ALERTĂ! Nenorociții au ÎNGROPAT România! Rezerva de valută a coborât cu aproape 2 miliarde de euro! Amănunte INCENDIARE!

ALERTĂ! Nenorociții au ÎNGROPAT România! Rezerva de valută a coborât cu aproape 2 miliarde de euro! Amănunte INCENDIARE!

ALERTĂ! Nenorociții au ÎNGROPAT România! Rezerva de valută a coborât cu aproape 2 miliarde de euro! Amănunte INCENDIARE! Rezerva financiară în valută a Ministerului Finanțelor a scăzut în prima parte a anului și se situează cu aproape 2 miliarde de euro sub nivelul optim, potrivit calculelor Profit.ro  pe baza informațiilor dintr-un document al Ministerului Finanțelor.

Precizare: Buffer-ul în valută a fost constituit de Guvernul Boc din împrumutul de la FMI și era de circa 6 miliarde de euro la finalul mandatului lui Boc. Guvernul Ponta a mărit valoarea buffer-ului la 7 miliarde de euro.

De ce este important: Buffer-ul de valută este extrem de important pentru strategia de finanțare a datoriei țării, pentru că ajută statul să se împrumute la dobânzi mai mici. Mai precis, băncile știu că statul are o rezervă mare de bani și că dacă cer dobânzi prea mari, Finanțele vor refuza să împrumute. Scăderea rezervei valutare slăbește semnificativ această poziție de forță de pe care negocia statul. „Sursele necesare refinanțării datoriei publice guvernamentale s-au asigurat de pe piețele pe care s-au emis aceste datorii și din rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului, care, la sfârșitul lunii iunie 2018, acoperea 2,6 luni din necesarul brut de finanțare”, indică un document al Ministerului Finanțelor.

Pentru a avea un avantaj cât mai mare când negociază cu băncile dobânda la care se împrumută, Finanțele evită să dezvăluie valoarea buffer-ului și transmit public informații despre nivelul acestuia extrem de rar și doar ca echivalent luni din necesarul brut de finanțare. În timp ce nivelul de la finele lunii iunie este de 2,6 luni necesar brut de finanțare, obiectivul Finanțelor este menținerea la circa 4 luni.

Potrivit strategiei de împrumut pentru anul în curs, Finanțele au „obiectivul de menținere a unei rezerve financiare în contul Trezoreriei Statului reprezentând echivalentul a circa patru luni de necesar brut de finanțare”. Programul indicativ de împrumut pentru 2018, publicat la începutul anului, prevede că „în anul 2018, necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde lei”. Se poate astfel calcula că obiectivul de 4 luni reprezintă 24,7 miliarde de lei (5,33 miliarde euro la cursul actual) în acest an, iar nivelul de 2,6 luni reprezintă 16,03 miliarde de lei (3,46 miliarde euro la cursul actual). Rezultă un minus, calculat în lei, de circa 8,7 miliarde de lei (1,87 miliarde euro la cursul actual).

Ministerul Finanțelor a transmis în luna mai, ca răspuns la o solicitare a Profit.ro, un răspuns referitor la buffer, dar care conținea, față de exprimarea din Programul de împrumut, o nuanță și anume că buffer-ul se situează la echivalentul a "până la circa 4 luni” din necesarul de finanțare, comparativ cu "circa patru luni” în Programul de împrumut.

„Pentru îmbunătățirea managementului datoriei publice și evitarea presiunilor sezoniere pentru asigurarea surselor de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice guvernamentale, MFP a constituit rezerva financiară în valută (buffer) la dispoziția Trezoreriei, în valoare echivalentă acoperirii necesităților de finanțare a deficitului bugetar și refinanțării datoriei publice de până la circa 4 luni. De asemenea, Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale pe termen mediu prevede că rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului, se va menține la un nivel confortabil, astfel încât să fie diminuate riscurile aferente perioadelor caracterizate de o volatilitate ridicată pe piețele financiare. Conform programului de finanțare pentru anul 2018, MFP are în vedere menținerea rezervei financiare în valută la nivelul menționat”, a răspuns ministerul la mijlocul lunii mai.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”