
ALERTĂ Americanii pregătesc discret înființarea la București a unui birou al temutei agenții de forță care expulzează imigranți ilegali
Ambasada SUA la București a lansat demersuri pentru instalarea unui sistem de securitate, control al accesului, supraveghere video, detecție și prevenție a accesului neautorizat la clădirea din Capitală în care ar urma să funcționeze biroul de cooperare din România al ICE, potrivit unui document analizat de profit.ro .
Clădirea este situată pe strada Maior Gheorghe Șonțu nr. 11, din Sectorul 1 al Bucureștiului, în apropierea parcului Herăstrău, strada fiind perpendiculară pe Bulevardul Mareșal Constantin Prezan dintre Aviatorilor și Arcul de Triumf. În clădirea de vizavi, la nr. 10-12, își au sediile ambasadele Chile și Peru.
Imobilul care ar urma să găzduiască biroul local de cooperare al ICE este proprietate a statului român, în administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), și a fost ocupat cu chirie, începând din 2013, de organizația Sectorului 1 București a Partidului Social Democrat (PSD), iar mai demult – de ambasada Marocului în România.
Cei de la PSD Sector 1 s-au mutat între timp cu sediul pe Bulevardul Magheru nr. 7, în clădirea în care funcționează și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) din cadrul Ministerului Muncii. Mutarea s-a făcut în cursul lunii iunie 2024, după alegerile locale, a precizat, pentru Profit.ro, conducerea organizației. Imagini disponibile public prin intermediul Google Maps arată că, în august 2023, PSD Sector 1 era încă prezent în clădirea din strada Maior Gheorghe Șonțu nr. 11.
Contactate de Profit.ro pentru detalii și comentarii, nici Departamentul de Stat al SUA, nici ICE, nici ″instituția-mamă″ DHS și nici ambasada Statelor Unite la București nu au transmis vreun răspuns până în momentul publicării acestui articol. Tot în 2023, în primăvară, Guvernul a aprobat un Memorandum privind negocierea de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) român, cu ICE de la Washington, a înfiiințării la București a unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere (Transnational Criminal Investigative Unit - TCIU) a Agenției de Investigații de Securitate Internă (Homeland Security Investigations - HSI) din cadrul ICE.
Ar fi a doua astfel de unitate a HSI din Europa, după cea din Spania. Programul a fost înființat în 2011, iar în prezent există 16 TCIU, cu peste 600 de ofițeri din forțele de ordine locale, antrenați, verificați și plătiți cu bonusuri de americani, în țări din America de Nord, Centrală și de Sud, zona Caraibelor, Orientul Mijlociu și Asia.
Cea mai recent înființată este cea din Peru. Aceasta a fost pusă pe picioare inclusiv pentru combaterea activităților transfrontaliere ale grupului venezuelean de criminalitate organizată Tren de Aragua, nume aflat în atenția presei de peste Ocean și ca urmare a unei operațiuni recente de deportare extrem de controversate ordonată de administrația Trump.
″Scopul acesteia (TCIU - n.r.) îl constituie strângerea de probe, schimbul de informații și facilitarea urmăririi penale a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, atât în România, cât și în cadrul sistemului penal american. TCIU ar urma să faciliteze schimbul de informații și derularea investigațiilor bilaterale pentru infracțiuni care au legătură cu România, SUA și, din perspectivă regională, cu celelalte state pentru care este acreditat atașatul Departamentului de Securitate Internă al SUA, care își are reședința la București.
Obiectivul TCIU îl reprezintă destructurarea organizațiilor criminale, pe baza eforturilor comune ale echipelor operative care acționează în vederea arestării și incriminării infractorilor. Activitatea care se va derula în Centru va contribui foarte mult la consolidarea cooperării în domeniul combaterii traficului de droguri, traficului de persoane, fraude financiare, economice, precum și la intensificarea schimbului de date privind migrația ilegală a cetățenilor români la frontiera de Sud cu Mexicul, respectiv la Nord cu Canada. Schimbul de informații, urmărirea penală a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, atât în România, cât și în cadrul sistemului penal american, va fi semnificativ facilitat datorită Centrului, iar investigațiile criminale se vor derula într-un ritm mai alert datorită faptului că, în același loc, se vor reuni experți din cadrul Poliției Române și Poliției de Frontieră, cât și ai autorităților americane de aplicare a legii, eforturile comune ale echipelor operative care acționează în vederea arestării și incriminării infractorilor fiind considerabil susținute. Având în vedere parteneriatul strategic româno-american, stabilit pe termen lung și în continuă dezvoltare, precum și poziția geografică și geostrategică a României, crearea la București a unui astfel de centru reprezintă un avantaj. Acesta va fi un HUB în cadrul căruia va putea fi monitorizată întreaga regiune sud-est europeană, cu scopul de a diminua fenomenul infracțional care se manifestă în acest areal″, scrie în Memorandumul din 2023.
HSI, agenția de investigații a ICE, este activă în România de mai demult, funcționând în sediul Ambasadei SUA la București din Bulevardul Dr. Liviu Librescu. Agenția este prezentă în peste 50 de țări, cu aproape 500 de agenți speciali, analiști și personal-suport. Pe 10 ianuarie anul acesta, în ziua anunțului oficial privind admiterea României de către SUA în programul Visa Waiver, Executivul de la București a inclus, într-un comunicat, pe lista măsurilor luate de România pentru îndeplinirea criteriilor de aderare, și demararea, în 2023, a negocierilor cu partea americană ″pentru crearea, la București, a unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere, care să permită investigarea în comun a infracțiunilor transfrontaliere și să combată traficul de migranți″.