ALERTĂ Departamentul de Stat al SUA critică dur Guvernul! Corupție endemică, modificările din justiție, funcționari care trafichează minori. România a fost retrogradată

ALERTĂ Departamentul de Stat al SUA critică dur Guvernul! Corupție endemică, modificările din justiție, funcționari care trafichează minori. România a fost retrogradată

Departamentul de Stat al SUA critică dur Guvernul! Corupție endemică, modificările din justiție, funcționari care trafichează minori. România a fost retrogradată.

 Departamentul de Stat al SUA a publicat joi Raportul privind traficul de persoane (2019) . Romania a fost retrogradata, pentru ca Guvernul nu doar ca nu a luat masuri sa imbunatateasca situatia fata de anul trecut, dar lucrurile chiar s-au deteriorat odata cu multiplele modificari aduse legislatiei, de la Codul Penal, la recursul compensatoriu.

"Guvernul Romaniei nu a luat minimele masuri pentru a elimina traficul de persoane, dar face eforturi semnificative in acest sens. Printre aceste eforturi se numara punerea sub acuzare a cat mai multor traficanti si intocmirea unei strategii pe 5 ani si a unui plan national de actiune.

Cu toate acestea, Guvernul nu a facut nimic in plus fata de perioada analizata in raportul precedent. Tribunalele au condamnat semnificativ mai putini traficanti si oficialii au identificat considerabil mai putine victime, continuand un trend descendent ce se inregistreaza deja de multi ani.

Coruptia endemica si presupuse complicitati in infractiunile de trafic au continuat fara a fi pedepsite, in special cazurile de oficiali care au exploatat minori care se aflau in centre de plasament.

Judecatorii tot nu au beneficiat de training specializat in abordarea cazurilor de trafic si a victimelor traficantilor, fapt ce a avut efecte negative in ceea ce priveste sentintele, despagubirea victimelor sau plasarea in programe de protectie a martorilor.

Mai mult, lipsa finantarii pentru serviciile publice de asistenta si protectie ramane o problema, lasand victimele fara ajutor, sub pericolul de a fi re-traumatizate si vulnerabile sa fie re-traficate. De aceea, Romania a fost retrogradata pe lista de supraveghere la nivelul 2", se arata in document.

Aici puteti consulta integral documentul, in limba engleza

SUA critica "reformele" in justitie

In raport este notat faptul ca in 2018 au fost deschise 695 de dosare de trafic, putin mai mult decat in 2017 - 675 de dosare, dar mult mai putin decat in 2016 - 864 de dosare. 130 de traficanti au fost condamnati in 2018, dintre care 29% au primit sentinte cu suspendare, iar ceilalti pedepse cuprinse intre 1 si 10 ani de inchisoare.

Mai este notat ca politistii romani au colaborat la 36 de anchete cu omologi din alte state europene, dar Romania nu a extradat niciunul suspect, fata de 2017 cand 44 au fost extradati.

"Esecul de a face din combaterea traficului o prioritate, coruptia larg raspandita si continuele reforme in justitie au impiedicat functionarea eficienta a fortelor de ordine. Observatorii au raportat coruptie endemica si complicitate a oficialilor guvernamentali in cazurile de trafic, in special oficiali care exploateaza minori din centrele de plasament, care sunt complici ai traficantilor.

Managerul unui astfel de centru din sudul tarii este acuzat ca a traficat minorii avuti in grija. Guvernul nu a initiat insa nicio ancheta sau sanctionare a angajatilor complici la astfel de fapte. Mai mult, noile modificari ale Codului Penal ar putea diminua capacitatea politiei de a aduna dovezi intr-o serie de dosare, inclusiv cele de trafi de persoane.

Si noile prevederi legale ce permit pensionarea anticipata au dus la o reducere de 30% a fortelor de ordine, asta traducandu-se in supraincarcarea politistilor ramasi in sistem, care lucreaza simultan numeroase dosare si se zbat sa stranga probe pentru a avea dosare solide. Totodata, o noua lege care a stipulat pedepse reduse pentru condamnatii incarcerati in conditii improprii a dus la eliberarea a peste 500 de condamnati pentru trafic", se arata in raport.

Este precizat si ca judecatorii n-au instruire speciala, trateaza cazurile de trafic la fel ca pe cele de prostitutie, ceea ce este in detrimentul victimelor si in ceea ce priveste sentinta pentru traficant, si compensatia pentru victime. Nici politistii nu sunt atrenati si nu stiu sa identifice cazurile in care persoane pe care le prind prostituandu-se, inclusiv minori, fac asta pentru ca sunt fortate.

Recomandarile Departamentului de Stat: Dati si bani, nu puneti doar pe hartie

Departamentul de Stat al SUA are o lista foarte lunga de recomandari pentru autoritatile romane, de la programe speciale pentru fortele de ordine, astfel incat sa fie antrenate sa descopere cazurile, la finantarea ONG-urilor care ajuta victimele. Totodata, statul este incurajat sa infiinteze o institutie care sa se ocupe de finantarea corespunzatoare a luptei cu acest fenomen.

Americanii spun ca ar fi necesara si modificarea legislativa astfel incat si agentiile care recruteaza persoane care sunt traficate sa fie sanctionate. Se cere si un sistem holistic pentru victime, sa li se ofere consiliere psihologica si acces la servicii medicale, dar si avocati specializati in tribunale.

Nu in ultimul rand, Departamentul de Stat cere Guvernului sa si aloce banii pentru implementarea strategiei nationale 2018-2022. 

 



populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!