Alertă alimentară: sute de cazuri de salmonella în Europa. Bacteria a fost descoperită în carne de pui și kebab

Alertă alimentară: sute de cazuri de salmonella în Europa. Bacteria a fost descoperită în carne de pui și kebab

Este alertă alimentară în 15 țări europene, dar și SUA din cauza depistării a sute de cazuri de salmonella. Nouă persoane au fost spitalizate, iar o alta a murit în urma infectării. Focarul este asociat cu carnea de pui.

Carnea de pui, sursa infectării FOTO Shutterstock

Carnea de pui, sursa infectării FOTO Shutterstock

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunţat joi că un focar de salmonella asociat cu carnea de pui afectează 16 ţări, transmite agenţia DPA, citată de ziare.com .

ECDC a anunțat că au fost raportate 335 de cazuri confirmate în 15 ţări europene, precum şi în Statele Unite, în perioada ianuarie - 24 octombrie. În Germania au fost în total 18 cazuri în acest an.

Un total de nouă persoane din trei ţări au necesitat îngrijiri medicale la spital, iar o persoană din Austria a murit în urma infectării cu această bacterie periculoasă.

Carnea de pui este considerată sursa probabilă a focarului, care include trei tipuri diferite de Salmonella enteritidis ST11, a scris agenţia cu sediul la Stockholm într-o evaluare comună cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Autoritățile spun că există probabilitatea să fie raportate cazuri suplimentare până la identificarea sursei.

Bacterii similare cu cele care au provocat focarul au fost descoperite în eşantioane de carne de pui şi în kebab de pui, au declarat cele două agenţii europene.

Eşantioanele au condus către şapte producători din Polonia şi unul din Austria. Cu toate acestea, în unităţile acestora de producţie nu au fost descoperite dovezi microbiologice ale contaminării, au precizat agenţiile.

Poate contamina o varietate de alimente

Bacteria trăieşte în tractul intestinal al animalelor infectate şi la om şi poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Simptomele infecţiei, atrag atenția specialiștii, sunt, de obicei, gastro-intestinale : diaree (uneori cu sânge), febră, greaţă, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit (cum ar fi cele cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi), explică medicul.

Semnele pot să apară după 6 - 72 ore de la infectare şi durează în general până la o săptămână. În cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă, iar deshidratarea atât de accentuată încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide şi electroliţi intravenos. Mai mult de 95 % din infecţiile cu bacteria salmonella sunt transmise pe cale alimentară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 De citit...

5 S-a deschis Cutia Pandorei? / Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS