ALERTĂ Detaliile planului de suspendare a președintelui. Marile mize ale atacului la Iohannis

ALERTĂ Detaliile planului de suspendare a președintelui. Marile mize ale atacului la Iohannis

PSD și-a făcut în detaliu planul suspendării în Parlament a președintelui Klaus Iohannis, iar partidul este decis să-l pună în practică dacă șeful statului nu o va demite pe Laura Codruta Kovesi din funcția de șef al DNA, au declarat pentru  G4Media.ro mai multe surse politice. Nu este clar dacă declanșarea procedurii va avea loc până în data de 21 iunie, dar cele mai multe informații indică faptul că Liviu Dragnea intenționează să înceapă aceste proceduri după această dată, în caz că nu va fi achitat în procesul angajărilor fictive.

Sursele  G4Media.ro vorbesc de un orizont de maximum trei săptămâni, în care președintele Iohannis ar urma să fie suspendat în Parlament. Dacă acest lucru se va întâmpla, interimatul va fi asigurat de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta ar urma să o demită pe Kovesi de la DNA, Horodniceanu de la DIICOT. O altă miză este, potrivit surselor G4Media.ro , numirea unui nou șef la Serviciul de Informații Externe (SIE). Serviciul nu are director plin din septembrie 2016, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu.

O altă miză majoră este promulgarea de către președintele interimar Tăriceanu a legilor Justiției, înainte de sosirea avizului preliminar al Comisiei de la Veneția. Iohannis a anunțat ieri că în curând e posibil să vină un aviz preliminar, înainte de raportul final al Comisiei de la Veneția.

Potrivit unor surse, numele vechiculat la șefia SIE este a lui Gabriel Vlase, vicepreședinte PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea. Vlase a fost președintele comisiei de control parlamentar al Serviciului de Informații Externe. A devenit doctor în științe militare și informații la Academia Naționala de Informații.

După suspendare, Tudorel Toader ar urma să declanșeze și procedura de numire a noilor procurori șefi. Deja, ministrul Justiției a pregătit miercuri dimineața terenul unei eventuale acțiuni de suspendare, afirmând că ”ceea ce face preşedintele azi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru că e pentru prima dată când un demnitar pune în discuție respectarea și aplicarea legii fundamentale, aplicarea și respectarea unei decizii CCR”.

Unul din numele vehiculate pentru șefia DNA este cel al Oanei Schimdt Hănieală, în prezent șefa corpului de control din MJ, dar potrivit surselor G4Media.ro Hăineală nu ar fi interesată de această poziție și nici pe lista opțiunilor lui Tudorel Toader.

Însuși Liviu Dragnea a vorbit despre posibilitatea suspendării președintelui Iohannis, după ce până acum a ținut expres să nege că ar lua în calcul această opțiune. Nu este clar în acest moment dacă suspendarea în Parlament va fi urmată și de un referendum de demitere sau PSD și ALDE se vor mulțumi doar cu rezolvarea punctuală a problemelor de la DNA și SIE, după care îl vor lăsa pe Klaus Iohannis să revină la Cotroceni fără să mai treacă prin referendumul de demitere.

De notat că atât președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cât și liderul PSD, Liviu Dragnea au anunțat o sesiune extraodrinară în primele două săptămâni din luna iulie.

Liviu Dragnea, duminică la Antena 3: „Nu sunt prezicător și nu știu ce va face președintele Iohannis, dar dacă va face greșeala fatală să nu pună în aplicare o decizie CCR (…), această încălcare gravă a atribuțiilor lui constituționale pe noi nu o să ne lase indiferenți. (…) Noi nu putem să stăm cu mâinile în sân (…). Nu putem lăsa ca o decizie a CCR să nu fie pusă în aplicare și vom utiliza tot ceea ce avem la dispoziție din punct de vedere civic, din punct de vedere legal, din punct de vedere constituțional, din punct de vedere parlamentar.

Întrebat dacă se poate ajunge la suspendare, Dragnea a răspuns: ”Se poate ajugne la orice. Dacă și domnul președinte încalcă Constituția, și acolo trebuie să acționăm, indiferent ce se întâmplă”.

Ulterior avertismentelor lui Dragnea, mai mulți lideri PSD au amenințat și ei cu suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

Olguța Vasilescu, marți la TVR: ”Sigur o să luăm o decizie. Așteptăm să mai cugete domnul Iohannis, că vedem că mai greu cugetă, să prezinte o decizie. Președintele României se poate suspenda în măsura în care încalcă prevederile Constituției. Este motiv clar de suspendare, dar nu este luată niciun fel de decizie până acum în cadrul coaliției de guvernare. Dacă termenul nu va fi rezonabil și nu va fi aplicată decizia CCR, cu certitudine va fi o suspendare”.

