ALERTĂ! Ș.Nicolae și Pleșoianu modifică statutul ONG-urilor! Zeci de mii de organizații civice în pericol!

ALERTĂ! Ș.Nicolae și Pleșoianu modifică statutul ONG-urilor! Zeci de mii de organizații civice în pericol!

Alertă! Atac direct la adresa organizațiilor neguvernamentale din România printr-o propunere legislativă inițiată de doi membri PSD! Zeci de mii de organizații civice în pericol! În forma propusă de inițiatorii acestei propuneri legislative de modificare a Ordonanței de Guvern nr. 26/2000 referitoare la asociații și fundații,deputatul PSD Liviu Pleșoianu și senatorul PSD Șerban Nicolae, se regăsesc o serie de modificări de natură să afecteze în mod semnificativ viața asociativă din România.

Expunere de motive:


Raportări excesive și neconstituționale care pot duce la suspendarea și încetarea de îndată a activității ONG-urilor

Inițiativa propune introducerea unor raportări semestriale privind veniturile și cheltuielile organizațiilor neguvernamentale care vor fi publicate în Monitorul Oficial. Inițiativa instituie obligația menționării pentru fiecare venit în parte a persoanei sau a activității care a generat venitul respectiv. Acest lucru nu numai că încalcă legislația din domeniul protecției datelor cu caracter personal și dreptul la viață privată a oricărui donator, dar reprezintă un atac direct la mediul asociativ și la activitatea acestuia.

Reamintim că din același domeniu, cel al transparenței finanțărilor, astăzi partidele politice, entități finanțate şi din bani publici, au obligația publicării doar a numelor persoanelor care au făcut donații în campaniile electorale peste un cuantum de 10 salarii minime pe economie, o sumă considerabilă.

Aceste raportări sunt excesive și birocratice, în condițiile în care în prezent, toate organizațiile neguvernamentale au deja obligația, conform legislației fiscale, să depună situațiile financiare anuale în termen de 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, adică la finalul lunii aprilie pentru anul precedent. Bilanțurile contabile sunt ulterior făcute publice în forma prescurtată de către ANAF, prin urmare orice persoană interesată le poate consulta.

Sancțiunea suspendării și „încetării de îndată” a activității este una excesivă și va produce prejudicii importante unor asociații sau fundații cu proiecte în curs de derulare care vor fi împiedicate chiar din rațiuni administrative să depună respectivele raportări la timp (cazul proiectelor aflate în curs de derulare).

În plus, o aplicare imediată a unor asemenea prevederi, în eventualitatea în care această propunere ar fi adoptată, promulgată și publicată în Monitorul Oficial, ar fi imposibil de cunoscut într-un termen atât de scurt de toate cele 85.123 de asociații, 18.881 de fundații și 1.368 de federații existente astăzi în România.

Proiectul de lege:


Cea de a doua serie de modificări se referă la reglementarea statutului de utilitate publică al organizațiilor neguvernamentale. Până în anul 2016, nicio entitate publică din România nu deținea o situația a acestor ONG-uri de utilitate publică, responsabilitatea difuză a instituțiilor implicate fiind cea generatoare a acestei situații de fapt. După un inventar și o analiză realizate de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic în luna septembrie 2016, în România existau 134 de ONG-uri de utilitate publică cu statut dobândit prin Hotărâre de Guvern.

Domeniile în care aceste ONG-uri activează sunt variate, însă acest lucru nu este limitat de cadrul legal actual. Inițiativa legislativă își propune să reglementeze o serie de domenii de activitate, mai mult de atât, stabilind și o pondere a acestora pentru acordarea statutului de utilitate publică: 40% servicii sociale, 30% educație, 10% știință, cercetare, inovație, mediu, protecția consumatorului, 10% valori naționale și ale minorităților naționale, 10% diplomație și relații internaționale, militar-apărare, cultul eroilor.

 Pleșoianu a și început atacul pe Facebook:




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…