
ALERTĂ Cu cât se vor scumpi mașinile după noile taxe vamale impuse de Trump
Taxele vamale suplimentare de 25% impuse de Donald Trump mașinilor importate în SUA vor duce la scumpirea cu câteva mii de dolari a mașinilor noi, vor afecta lanțul de furnizori și ar putea duce la o scădere drastică a vânzărilor și producției în SUA. Care vor fi cele mai afectate țări UE și mărci europene? De ce se vor scumpi și mașinile second-hand din Statele Unite?
- În SUA au ajuns anul trecut peste 800.000 de mașini produse în Uniunea Europeană, iar cele mai multe provin din Germania.
- Pe piața din Statele Unite, prețurile mașinilor noi vor crește cu cel puțin 3.000 de dolari, arată estimările companiilor de cercetare. Vor fi mai mari și prețurile unor componente precum anvelope, plăcuțe de frână sau filtre.
- Nu există mașină integral construită în SUA, au spus în mod repetat reprezentanții industriei. Unele componente trec și de șase-șapte ori granița SUA-Canada, date fiind legăturile strânse dintre furnizori.
- Foarte posibil că unele modele auto vor dispărea din showroom-uri, iar cel mai pesimist scenariu indică o scădere cu 20% a producției auto în America de Nord.
- Vor exista efecte inidrecte și în România, fiindcă sunt aici prezente multe companii germane producătoare de componente auto, iar aceste companii ar putea avea comenzi mai mici din cauza noilor taxe.
Prețuri mult mai mari, reparații mai scumpe
Donald Trump a anunțat taxe vamale de 25% impuse mașinilor importate în SUA, iar acestea intră în vigoare pe 3 aprilie, în timp ce începând din 3 mai taxe similare se vor aplica și componentelor auto aduse în SUA. Vor fi taxate peste 150 de categorii de componente auto.
Administrația Trump spune că aceste măsuri vor încuraja investițiile, însă numeroase voci influente au spus că efectele vor fi grave: mașinile se vor scumpi, producția va scădea și americanii vor cumpăra mai puține mașini. Unii furnizori de componente auto ar putea face disponibilizări, dacă vor crește mult costurile de operare.
O analiză Reuters arată că aceste taxe pot afecta importuri de mașini și componente în valoare totală de 600 miliarde dolari.
În SUA s-au vândut anul trecut peste 16 milioane de mașini noi, iar peste șase milioane dintre acestea au fost produse în străinătate, Mexic fiind locul 1 în topul provenienței.
Compania de analiză Cox Automotive, citată de CNN , estima că aceste „tarife” mari ar putea duce la o scădere cu 10-20% a producției auto în America de Nord (SUA, Mexic, Canada), ceea ce ar însemna undeva între 1,5 milioane și 3 milioane mai puține automobile asamblate pe an.

În plus, dat fiind că un sfert din piața americană a mașinilor noi este constituită din modele produse în Europa și Asia, noile taxe vamale impuse de Trump ar putea duce la scăderea drastică a numărului de astfel de mașini care vor ajunge în SUA, arată datele S&P Global Mobility, citate de CNN. Unii producători vor renunța în a mai aduce pe piața din SUA modelele la care marja de profit este mai mică.
Pe piață vor fi mai puține modele disponibile, iar exemplele din trecut arată că în astfel de cazuri cresc prețurile modelelor rămase.
Au fost o mulțime de estimări despre cât de mult ar putea crește prețul unei mașini, cele mai optimiste indicând 3.000 de dolari (pentru mașini asamblate în SUA), iar cele mai pesimiste, peste 12.000 de dolari (pentru mașini premium de clasă mare). În general estimările cel mai des întâlnite indică o valoare undeva în jurul pragului de 5.000 de dolari.
Datele unui site de vânzări online auto, iSeeCars, citate de New York Times , indică și posibilitatea ca unele modele să se scumpească puternic, cu 15.000 de dolari (exemplul oferit este camioneta Ram 1500).
Cele mai afectate vor fi modelele compacte, mașini care acum costă în jurul a 40.000 de dolari și se vor apropia de 50.000 de dolari, arată o analiză Washington Post . Prețul mediu al unei mașini noi cumpărate în SUA este 48.000 de dolari.
Pentru clienții din SUA, aceste costuri nu vor fi ușor de suportat, mai ales că – la fel cum s-a întâmplat și în Europa – prețul mediu al mașinilor noi a crescut cu 15-20% în ultimii cinci ani.
Se vor scumpi și mașinile second-hand din SUA. De ce? Fiindcă mai mulți oameni vor căuta modele accesibile ca preț, iar când cererea este mare și oferta nu ține pasul, prețurile cresc.
Dat fiind că vor fi impuse taxe vamale mari și pentru componentele auto, vor crește costurile de producție în uzinele din SUA și vor fi mai mari și costurile cu reparațiile, mai ales că vor fi mai mari prețurile unor componente care sunt schimbate pe durata utilizării unei mașini (anvelope, plăcuțe de frână, filtre).
Nu există mașină făcută integral în SUA
Producătorii auto au tras în ultimele săptămâni un semnal de alarmă, avertizând că taxele vamale de 25% vor perturba lanțul de aprovizionare integrat din America de Nord, care funcționează de peste 25 de ani. Unele piese auto pot traversa o graniță de șase sau mai multe ori înainte de asamblarea finală.
