AlegeriLocale2020/Bihor: Ioana Mihăilă (USR-PLUS) propune înfiinţarea unui parc prin ecologizarea haldei de şlam Alumina

AlegeriLocale2020/Bihor: Ioana Mihăilă (USR-PLUS) propune înfiinţarea unui parc prin ecologizarea haldei de şlam Alumina

Candidata USR-PLUS la funcţia de primar al municipiului Oradea, dr. Ioana Mihăilă, propune înfiinţarea unui parc municipal pe 37 de hectare prin ecologizarea haldei de şlam a fostei Fabrici Alumina, din Calea Borşului.

"În prezent este un teren complet neutilizat, parţial înierbat spontan, semn că nu este chiar atât de toxic şi se poate trece destul de uşor din categoria de deşeu periculos în cea de deşeu inert. Şlamurile de alumină sunt depozitate în patru depozite, cea de pe Borşului fiind C 0 (zero). Proprietarul Fibrocim a renunţat, în 2018, la dreptul de proprietate asupra celor 37 de hectare, pentru că era obligat la ecologizarea haldei şi acum se judecă cu Primăria şi Ministerul de Finanţe, pe această problemă. Pentru celelalte halde, C1, C2 şi C3, proprietar este sc Ingens SRL, care are termen de conformare de la Agenţia de Mediu, pentru 2021", a declarat vineri, în conferinţă de presă, Ioana Mihăilă.

Potrivit acesteia, primul pas ar fi ca municipiul să ia în proprietate acel teren de 37 de hectare, pentru că, altfel, pe viitor "vom plăti amenda şi plătim cu sănătatea, pentru că praful de şlam alcalin se ridică şi îl inhalează oamenii". În plus, a spus ea, acest teren cu o suprafaţă mare este instabil şi nu se poate folosi în construcţii.

Ioana Mihăilă a menţionat că, din studii anterioare, a reieşit faptul că, din fericire, nivelul de infiltrare a soluţiei caustice în pânza freatică este inexistent, datorită stratului de argilă. În aceste condiţii, rămâne riscul degajării prafului alcalin ceea ce necesită o izolare la suprafaţă, cu membrane, acoperite cu pământ şi plantarea vegetaţiei.

Candidata la primărie a dat ca exemplu soluţiile aplicate după cel mai mare accident ecologic din Ungaria, în anul 2010, în oraşul Mosonmagyarovar. O asemenea zonă cu reziduuri industriale solide a fost transformată în parc, prin impemeabilizare naturală (argilă), izolare şi plantarea unei păduri cu sălcii uleioase, care îşi întind rădăcinile în plan orizontal şi nu străpung membrana ce izolează şlamul.

Mihăilă admite că investiţia pentru amenajarea unui asemenea parc se ridică estimativ la 6 - 8 milioane de euro, însă a menţionat că vor fi disponibile fonduri europene, prin Green Deal, pentru ecologizarea, acoperirea şi reconversia haldei în parc, în următorul exerciţiu financiar. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...