ALERTĂ! Dragnea și cozile de topor de la Curtea de Apel București au luat ȚEAPĂ! Procesul s-a amânat! Amănunte de ultimă oră
ALERTĂ! Dragnea și cozile de topor de la Curtea de Apel București au luat ȚEAPĂ! Procesul s-a amânat! Amănunte de ultimă oră. Curtea de Apel Bucuresti amanat astazi procesul deschis de liderul PSD, Liviu Dragnea, impotriva Colegiului de Conducere al Inaltei Curti, privind modul in care au fost formate completurile de 5 judecatori de la instanta suprema, relatează Ziare.com .
Urmatorul termen a fost stabilit pentru 23 noiembrie. Motivul amanarii a fost acela ca citatia trimisa in cazul unei persoane care a interventi in acest proces s-a intors la Curtea de Apel Bucuresti, iar procedura de citare nu a fost indeplinita. Potrivit portalului instantelor, persoana care a intervenit in proces este Florentina Gabriela Barbir.
Liviu Dragnea are termen pe 5 noiembrie la Completul de 5 judecatori de la ICCJ, in apelul impotriva condamnarii la 3 ani si 6 luni de inchisoare in dosarul Angajarilor la DGASPC Teleorman.
Nemultumirea
Dragnea este nemultumit ca procesul in care contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare este judecat de un complet care a fost constituit la inceputul acestui an, in baza prevederilor legale.
In vara a intrat in vigoare o noua lege, dar Inalta Curte a explicat ca completurile de 5 judecatori au fost trase deja la sorti la inceputul anului si nu vor functiona dupa noua lege retroactiv, ci incepand cu ianuarie 2019. Unul dintre motive: parlamentarii "au uitat" sa puna norme tranzitorii in legea adoptata.
Solicitarile politicianului
Ziare.com a studiat cererea de chemare in judecata depusa de Liviu Dragnea la Curtea de Apel Bucuresti. El cere:
- Anularea in parte a hotararii de colegiu a ICCJ - este vorba de partea care priveste compunerea completurilor de 5 judecatori.
- Obligarea ICCJ si a Colegiului de Conducere al ICCJ de a adopta o noua hotarare de colegiu, "in acord cu dispozitiile legale si cu limitele de competenta stabilite prin Constitutia Romaniei".
- Suspendarea hotararii de colegiu, in ceea ce priveste compunerea completurilor de 5 judecatori, pana la solutionarea acestui dosar.
- Sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara. CCR ar trebui sa decida, potrivit liderului PSD, daca constituirea acestor completuri se face "la inceputul fiecarui an" - asa cum este in lege - sau daca se face cand survine o modificare legislativa cu aplicare imediata, "iar evenimentul legislativ este plasat, temporal, pe parcursul anului si nu la inceputul sau sfarsitul acestuia".
- Plata cheltuielilor de judecata.
*** Grabă suspectă a Curții de Apel București în stabilirea primului termen al procesului
Procesul lui Liviu Dragnea a fost deschis pe 5 octombrie 2018, iar Curtea de Apel Bucuresti a stabilit termen pe 26 octombrie. Asta in conditiile in care sectia de contencios-administrativ da foarte rar termene in doar trei saptamani atunci cand este vorba de anularea unor acte administrative.
Alte cazuri
De exemplu, in cazul sefei NN Pensii, Raluca Tintoiu, care a dat in judecata ASF, primul termen a fost stabilit dupa 5 luni de la data introducerii actiunii. Procesul a fost deschis pe 11 decembrie 2017, iar primul termen a fost stabilit pe 8 mai 2018.
Intr-un alt caz mediatizat de la contencios-administrativ, cel in care spionul Don Benyatov a contestat fara succes protocolul SRI-Parchet, primul termen a fost stabilit dupa 6 luni de la data introducerii actiunii. Procesul a fost deschis pe 22 iunie 2017, iar primul termen a fost stabilit pe 11 ianuarie 2018.