Alertă de holeră lângă România. Un caz a fost înregistrat într-o țară vecină

Alertă de holeră lângă România. Un caz a fost înregistrat într-o țară vecină

Autoritățile din Bulgaria anunță primul caz de holeră înregistrat pe teritoriu țării după mai bine de 100 de ani. Este vorba despre un cetățean indian în vârstă de 23 de ani, care a călătorit în perioada 13 august - 2 septembrie la New Delhi, India, relatează centrul de presă al Ministerului bulgar Sănătății, potrivit Novinite .

Holera a fost eradicată din Bulgaria acum 103 ani. Foto: Shutterstock

Holera a fost eradicată din Bulgaria acum 103 ani. Foto: Shutterstock

Conform Inspectoratului Regional de Sănătate Sofia (RHI), pacientul a început să prezinte simptome de diaree acută din 3 septembrie. Diagnosticul a fost confirmat de Laboratorul Național de Infecții Bacteriene Deosebit de Periculoase din cadrul Centrului Național de Infecții și Parazitare, iar bărbatul a fost izolat în cadrul Departamentului de Boli Parazitare și Infecțioase. Medicii spun că, în prezent, starea sa de sănătate este una bună.

Un contact apropiat al pacientului, care locuiește cu el, a fost, de asemenea, pus în carantină ca măsură de precauție. Acest contact a fost testat negativ însă primește un tratament profilaxic cu antibiotice. Ancheta epidemiologică în curs nu a identificat niciun contact suplimentar. Pacientul nu a vizitat locuri publice sau restaurante în timpul petrecut în Bulgaria.

Au fost implementate măsuri la unitatea medicală pentru a preveni răspândirea în continuare, inclusiv dezinfecția îmbunătățită și utilizarea echipamentului individual de protecție de către personal.

Ce este holera

Holera este o boală infecțioasă extrem de gravă, cauzată de consumul de alimente sau apă contaminate. Afecțiunea poate duce la probleme gastrointestinale severe, deshidratare și rate ridicate de mortalitate.

Din punct de vedere istoric, holera a fost răspândită în India, râul Gange fiind o sursă majoră de infecție. Boala s-a răspândit la nivel global la începutul secolului al XX-lea, ducând la mai multe pandemii. În Bulgaria, holera a fost o problemă semnificativă până la începutul anilor 1920, ultimul focar major a avut loc între 1914 și 1918, urmat de un singur caz în 1921. Apariția eforturilor de purificare a apei și de clorinare a redus considerabil prevalența holerei în Europa. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății continuă să raporteze un număr mare de cazuri din cauza focarelor din Africa și America de Sud.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

4 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”