Paul Stănescu, miercuri în Parlament: ” Da şi eu spun că trebuie suspendat (preşedintele Iohannis – n.r.) în momentul în care nu semnează revocarea. O să aşteptăm să vedem. A zis că mai are puţin de citit, nu aşa mult, aşa a zis preşedintele, şi în momentul în care va spune că nu este de acord cu decizia CCR, sigur, în partid, vom decide ce facem în continuare. Vom analiza din toate punctele de vedere şi vom lua o decizie în partid”.

Senatorul PSD Niculae Bădălău a vorbit inclusiv de o plângere penală împotriva șefului statului.

Niculae Bădălău, miercuri: ”În momentul ăsta avem o hotărâre definitivă care trebuie pusă în aplicare. În cazul în care nu este pusă în aplicare, cineva trebuie să notifice acea persoană, acel reprezentant al instituției. Domnul președinte al României nu este rege, nu este Carol, nu este Ferdinand. Este președinte democrat și trebuie s-o pună în aplicare. Nu pui în aplicare o hotărâre, orice șef de instituție, președinte, șef de cameră, prim ministru, se aplică legea penală.”
Reporter: Vorbiți de o posibilă plângere penală:
Senatorul PSD Niculae Bădălău: ”Sigur că da. Întrebați orice șef de instituție, că, dacă nu pui în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă, ce se întâmplă? Care este următorul pas?”

La rândul său, deputatul Florin Iordache a reluat ipoteza lansată anul trecut de colegul său Eugen Nicolicea: suspendarea președintelui în Parlament și repunerea în funcție după rezolvarea doleanțelor PSD de către președintele interimar Tăriceanu, fără a mai fi nevoie de referendumul de demitere.

Replica pentru Iordache a venit din partea președintelui USR, Dan Barna, care a atras atenția că în momentul în care PSD va declanşa suspendarea preşedintelui toate etapele subsecvente, inclusiv referendumul, trebuie să fie realizate.

“Din discuţiile pe care le-am avut cu specialişti în Drept constituţional, poziţia pe care o avem şi cea care este conformă cu Constituţia este aceea că în momentul în care se declanşează procedurile de suspendare a preşedintelui acestea nu mai pot fi retrase. Nu e genul de iniţiativă în care hai că te suspend un pic, două săptămâni, după care nu te mai suspend. În momentul în care PSD va declanşa suspendarea preşedintelui, că am înţeles că de ieri românii au fost ameninţaţi în mod explicit şi direct cu acest lucru, în momentul în care această suspendare se va declanşa, toate etapele subsecvente, inclusiv referendumul, trebuie să fie realizate. Adică nu există, în opinia noastră cel puţin, varianta aceasta în care PSD face o suspendare doar de gust, până toate legile toxice care aruncă România în braţele Rusiei vor trece, după care preşedintele să fie reaşezat într-o ţară golită de sens şi democraţie”, a spus Barna, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă este posibilă o suspendare a preşedintelui care să nu ducă totodată şi la demiterea acestuia.

Și PNL, prin vocea prim-vicepreședintelui Raluca Turcan, a atras atenția astăzi exact asupra aceluiași subiect: obligativitatea referendumului de demitere în cazul suspendării.

”Ultima mișcare a lui Liviu Dragnea este cea a amenințării cu suspendarea Președintelui. Din nefericire, dacă-și duce la bun sfârșit această amenințare a suspendării Președintelui fără a mai ajunge la popor, prin referendum, Liviu Dragnea va provoca o lovitură de stat. În cazul în care președintele României ar fi suspendat de Parlament, chiar dacă nu există temeiuri pentru o astfel de decizie, organizarea referendumului este obligatorie! Constituția prevede, fără dubiu, obligativitatea organizării referendumului, la art 95, alin 3: Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui”, a declarat Turcan.

Potrivit Constituției, președintele României poate fi suspendat din funcție cu votul majorității parlamentarilor, iar procedura poate fi inițiată de cel puțin o treime dintre senatori și deputați:

”ARTICOLUL 95
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui”.

De notat că suspendarea în Parlament este un vot pur politic. PSD are în acest moment numărul necesar de parlamentari pentru declanșarea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis, dar va avea nevoie de voturile deputaților și senatorilor ALDE pentru suspendare. Pentru suspendarea președintelui, este nevoie de majoritate absolută, adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor și deputaților, mai exact de 233 de voturi. PSD și ALDE pot conta în prezent, teoretic, pe cel puțin 240 de voturi

Ieri, președintele Klaus Iohannis a calificat drept o grabă amenințările liderilor PSD cu suspendarea.

”Cred că se grăbesc un pic pesediștii, eu nu am afirmat ce voi face în perioada următoare decât că o să citesc cu atenție decizia și motivarea. Unii politicieni s-au grăbit să dea în spațiul public cu suspendarea. Nu va exista nicio suspendare pentru că nu există niciun temei pentru suspendare”, a spus Klaus Iohannis.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”