ALERTĂ! Președintele rupe tăcerea după decizia CCR privind revocarea şefei DNA! VIDEO
Klaus Iohannis, primele declaraţii după decizia CCR privind revocarea şefei DNA: Voi acţiona pentru ca procurorii să rămână independenţi. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că nu se pronunţă în privinţa revocării şefei DNA decât după ce va primi motivarea CCR şi o va citi cu foarte mare atenţie.
„Această decizie a CCR aparent vorbește doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului șef DNA, în realitate sunt mult mai multe teme care apar și care trebuie aduse în discuție: în bunăoară statutul procurorilor. Eu sunt convins că procurorul trebuie să fie independent, ei nu trebuie să fie controlați politic. Orice am face noi în România, noi că stat, trebuie să asigurăm independența procurorilor pentru a garanta o justiție independentă.
În Constituție avem un articol care spune că procurorii funcționează sub autoritatea ministrului,. Eu înțeleg în felul următor: ministrul ar trebui să aibă o autoritate în domeniu și să o folosească pentru a apară independența procuroruilor, pentru a-i apară chiar pe procuror în dezaterea publică pentru că muncă procuroriloe este extrem de dificilă.
În niciun caz, autoritatea mininistrului din articolul din Constituție nu înseamnă și nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului.
Eu înțeleg acest lucru în felul următor: ministrul Justiției ar trebui să aibă o autoritate în acest domeniu și pentru a-i apăra pe procurori în dezbaterea publică, pentru că munca procurorilor este extrem de dificilă. În niciun caz, autoritatea ministrului Justiției nu înseamnă și poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Nimeni nu îi poate plasa sub subordinea ministrului. Luați în calcul să nu dați curs deciziei CCR? Iau în calcul să respect statul de drept din România, să am grijă ca procurorii să rămână independenți, cu respectarea Constituției. Veți organiza un referendum? O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum. Nesubordonarea procurorilor este foarte bine ancorat în justiție și nu trebuie supus unei consultări populare. Dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum, dar sunt riscuri. După ce avem motivarea Curții, o citim până o înțelegem și apoi decidem.”
Iohannis, despre suspendarea cu care il ameninta PSD: Nu imi e frica
Klaus Iohannis "a vazut in media" discutiile purtate de liderii PSD care sunt din ce in ce mai vocali privind suspendarea presedintelui, insa el nu este preocupat de acest subiect.
"Apropos de suspendare. Am observat si vad in media ce se intampla. Foarte multi sunt preocupati, eu nu sunt preocupat. Nu exista niciun motiv de suspendare si nu imi e frica de nicio incercare de suspendare", a spus seful statului marti.
Iohannis, despre judecatorul CCR cu mandatul expirat: E o problema si nu e deloc simplu
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, referitor la situatia judecatorului Petre Lazaroiu, al carui mandat la CCR a expirat, ca este o problema deloc simpla.
"Da, consider ca e o problema. Nu este una deloc simpla. Intr-adevar, toata lumea se asteapta ca primul actor care sa respecte Constitutia sa fie Curtea Constitutionala a Romaniei si aflam, in ultima vreme, ca au aparut indoieli, au aparut semne de intrebare privind CCR.
Stim printr-o decizie a Curtii care declara ca un mandat nu poate depasi 9 ani, dar in fapt este un judecator care se afla de 10 ani acolo", a afirmat seful statului.
"Nu este simplu sa transam aceasta chestiune, dar e foarte regretabil ca avem situatia asta. Pentru ca, prin tolerarea acestor mandate mai lungi, chiar Curtea Constitutionala s-a pus singura in situatia sa ii fie chestionata respectarea suprematiei Constitutiei, asa cum scrie in Constitutie", a adaugat Iohannis.
El a mai spus ca incheierea mandatului unui judecator constitutional e constatata de presedintele Curtii si nu de presedintele tarii.
"In cazul in care mandatul unui judecator constitutional se temrina, se constata de presedintele Curtii, nu de cel al Romaniei (incheierea mandatului - n.red.) . Daca sunt alte cauze pentru care se termina mandatul, decizia se ia in plenul Curtii. Deci presedintele Romaniei nu are nicio atributie practica in a constata vacanta unui mandat, dar cred ca CCR trebuie sa analizeze cu maxima raspundere chestiunea, pentru a nu ramane o umbra, pentru a nu ramane o indoiala care planeaza asupra modului in care actioneaza Curtea Constitutionala", a mai subliniat presedintele.
Judecatorul CCR cu mandatul expirat
Este vorba de cazul lui Petre Lazaroiu, care se afla in functie de 10 ani, in conditiile in care in Constitutie scrie ca mandatele la CCR sunt de 9 ani.
Lazaroiu a fost numit la CCR in 2008 pe un rest de mandat si reinvestit in 2010.
In 2018, CCR a decis ca judecatorii nu pot adauga un mandat intreg la un rest de mandat si ca limita maxima este de 9 ani, asa cum prevede Constitutia. Totusi, Lazaroiu a ramas si este in functie si azi.
In aceste conditii, Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie i-a transmis, luni, Curtii Constitutionale o scrisoare deschisa prin care ii solicita vacantarea postului de judecator in cazul lui Petre Lazaroiu.
VeDem Just cere astfel CCR:
"- sa constatati, in temeiul art. 67 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, vacantarea postului unui judecator al Curtii numit de Presedintele Romaniei;
- sa luati masurile care se impun cu privire la compunerea plenului CCR incepand din acest moment, pentru sedintele care urmeaza, pana la ocuparea postului vacant;
- sa convocati, in temeiul art. 51 alin. (3) din Legea 47/1992, Plenul Curtii Constitutionale pentru a lua in discutie situatia juridica a hotararilor publicate in Monitorul Oficial la adoptarea carora a participat un judecator avand mandatul expirat".