ALERTĂ! Replică-șoc din partea OECD: Decizia CCR contravine echilibrului puterilor în stat și independenței sistemului judiciar în România!

ALERTĂ! Replică-șoc din partea OECD: Decizia CCR contravine echilibrului puterilor în stat și independenței sistemului judiciar în România!

Replică-șoc din partea OECD: Decizia CCR contravine echilibrului puterilor în stat și independenței sistemului judiciar în România! Directa subordonare a procurorilor fata de un actor politic reprezinta o incalcare clara a independentei sistemului judiciar, ceea ce poate avea consecinte grave in privinta statutului tarii in cadrul organizatiilor internationale, afirma seful structurii anticoruptie din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Drago Kos.

Candidatura Romaniei pentru aderarea la OECD, depusa in 2012 si reinnoita in 2016 si 2017, este definita pe site-ul ministerului de Externe drept "obiectiv strategic al politicii externe romane, inclus in actualul program de guvernare".

Intr-un scurt interviu pentru Ziare.com , Drago Kos a facut declaratii extrem de transante:

- Recenta decizie a CCR contravine in mod evident echilibrului puterilor in stat in tara dvs si independentei sistemului judiciar. Nu pot evita sentimentul ca este o actiune intentionata, cat timp am mai vazut asemenea stranii interferente ale unor curti constitutionale din Balcani in lupta anticoruptie in ultimii ani.

- Magistratii romani au clarificat ca nu vor reveni la vechile timpuri, cand politicienii le spuneau ce si cum. Comunitatea internationala ii va sustine in aceasta privinta.

- DNA este una dintre povestile de succes in lupta anticoruptie la nivel mondial. Functionarea si rezultatele sale sunt model de studiu pentru generatii de studenti in intreaga lume.

- Actualul guvern al Romaniei nu vrea sa continue lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si face orice pentru a gasi o scuza in acest sens.

- Ministrul vostru al Justitiei va invata curand, intr-un mod dur, ca este intr-o mare eroare. Imi pare rau ca imaginea tarii are de suferit din cauza declaratiilor lui impulsive.

- Achitarile sunt o componenta normala a oricarei proceduri judiciare normale in orice tara normala. N-as vrea sa traiesc intr-o tara in care procurorii obtin 100% condamnari.

Considerati ca independenta unui procuror a carui activitate se afla explicit sub autoritatea ministrului Justitiei, om politic, parte dintr-un guvern politic, este garantata?

Independenta activitatii unui procuror este una dintre premisele esentiale pentru ca ei sa desfasoare o munca obiectiva si impartiala. Activitatea tuturor organizatiilor care se ocupa de munca procurorilor este directionata catre asigurarea acestei independente.

Directa subordonare a procurorilor fata de un actor politic reprezinta o incalcare clara a acestui principiu, ceea ce poate avea consecinte grave in privinta statutului tarii in cadrul organizatiilor internationale.

Faptul ca un procuror-sef poate fi numit sau revocat exclusiv prin vointa ministrului Justitiei, fara ca presedintele Romaniei sau Consiliul Superior al Magistraturii sa aiba vreun cuvant de spus, poate reprezenta un pericol pentru independenta sistemului judiciar?

In primul rand, o asemenea solutie schimba sistemul care a facut ca Romania sa fie privita ca una dintre tarile cu cel mai mare succes in lupta anticoruptie la nivel inalt. Romania a fost un model pentru multe tari care au luptat pentru independenta sistemului judiciar.

Recenta decizie a CCR contravine in mod evident echilibrului puterilor in stat in tara dvs si acestei independente a sistemului judiciar. Nu pot evita sentimentul ca este o actiune intentionata, cat timp am mai vazut asemenea stranii interferente ale unor curti constitutionale din Balcani in lupta anticoruptie in ultimii ani.

Cum comentati faptul ca peste 600 de magistrati, atat procurori, cat si judecatori, au semnat o declaratie comuna in care cer respectarea independentei justitiei, a standardelor europene si a tratatelor la care Romania e parte privind activitatea justitiei? Il percepeti ca pe un strigat dupa ajutor?

Magistratii romani, procurori si judecatori, sunt mult prea profesionisti si mandri pentru a cere ajutor. Au luat pozitie, ceea ce corepunde standardelor internationale, si au clarificat pentru toata lumea ca sunt constienti de ceea ce se intampla si nu vor reveni la vechile timpuri, cand politicienii le spuneau ce si cum. Comunitatea internationala ii va sustine in aceasta privinta.

Cum apreciati activitatea DNA in lupta anticoruptie?

DNA este una dintre povestile de succes in lupta anticoruptie la nivel mondial.Functionarea si rezultatele sale sunt model de studiu pentru generatii de studenti in intreaga lume, model care ii invata cum magistrati profesionisti pot aduce schimbarea si pot determina tranzitia tarii lor din epoca de piatra a coruptiei catre cea a unor rezultate si standarde in lupta anticoruptie care sunt recunoscute pe plan international.

Ministrul Justitiei considera ca recomandarile GRECO, care se refera inclusiv la reducerea rolului ministrului Justitiei si cresterea rolului CSM in numirea procurorilor-sefi, dar si la eliminarea unor modificari la legile justitiei, considerate nocive pentru independenta justitiei, sunt facultative, iar expertii GRECO ar fi destul de slab pregatiti. Cum comentati aceste pozitii ale ministrului Toader?

Este interesant de observat ce sunt politicenii in stare sa spuna in apararea actiunilor lor, atunci cand acestea incalca standardele internationale si bunul simt. In principiu, e foarte simplu: actualul guvern al Romaniei nu vrea sa continue lupta impotriva coruptiei la nivel inalt - o lupta intruchipata de DNA - sa continue si face orice pentru a gasi o scuza in acest sens. Este o teribila greseala: poporul roman a dovedit deja ca intelege ce se intampla si o va dovedi din nou.

Colegii mei de la GRECO nu au nevoie sa-i apar eu, dar vreau sa spun ceva: ministrul vostru al Justitiei va invata curand, intr-un mod dur, ca este intr-o mare eroare. Imi pare rau ca imaginea tarii are de suferit din cauza declaratiilor lui impulsive. Si sa nu uitam: nu doar GRECO, ci si alte organizatii internationale asteapta de la Romania sa garanteze independenta procurorilor si a sistemului judiciar.

Achitarile reprezinta in mod obligatoriu dovada unei represiuni nedrepte impotriva inculpatului?

In mod cert, nu! Achitarile sunt o componenta normala a oricarei proceduri judiciare normale in orice tara normala. N-as vrea sa traiesc intr-o tara in care procurorii obtin 100% condamnari. Asta inseamna ca tara respectiva nu are nevoie de instante de judecata.

Avand experienta consistenta in lupta anticoruptie la nivel mondial, va pot spune ca argumentatia pe care ati mentionat-o este o tactica obisnuita a autorilor faptelor de coruptie si a aliatilor lor care se tem ca intr-o zi vor ajunge si ei sa dea socoteala in fata justitiei.

Sper ca poporul roman sa nu creada in aceasta argumentatie cat timp comunitatea internationala cu siguranta nu crede.

Puteti citi mai jos raspunsurile in limba engleza - interviul acordat  Ziare.com  de directorul structurii anticoruptie a OECD, Drago Kos:



populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...