Alertă de tsunami în Indonezia şi Australia, după erupţiile vulcanului Ruang. Muntele s-ar putea prăbuşi în mare | VIDEO
Muntele Ruang, un vulcan de 725 de metri de pe insula indoneziană cu acelaşi nume, a erupt de cel puțin cinci ori începând de marți seară, aruncând lavă și cenușă la mii de metri, a declarat agenția de vulcanologie a țării pentru CNN . Vulcanul este situat la 1.640 km de Bali, punctul turistic al Indoneziei.
După erupţia Muntelui Ruang, s-a emis alertă de tsunami, captură video
În acest context, autoritățile indoneziene au ordonat încă miercuri evacuarea a sute de săteni şi şi-au exprimat îngrijorările cu privire la faptul că Muntele Ruang s-ar putea prăbuși în mare și ar putea declanșa un tsunami.
Potrivit Centrului indonezian de vulcanologie și atenuare a dezastrelor geologice, Muntele Ruang a erupt prima dată marți, la ora locală 21:45, iar apoi de patru ori pe parcursul zilei de miercuri. Sute de oameni au foat evacuaţi şi aeroportul internațional Sam Ratulangi din orașul Manado, situat la peste 100 de kilometri de Muntele Ruang, a fost închis.
Șeful agenției de vulcanologie, Hendra Gunawan, a declarat că oficialii au ridicat alerta vulcanică la cel mai înalt nivel, avertizând oamenii să nu se apropie la mai puțin de 6 kilometri de vârf, din cauza temerilor că Muntele Ruang s-ar putea prăbuși parțial în apă și ar putea provoca un tsunami, așa cum s-a întâmplat în 1871.
„Forța erupției Muntelui Ruang este din ce în ce mai mare și a emis nori fierbinți pe o distanță de aproximativ 1,7 kilometri”, a declarat ea pentru agenția națională de presă Antara, adăugând că erupțiile au fost declanșate de cutremurele recente din zonă. „Oamenii de pe insula Tamulandang, în special cei care locuiesc în apropierea plajei, ar trebui să fie conștienți de potențialul de apariție a rocilor incandescente, a norilor fierbinți și a tsunami-urilor cauzate de prăbușirea corpului vulcanului în mare”, a mai avertizat Hendra Gunawan.
Australia, unul dintre cei mai apropiaţi vecini ai insulei Ruang din provincia Sulawesi de Nord, a emis, la rândul său, o alertă de tsunami pentru populaţie.
Fiind sitată de-a lungul Inelului de Foc, un arc de 40.000 de kilometri de falii seismice în jurul Oceanului Pacific, Indonezia are peste 120 de vulcani activi, mai mulți decât oriunde în lume.
În 2018, erupția vulcanului indonezian Anak Krakatau a făcut ca acesta să se prăbușească în mare, declanșând un tsunami care a lovit coastele insulelor principale Java și Sumatra, provocând moartea a peste 400 de persoane.
Sursa: adevarul.ro