Dragnea -, au ajuns la CEX. ”Miza ședinței de azi a CEX e excluderea mea din PSD și remanierea lui Paul Stănescu și Tudorel Toader, doi miniștri foarte buni care îl irită pe Liviu Dragnea. Am ajuns la execuții politice”, a declarat Firea.
“Nimeni nu va pleca din partid chiar dacă se va încerca o excludere sau alta. Toată lumea rămâne în PSD. Problema e de management al partidului. Nu discutăm de armetică”, a spus, la rândul său, Paul Stănescu.
12:20 În biroul lui Liviu Dragnea a intrat și Horia Teodorescu, liderul PSD Tulcea. El a declarat că nu știe în acest moment cum va vota în CEX, se va hotărî în funcție de cum vor evolua dezbaterile
12.10: Premierul Viorica Dăncilă a venit la Parlament împreună cu Carmen Dan și Rovana Plumb. ”Voi da mesajul meu în CEX. Așa cum am spus, lucrurile trebuiesc lămurite în CEX”. G4Media.ro a scris anterior că cele două au fost trimise de Dragnea pentru a o convinge pe Dăncilă să nu se poziționeze împotriva sa în CEX.
12.04: Și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a intrat la Liviu Dragnea în birou
11.50: Pelerinaj în biroul lui Dragnea: au intrat Șerban Nicolae, Gabriel Zetea (Maramureș), Claudiu Manda, Daniel Florea (primarul Sectorului 5)
11:10 – Marian Oprișan, vicepreședinte PSD și președintele organizației Vrancea, membru CEX (atac la Firea, lasă de înțeles că e pro-Dragnea): Normal e să vorbim în interiorul partidului. Știți că nu mor de dragul lui Dragnea. Întotdeauna ce am avut de spus am spus în interiorul partidului. Nu poți să vii peste noapte, după ce n-ai deschis gura în organismele statutare și în CEX și să scrii o scrisoare, să te adresezi membrilor PSD, cu probleme interne dintre care multe nu au legătură cu realitatea. Se va încheia pe bază de principii democratice: minoritatea se supune majorității. Majoritate va decide azi. Dacă introduci o criză în partidul de guvernare trebuie să te gândești și la cursul euro și la altele. Este cel mai grav atac la adresa PSD din istoria partidului. Eu am un jurământ față de cetățenii din Vrancea pe care-i iubesc foarte mult și nu voi accepta nicio funcție în această perioadă.
11:05 – Surse: Rovana Plumb și Carmen Dan au fost trimise vineri dimineață de Liviu Dragnea să o convingă pe Viorica Dăncilă să nu se alăture taberei puciștilor.
11:00 – Mai mulți lideri de organizații județene PSD, printre care Felix Stroe (Constanța), Ionel Arsene (Neamț), Marius Dunca (Brașov) sunt în acest moment în biroul lui Liviu Dragnea de la camera Deputaților. Toți trei și-au anunțat ieri susținerea pentru rămânerea lui Dragnea la șefia PSD.
10:40 – Câțiva membri ai organizației de pensionari a PSD s-au strâns în fața sediului central al partidului din Kiseleff pentru a-și manifesta susținerea față de Liviu Dragnea. Organizația a anunțat că liderul său, membru CEX, va vota pentru rămânerea lui Dragnea la șefia PSD.
10:15 Doina Pană, vicepreședinte PSD și membru CEX (pro-Dragnea): A declarat că 18 din 22 de voturi, aferente zonei Transilvaniei vor merge către Liviu Dragnea. Atâta vreme cât Guvernul își face treaba, ce ne-a apucat? Regiunea Nord-Vest este pentru continuarea Guvernării, ceea ce reflectă și opinia mea. Problemele din partid, se discută în partid. Din moment ce Parlamentul merge bine, Guvernul merge bine, de ce să ieși public? Cred că partidul va ieși întărit din această situație. Nu e ușor de lucrat cu Liviu Dragnea. Dar nu poți să nu vezi tot ce a câștigat acest partid de când este condus de Liviu Dragnea. Sunt câteva persoane care sunt omniprezente în jurul lui. Aceste persoane se schimbă, chiar unii dintre actualii contestatari au fost în această poziție.
10:10 Organizația de Femei a PSD condusă de Rovana Plumb, membru CEX (pro-Dragnea): apel la unitate și la încetarea imediată a atacurilor împotriva PSD și a conducerii sale.
10:00 Victor Negrescu, membru CEX (atitudine neutră): face un apel la “raţiune şi unitate” în PSD, înaintea Comitetului Executiv Naţional al formaţiunii, menţionând că principala preocupare a partidului trebuie să fie “actul de guvernare”.
9.30 Liviu Dragnea, i-a promis baronului de Vrancea, Marian Oprișan, șefia ministerului de interne la schimb cu susținerea în CEX, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. (Detalii aici)
9.00 Antena 3 anunță pe surse că Liviu Dragnea și-a asigurat deja o largă majoritate în CEX, din cele 60 de voturi, și va câștiga în fața dizidenților. Ședința este programată să înceapă la 12.30.
Premierul Viorica Dăncilă nu s-a poziționat public până la această oră.
Liderii PSD se reunesc vineri în ședința Comitetului Executiv Național (CEX) pentru a decide dacă Liviu Dragnea mai rămâne sau nu șef al partidului.
Dragnea a negociat om cu om înaintea ședinței CEX amenințând cu pierderea guvernării în cazul detronării sale de la șefia partidului. Acesta este mesajul-cheie pe care apropiații liderului PSD au încercat să-l transmită pe tot parcursul zilei de joi: sperietoarea pierderii guvernării. Vineri dimineața, scrisoarea anti-Dragnea care îi are printre semnatari pe Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu, ar fi asumată de până la 30 de lideri din CEx, din cei peste 60.
Joi seară, mai multe filiale ale partidului şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de Liviu Dragnea, printre acestea numărându-se Teleorman, Vâlcea, Gorj, Bacău, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Arad, Mureş, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Constanţa.
Liderul PSD promite funcții în schimbul susținerii la CEX-ul de vineri: lui Felix Stroe de la Constanța i-ar fi promis funcția de vicepremier ocupată în acest moment de Paul Stănescu. Ar fi posibil ca Stroe să-și retragă semnătura de pe scrisoarea celor trei, dar n-ar fi exclus ca liderul PSD Constanța să meargă acolo unde simte că este puterea, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.
Liderului PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, i-ar fi promis șefia Romsilva, actualul șef urmând să fie schimbat.