ALERTĂ! Parchetul General cere a treia oară ministerului de Interne să DESECRETIZEZE documentele legate de măcelul din 10 august!

ALERTĂ! Parchetul General cere a treia oară ministerului de Interne să DESECRETIZEZE documentele legate de măcelul din 10 august!

ALERTĂ! Parchetul General cere a treia oară ministerului de Interne să DESECRETIZEZE documentele legate de măcelul din 10 august! Parchetul General anunță că declasificarea unor documente privind intervenția jandarmilor la protestul din 10 august este necesară pentru ca actele să poată fi consultate de părțile din dosarul instrumentat de procurorii militari. Precizările vin în contextul afirmațiilor din cadrul audierilor de la Senat.

Este pentru a treia oară când Parchetul general face această solicitare.

Comunicatul Parchetului general:

„PRECIZĂRI privind asigurarea caracterului echitabil al urmăririi penale și respectarea dreptului la apărare în cauza privind incidentele violente din 10 – 11 august 2018

Având în vedere afirmațiile lansate în spațiul public în sensul că nu este necesară desecretizarea unor documente întrucât, potrivit prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, procurorii au acces la toate documentele cu acest caracter, Biroul de informare și relații publice face următoarele precizări:

Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum și pentru respectarea dreptului la apărare al părților și subiecților procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei și consultate de către părți, subiecți procesuali și avocații acestora, doar în acest mod putându-se da eficiență principiului egalității armelor și aflării adevărului.

Referitor la necesitatea aflării adevărului în procesul penal, în considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 21 din 18 ianuarie 2018 se arată că “orice informație care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal”. Totodată, Curtea Constituțională apreciază că ”protecția informațiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar față de dreptul la informare al acuzatului și față de garanțiile dreptului la un proces echitabil ale tututor părților”.”


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...