AlegeriLocale2020/Armand: Exclud construcţia de clădiri pe spaţiile verzi; 40% din bugetul Sectorului 1 - pentru investiţii
Clotilde Armand, candidata susţinută de USR PLUS şi PNL pentru Primăria Sectorului 1, şi-a prezentat joi programul de guvernare locală, printre obiective numărându-se alocarea a 40% din buget pentru investiţii, modernizarea şcolilor, desfăşurarea cursurilor de învăţământ într-un singur schimb, o dezvoltare urbanistică durabilă, acces la sport pentru toţi locuitorii.
"De 30 de ani sectorul nostru nu a cunoscut o dezvoltare pe măsura resurselor pe care le are, pentru că am menţinut un sistem ineficient şi corupt. Vreau să spun clar - în primul rând stop contractelor umflate din bani publici. Noi vom investi 40% din buget. Şi stop unei administraţii cu pile! Primăria trebuie să fie deschisă către toţi, transparentă în cheltuieli şi decizii. Servicii publice interne şi externalizate de calitate. Vreau o administraţie care să fie un sprijin pentru investitori. Fără dinamism economic, un oraş moare. Vrem să impulsionăm o economie locală puternică, bazată pe tehnologii noi, bazată pe inovaţii, cu planuri de dezvoltare coerente. Noi vrem să îi susţinem pe dezvoltatorii imobiliari, dar cu o dezvoltare corectă, coerentă şi cu proiecte de reabilitare urbană", a precizat Clotilde Armand, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul USR PLUS.
Printre obiectivele sale, a enumerat o strategie de dezvoltare a sectorului, care să împiedice haosul urban, dar şi modernizarea şcolilor.
"În materie de mediu, avem ocazia să rezonăm rapid la tendinţele europene. Vom putea dispune de finanţări - este acest pact european - şi să ameliorăm izolarea clădirilor, să favorizăm transportul alternativ, selectarea şi reciclarea gunoiului şi extinderea spaţiilor verzi. Este exclus în mandatul meu să vedem construcţia de clădiri pe spaţiile verzi, în Parcul Herăstrău, în Pădurea Băneasa sau pe baza Pro Rapid. Este exclus să continue un şantier care a fost interzis de justiţie. Vrem să ajungem ca toate şcolile să fie într-un singur tur şi deschise pentru copiii noştri de dimineaţa până seara. Toţi părinţii trebuie să ştie că pot să îşi lase copiii la creşe, la grădiniţe, la şcoli, toată ziua, şi să se ducă liniştiţi la birou", a spus ea.
Armand a vorbit despre dezvoltarea infrastructurii de sport şi despre siguranţa pietonală şi a bicicliştilor.
"Toţi cetăţenii din Sectorul 1 trebuie să aibă acces la sport. Liber la sport! Voi lupta, de asemenea, pentru siguranţa cetăţenilor. Eu nu accept faptul că avem clădiri - mai ales publice - cu un grad înalt de risc seismic. Ne putem aştepta oricând la o catastrofă. În al doilea rând voi fi foarte atentă la siguranţa pietonală şi a celor cu biciclete. Obiectivul meu personal este zero accidente legate de trafic în Sectorul 1, la pietoni şi la biciclişti", a spus ea.
Europarlamentarul a menţionat că îşi doreşte "un dialog permanent" cu mediul de afaceri.
"Ştim cât de mult depindem de activitatea economică, de firmele care sunt în Sectorul 1. Susţinerea firmelor de care depind resursele noastre este cheie pentru mine. Strategia noastră va include un dialog permanent cu mediul de afaceri. Firmele trebuie să găsească în primărie un partener fiabil, care să fie un sprijin în activitatea lor. Nu numai că vreau să fac din acest sector un pol al economiei inovative, dar vreau să stabilizez activităţile economice clasice", a spus Armand.
Clotilde Armand a adus o serie de critici actualului primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, acuzându-l că a cheltuit banii pentru un spot interzis de CNA.
"Domnul primar actual a aruncat degeaba banii cetăţenilor ca să îşi construiască o imagine de primadonă în pandemie. Nu mai păcăleşte pe nimeni. CNA i-a interzis spotul cu spitalul, unde spune că a construit un spital fantomă şi distribuirea de măşti electorale i-a fost şi ea interzisă. (...) Programul nostru nu conţine o listă de promisiuni care nu se vor realiza niciodată. Noi venim cu un mod de abordare total diferit, după experienţele noastre din privat. Noi nu vom veni după patru ani, la sfârşit de mandat, cu o machetă", a spus ea.
Oliver Păiuş, candidat pe lista de consilieri locali, a declarat că Sectorul 1 trebuie să adopte o dezvoltare urbană durabilă, "fără blocuri între case". El a pledat, de asemenea, pentru adoptarea de planuri urbanistice zonale aferente zonelor Bazilescu, Chitila, Dămăroaia, Străuleşti, Băneasa Nord, dar şi pentru proiecte precum: construirea unui spital, amenajarea salbei de lacuri, regenerarea zonei Gării de Nord, reabilitarea parcajelor existente.
"Nu avem nevoie de planuri urbanistice nerealiste care să prevadă triplarea populaţiei şi să deschidă posibilităţi de investiţii imobiliare în Pădurea Băneasa sau Parcul Herăstrău, să autorizeze clădiri înalte în zone de casă, să supra-aglomereze unele cartiere, fără să dezvolte mai întâi o infrastructură potrivită, precum drumuri, locuri de parcare, şcoli, spaţii verzi şi utilităţile de bază. (...) USR vine cu opt programe şi şapte concepte pe care ni le putem asuma şi care vor rezolva problemele de urbanism. Reglementările de urbanism vor realiza un echilibru între nevoia de dezvoltare a Sectorului 1 şi nevoia de a beneficia de un trai comod şi sănătos al locuitorilor. (...) Considerăm necesară elaborarea unui Plan urbanistic zonal pentru Parcelarea Bazilescu şi, ulterior, dacă va fi nevoie, pentru cartierele Chitilă, Dămăroaia, Străuleşti, agresate în prezent de blocuri care provoacă adevărate drame. Blocurile trebuie să fie la bulevarde, nu în aceste cartiere", a spus el.
Diana Buzoianu, candidat la Consiliul Local al Sectorului 1, a declarat că doreşte o primărie "cu date deschise", al cărei buget să fie "discutat împreună şi pentru locuitorii" Sectorului 1.
"În primul rând, vom transparentiza toate informaţiile cu privire la achiziţiile publice, astfel încât să lansăm primul sistem de prevenţie, de luptă contra corupţiei. Acest sistem este datoria noastră faţă de locuitorii Sectorului 1, plătitori de taxe, care până în momentul de faţă nu au ştiut unde se duc banii lor. Avem datoria să implementăm digitalizarea şi inovaţia în administraţia publică locală, astfel încât cetăţenii să aibă acces mai simplu, mai eficient, mai rapid la servicii publice de calitate. Vom implementa inclusiv standarde de performanţă pentru serviciile publice din administraţia Sectorului 1", a spus Diana Buzoianu. AGERPRES