„Pur și simplu nu poți reloca producția auto și nici lanțul de aprovizionare peste noapte. Aceasta este provocarea și dilema: tarifele auto în America de Nord ar putea duce la creșterea costurilor pentru consumatori, înainte ca locurile de muncă să revină în țară”, a spus în martie, citat de Reuters, John Bozzella, președinte al Organizației Internaționale a Constructorilor de Automobile.
Mai mulți directori din industria auto americană au explicat faptul că NU există o mașină construită integral în SUA, fiindcă unele mașini au și peste 10.000 de componente, dacă luăm în calcul și ultimul șurub.
Până și la Tesla, care asamblează multe mașini în SUA, 20-25% dintre componente provin din Mexic, arată datele NHTSA. Camioneta Ford F-150, care se vinde anual în sute de mii unități în SUA, are aproximativ jumătate dintre componente fabricate în Mexic și Canada, iar anvelopele sunt din Coreea de Sud.
În total, peste 175 de modele auto care se vând în SUA, de la mărci precum Toyota, Volvo și BMW, nu au DELOC componente din SUA.
Lanțurile de furnizori din industria auto sunt rezistente, dar pot fi și fragile atunci când apar șocuri în sistem. În ultimele decenii, companiile americane și-au externalizat o parte dintre operațiunile de producție, bazându-se pe fabrici din China, Mexic și din alte țări unde costul forței de muncă este mai mic.
Mutarea unei bune părți din lanțul de furnizori în SUA, deși este posibilă, ar dura ani de zile și ar costa mult, astfel că s-ar simți aceste creșteri de prețuri în showroom-uri. Reconfigurarea completă a unui lanț de furnizori poate dura cinci ani, iar relocarea unei fabrici de asamblare auto din Mexic sau Canada, către SUA, poate dura cel puțin doi ani.
De unde vin mașinile care se vând în SUA și care este partea Europei
Datele companiei de analiză JATO arată că dintre cele 16,1 milioane de automobile vândute anul trecut în SUA, 61% au fost produse pe plan local, 2,19 milioane au fost din Mexic și 1,25 milioane în Coreea de Sud. Din Japonia au venit un milion de mașini, iar din UE, 821.000.
Canada a trimis 717.000 mașini în SUA, Regatul Unit 159.000, iar China, doar 57.000.
Dintre cele peste 800.000 de mașini care au fost exportate în SUA din UE, trei sferturi sunt de la trei grupuri auto germane: Volkswagen Group, Mercedes-Benz și BMW Group. Peste 100.000 de mașini Volvo produse în Europa au ajuns anul trecut în SUA.
Cel mai afectat grup de noile „tarife” este Volkwagen, fiindcă, în afară de mașinile produse în UE, Volkswagen este marca numărul unu la mașinile provenite din Mexic. Nissan și Chevrolet au o pondere mare de componente produse în Mexic.
Dintre marile companii americane de tradiție, Ford stă cel mai bine, producând în SUA aproximativ 80% dintre mașinile pe care le vinde acolo. Tesla produce în SUA aproape 100% din ce vinde.
Germania va fi țara europeană cel mai afectată. Ce s-ar putea întâmpla în România
România nu trimite autoturisme pe piața americană. însă taxele impuse de Donald Trump vor afecta indirect și unele companii producătoare de componente auto de la noi.
Sunt câteva companii germane mari care au fabrici de componente auto în România și care lucrează intens cu Germania. Dacă aceste taxe vamale impuse de Trump vor duce la scăderea comerțului cu piese auto dintre Germania și SUA, atunci și unitățile românești de producție vor fi afectate, pentru că vor scădea comenzile, dar este prea devreme să știm cât de mare va fi efectul. Industriașii români se reunesc în aceste zile ca să discute despre cum vor fi afectați și ce au de făcut.
Asociația germană a industriei auto (VDA) a insistat pe faptul că fabricile americane depind de rețelele de furnizori, în special din Canada și Mexic, iar asta înseamnă că aceste noi taxe vamale vor avea consecințe la nivel global. Simon Schütz, purtătorul de cuvânt al VDA, a declarat pentru Euronews.com că majorările de prețuri sunt inevitabile, în special pentru clienții americani.
„Pe termen lung, dacă situația se agravează, va avea de suferit creșterea economică, prosperitatea și, probabil, vor fi afectate locurile de muncă, în ambele părți ale Atlanticului”
Producătorii auto germani sunt foarte activi pe piața americană: au peste 140.000 de angajați în fabricile din SUA și produc acolo peste 900.000 de mașini pe an. Jumătate dintre acestea sunt exportate.
„Trebuie subliniat faptul că inclusiv producătorii auto americani se opuneau acestor taxe vamale”, adaugă Schütz. „Dacă ne uităm la evoluția piețelor bursiere, industria americană, în general, privește în mod foarte critic politica actuală a președintelui american”, a mai spus oficialul citat.
Cine are stocuri poate sta liniștit un timp
Presa americană a scris că în martie vânzările auto au fost extrem de bune, clienții mergând la dealeri pentru a-și cumpăra mașini, în ideea de a face achiziția până când prețurile cresc drept urmare a noilor taxe anunțate.
Cel mai bine vor face față dealerii care au stocuri mari de mașini, iar aici, datele Cox Automotive arată că Jaguar, Mini, Dodge și Ford sunt mărcile cu stocuri substanțiale, în timp ce, la polul opus,, stocurile cele mai mici din piața SUA sunt la Lexus, Toyota, Honda, Subaru și BMW.