ALERTĂ A fost sesizat DIICOT! Suspiciuni de fraudare a programului de mediu Casa Verde după ce o firmă din Olt a depus 2700 de cereri!

ALERTĂ A fost sesizat DIICOT! Suspiciuni de fraudare a programului de mediu Casa Verde după ce o firmă din Olt a depus 2700 de cereri!

ALERTĂ A fost sesizat DIICOT! Suspiciuni de fraudare a programului de mediu Casa Verde după ce o firmă din Olt a depus 2700 de cereri!
 
Administrația Fondului de Mediu (AFM) a blocat după doar câteva ore de funcționare accesul la aplicația în care doritorii se pot înscrie pentru a beneficia de subvenția de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice, un program cu valoare de peste 650 de milioane de lei. Explicația oficială a AFM e că blocarea înscrierii a fost făcută ”pentru efectuarea unor analize asupra modului de functionare a inscrierii persoanelor fizice”. Un vicepreședinte al instituției arată însă că stoparea accesului la înscrieri are altă cauză. Potrivit surselor G4Media.ro , Ministerul Mediului ia în calcul să depună o plângere penală la DIICOT pentru verificarea situației.

Dorin Corcheș, vicepreședintele Administrației Fondului de Mediu, a declarat pentru Bihon.ro că ”a apărut o situație ce a ridicat o serie de suspiciuni. Unul dintre instalatori a introdus foarte multe cereri pe zona Sud-Vest”.

Contactat de G4Media.ro, Corcheș a confirmat verificările făcute de instituție în legătură cu înscrierile din zona Olteniei și a spus că ”am oprit aplicația prin dispoziția președintelui AFM pentru a face unele verificări și analize cu privire la evoluția aplicației în prima zi de lansare”.

Corcheș a mai spus că, în doar 4 ore de la deschiderea aplicațiilor, fondurile alocate pentru regiunea Sud-Vest Oltenia s-au epuizat, astfel încât AFM a suspendat funcționarea aplicației informatice (fotovoltaice.afm.ro) la ora 16:30. Un anunț în acest sens a fost postat și pe pagina de Facebook a instituției.

Vicepreședintele Dorin Corcheș a refuzat să spună numele instalatorului care a înscris atât de multe aplicații într-un timp atât de scurt. Potrivit datelor publice, firma respectivă ar fi depus peste 2.700 de aplicații în doar câteva ore, mai mult decât aplicațiile depuse în oricare dintre celelalte șapte regiuni.

Președintele instituției, Cornel Brezuică, a refuzat să dezvăluie motivele pentru care a decis suspendarea aplicațiilor. Chestionat în mod repetat de reporterul G4Media.ro despre motiviele suspendării, Brezuică nu a vrut să spună altceva decât că e vorba de ”verificări”.

Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media.ro că oficialii Ministerului Mediului iau în calcul depunerea unei plângeri penale pentru posibila fraudare a aplicației electronice. Firma vizată ar fi din județul Olt, potrivit surselor citate.

Context. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat pe 7 septembrie că pe 10 septembrie, la ora 10.00, urma să se deschidă ”sesiunea de înscriere a solicitanţilor persoane fizice, în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”. E vorba de programul CASA VERDE FOTOVOLTAICE, pe care guvernul PSD-ALDE l-a promis încă din 2017. Prin acest program, cetățenii pot solicita 20.000 de lei bani de la stat pentru a-şi instala panouri solare acasă.

Pe 10 septembrie, Administrația Fondului de Mediu a deschis sesiunea de înscriere pe site-ul https://fotovoltaice.afm.ro/. La doar câteva ore, AFM a anunțat oficial suspendarea înscrierilor, cu următorul mesaj: ”Pentru efectuarea unor analize asupra modului de functionare a inscrierii persoanelor fizice in cadrul Programului denumit generic CASA VERDE FOTOVOLTAICE, aplicatia informatica nu va fi disponibila incepand din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul in aplicatie, pentru inscrierea persoanelor fizice in Program, se va relua in cel mai scurt timp, dupa finalizarea analizelor efectuate”.

Ce s-a întâmplat ulterior? Marți, la ora 14:15, din cele 656 milioane de lei alocați pentru acest program, mai erau disponibili doar 333 milioane de lei, iar pentru Oltenia fondurile erau epuizate, după cum a declarat vicepreședintele Dorin Corcheș pentru Bihon.ro.

Și la ora publicării articolului accesul pe site-ul de înscrieri e blocat. Atât președintele Brezuică, cât și vicepreședintele Corcheș au declarat pentru G4Media.ro că speră ca aplicația să fie redeschisă ”cât mai curând posibil”, fără a da însă o dată exactă.


Foto: Cornel Brezuică, președintele AFM (InquamPhotos – George Călin)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”