AlegeriLocale2020/ Declic: Peste 10.500 de oameni cer Parchetului General să ancheteze acuzaţiile de fraudă electorală
Peste 10.500 de oameni cer procurorului general, Gabriela Scutea, să dispună începerea unei anchete în privinţa posibilelor fraude electorale la alegerile locale din Bucureşti.
"Semnatarii petiţiei cred că fără implicarea Parchetului General nu vom şti dacă primarii sau consilierii locali sunt cei pe care i-am ales noi sau sunt nişte hoţi neprinşi. Şi, mai ales, nu vom afla dacă e vorba de câteva cazuri izolate sau de un sistem infracţional generalizat care falsifică rezultatul alegerilor din întreaga ţară", potrivit unui comunicat al comunităţii Declic, transmis, miercuri, AGERPRES.
Petiţia Declic a fost lansată în urma suspiciunilor apărute în spaţiul public privind fraudarea procesului electoral din Capitală, unde liderii formaţiunilor politice s-au întrecut în acuzaţii privind voturi furate şi mutate de la un candidat la altul, procese verbale măsluite sau alte şicane, menţionează Declic.
"La nivelul parchetelor locale, au fost înregistrate plângeri penale, însă comunitatea Declic cere o anchetă unitară care să aducă lumină odată pentru totdeauna în privinţa corectitudinii alegerilor. Tratate individual, fără a fi corelate informaţiile de la un parchet local la altul, există riscul ca anchetele să piardă din vedere imaginea de ansamblu sau chiar să nu poată aduna suficiente probe", precizează Declic.
Antoniu Bumb, campaigner Declic, a declarat că "încrederea cetăţenilor în procesul electoral este la pământ".
"Pentru noi, ca alegători, este incredibil ce se întâmplă. Practic, toate partidele politice strigă HOŢUL. S-au pus de acord că s-a furat la alegeri! Într-o asemenea situaţie pierde toată lumea, pentru că încrederea cetăţenilor în procesul electoral este la pământ. România nu-şi permite asta înainte de alegerile parlamentare. Trebuie să aflăm dacă ne-au furat sau nu voturile şi asta se va întâmpla doar printr-o anchetă amplă şi imparţială a Parchetului General. Doar aşa oamenii cinstiţi din această ţară vor putea merge din nou să voteze, convinşi că votul lor chiar contează", a spus Antoniu Bumb. AGERPRES