Alertă de securitate cibernetică. Nu accesați acest mesaj dacă îl primiți: „Tu ești în acest videoclip”

Alertă de securitate cibernetică. Nu accesați acest mesaj dacă îl primiți: „Tu ești în acest videoclip”

O nouă campanie malițioasă se desfășoară în mediul online, transmite Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Mesajul a mai fost folosit și în trecut și o mulțime de persoane s-au trezit cu dispozitivul virusat după ce au intrat pe un link în care li se spune că sunt imagini cu ei.

Amenințarea online   FOTO Pexels

Amenințarea online FOTO Pexels

Mesajul este transmis în special pe Facebook, pe Messanger și este un text scurt în care li se spune „Acesta ești tu?”, alături de un link. Primul impuls al oricui este acela de a deschide linkul, însă în acel moment este accesat, de fapt, un virus.

Reprezentanții DNSC transmit să nu accesați link-ul din astfel de mesaje, chiar dacă expeditorul este un prieten sau o cunoștință. Cel mai probabil, cel care deține contul respectiv a căzut la rândul său în capcană și a accesat link-ul malițios. Astfel, mesajul s-a transmis automat către toate contactele din agendă, potrivit Monitorul de Botoșani.

Ce faci dacă ai căzut în capcană

Deși au fost mai multe campanii de informare, metoda încă face victime. Iată ce trebuie să faceți dacă ați fost victima unui astfel de incident.

Dacă ați observat că persoanele din lista de prieteni au început să primească acel link de la dvs., reprezentanții DNSC recomandă:

Schimbați imediat parola contului de Facebook și activați autentificarea în 2 pași (2FA)

Asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri). Acolo puteți verifica la ce aplicații ați oferit acces. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte . Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

Verificați aplicațiile instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.

Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.

Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus).

Vă puteți testa vigilența online

DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor derulează un proiect național de conștientizare. Astfel, pentru a detecta și evita principalele amenințări din online, vă puteți antrena AICI .

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”