Alertă de holeră lângă România. Un caz a fost înregistrat într-o țară vecină

Alertă de holeră lângă România. Un caz a fost înregistrat într-o țară vecină

Autoritățile din Bulgaria anunță primul caz de holeră înregistrat pe teritoriu țării după mai bine de 100 de ani. Este vorba despre un cetățean indian în vârstă de 23 de ani, care a călătorit în perioada 13 august - 2 septembrie la New Delhi, India, relatează centrul de presă al Ministerului bulgar Sănătății, potrivit Novinite .

Holera a fost eradicată din Bulgaria acum 103 ani. Foto: Shutterstock

Holera a fost eradicată din Bulgaria acum 103 ani. Foto: Shutterstock

Conform Inspectoratului Regional de Sănătate Sofia (RHI), pacientul a început să prezinte simptome de diaree acută din 3 septembrie. Diagnosticul a fost confirmat de Laboratorul Național de Infecții Bacteriene Deosebit de Periculoase din cadrul Centrului Național de Infecții și Parazitare, iar bărbatul a fost izolat în cadrul Departamentului de Boli Parazitare și Infecțioase. Medicii spun că, în prezent, starea sa de sănătate este una bună.

Un contact apropiat al pacientului, care locuiește cu el, a fost, de asemenea, pus în carantină ca măsură de precauție. Acest contact a fost testat negativ însă primește un tratament profilaxic cu antibiotice. Ancheta epidemiologică în curs nu a identificat niciun contact suplimentar. Pacientul nu a vizitat locuri publice sau restaurante în timpul petrecut în Bulgaria.

Au fost implementate măsuri la unitatea medicală pentru a preveni răspândirea în continuare, inclusiv dezinfecția îmbunătățită și utilizarea echipamentului individual de protecție de către personal.

Ce este holera

Holera este o boală infecțioasă extrem de gravă, cauzată de consumul de alimente sau apă contaminate. Afecțiunea poate duce la probleme gastrointestinale severe, deshidratare și rate ridicate de mortalitate.

Din punct de vedere istoric, holera a fost răspândită în India, râul Gange fiind o sursă majoră de infecție. Boala s-a răspândit la nivel global la începutul secolului al XX-lea, ducând la mai multe pandemii. În Bulgaria, holera a fost o problemă semnificativă până la începutul anilor 1920, ultimul focar major a avut loc între 1914 și 1918, urmat de un singur caz în 1921. Apariția eforturilor de purificare a apei și de clorinare a redus considerabil prevalența holerei în Europa. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății continuă să raporteze un număr mare de cazuri din cauza focarelor din Africa și America de Sud.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Concert încheiat brusc după ce solistul l-a luat la bătaie pe chitarist

2 Ce a cumpărat un tânăr din Germania cu 126 de euro dintr-un magazin românesc: „Jaf la drumul mare”

3 Vanity Fair / Cel mai bogat german are o avere de 44 de miliarde de dolari, care provine de la tatăl său nazist, furată de la 70.000 de evrei

4 Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei: Rusia va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”

5 Marina rusă a desfășurat în doar o zi un număr record de nave în Marea Neagră. Țintă posibilă - Insula Șerpilor