ALERTĂ CCR i-a dat dreptate Proastei! Iohannis, obligat să semneze demisiile lui Stănescu și Șova! UPDATE
ALERTĂ CCR i-a dat dreptate Proastei! Iohannis, obligat să semneze demisiile lui Stănescu și Șova! Curtea Constituțională dă câștig de cauză Proastei României în conflictul cu președintele Iohannis pe tema remanierii.
Curtea Constituțională (CCR) a constatat miercuri cu o majoritate de 8 voturi ”pentru” și 1 vot ”împotrivă” existența unui conflict juridic între Guvern și președintele României generat de refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta remanierea guvernamentală propusă de prim ministru, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.
Potrivit deciziei, ”Curtea constată existența conflictului generat de refuzul președintelui de a emite decretele de revocare a doi miniștri sau de a emite decretele de vacantare a funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor”, au explicat sursele citate.
De asemenea, CCR a indicat și calea de urmat:
- președintele urmează să emită de îndată decretele de vacantare și urmează să răspundă de îndată în scris propunerilor de numire, să explice de ce refuză numirea Liei Olguța Vasilescu și a lui Mircea Drăghici în Guvern.
Surse din cadrul CCR au explicat pentru G4media.ro că președintele nu este obligat prin decizia Curții să accepte propunerile de miniștri făcute de Viorica Dăncilă, ci doar să motiveze de ce refuză.
Singurul judecător constituțional care s-a opus deciziei de constatare a conflictului dintre Guvern și președinte a fost Livia Stanciu, fosta președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, propusă la CCR de Klaus Iohannis.
De asemenea, au mai explicat sursele citate, au existat și două opinii concurente, din partea judecătorilor Marian Enache și Maia Teodoroiu, care au fost de acord cu constatarea conflictului, dar ar fi dorit includerea în decizie și a unor clarificări privind colaborarea loială între instituții precum și o definire a termenelor rezonabile.
UPDATE/Comunicatul oficial al CCR:
În ziua de 19 decembrie 2018, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de-o parte și Guvernul României, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării şi, respectiv, numirii unor miniştri, cerere formulată de prim-ministru.
Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:
1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;
2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;
3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului şi Preşedintelui României.
------------------
Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu refuzul președintelui Klaus Iohannis de a accepta remanierea Guvernului, susținând că nu şi-a dorit acest demers, dar „interesul României, interesul românilor este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală”.
„Mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care trebuie să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României. Ne dorim să exercităm cu succes Preşedinţia rotativă în toate domeniile de activitate, iar acest lucru se poate face doar conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet. Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte”, a afirmat Dăncilă în debutul ședinței de Guvern din 7 decembrie, în care a anunțat sesizare Curții.
În aceeași zi, șeful statului i-a răspuns, printr-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, spunându-i că degeaba a sesizat CCR pentru că, în acest moment, România nu are prim-ministru. De asemenea, președintele a subliniat că nu va face nimic în privința remanierii până după decizia Curții Constituționale.
„Dacă s-a ajuns în această fază, să se cheme Curtea Constituţională să stabilească ce avem de făcut, bineînţeles că voi aştepta decizia CCR, după care voi acţiona constituţional. (…) Sunt multe hârtii (primite de la Guvern – n.r.), cu anexe, iar toate aceste lucruri vor fi explicate în detaliu în documentele pe care le vom trimite la CCR şi veţi vedea atunci că punctul nostru de vedere este unul consolidat, unul corect, iar cel al Guvernului, vom vedea cum va fi apreciat. (…) Deocamdată, nu mai fac nimic în această speţă, până când CCR va lua o decizie”, a arătat el, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni, întrebat dacă va accepta propunerile pentru numirea noilor miniştri la Transporturi şi Dezvoltare Regională înaintea unei decizii a CCR.