AlegeriLocale2020/ AEP eliberează acreditări pentru observatori internaţionali şi mass-media străine

AlegeriLocale2020/ AEP eliberează acreditări pentru observatori internaţionali şi mass-media străine

Asociaţiile şi fundaţiile interesate să desemneze observatori interni, observatorii internaţionali şi reprezentanţii mass-media străine vor trebuie să se acrediteze la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru scrutinul din 27 septembrie.

AEP a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că eliberează acreditări pentru asociaţiile şi fundaţiile interesate să desemneze observatori interni, pentru observatorii internaţionali şi pentru reprezentanţii mass-media străine, în contextul alegerilor locale de anul acesta.

Reprezentanţii instituţiilor mass-media româneşti au acces în secţiile de votare şi pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare numai în baza actului de identitate şi a legitimaţiei de jurnalist, începând cu ora 6,00 şi terminând cu momentul încheierii şi semnării de către membrii biroului electoral al secţiei de votare a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votării în secţia respectivă, precizează AEP.

Asociaţia sau fundaţia interesată să desemneze observatori interni la acest scrutin trebuie să transmită la AEP o cerere însoţită de o copie a statutului şi o copie a hotărârii judecătoreşti de înfiinţare, din care să rezulte că desfăşoară activităţi de apărare a democraţiei şi a drepturilor omului şi este legal constituită cu cel puţin şase luni înaintea datei alegerilor.

Pe baza documentului de acreditare emis de Autoritatea Electorală Permanentă, asociaţia sau fundaţia poate desemna ca observatori interni numai persoane care nu au apartenenţă politică. Asociaţiile şi fundaţiile acreditate de AEP au dreptul de a emite ecusoane pentru observatorii lor, iar aceştia pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare numai pe baza ecusonului, însoţit de actul de identitate.

Documentele pot fi transmise de asociaţii sau fundaţii la numărul de fax +40 21 310.13.86, la adresa de email acreditare@roaep.ro, prin poştă ori pot fi depuse la registratura AEP până cel mai târziu cu opt zile înaintea datei alegerilor, respectiv până la data de 19 septembrie.

Observatorii internaţionali care doresc să se acrediteze la alegerile locale din 27 septembrie trebuie să transmită la AEP cereri însoţite de copiile documentelor de călătorie, precum şi de copii ale documentelor emise de organizaţii străine sau internaţionale care desfăşoară activităţi în domeniul electoral, redactate în limba română, engleză sau franceză, din care rezultă că persoanele care solicită acreditarea sunt desemnate, mandatate sau recomandate să observe alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020.

De asemenea, AEP acreditează reprezentanţi ai instituţiilor mass-media străine, în baza cererilor însoţite de copiile documentelor de călătorie, precum şi de copii ale documentelor emise de instituţii mass-media străine, redactate în limba română, engleză sau franceză, din care rezultă calitatea de jurnalist. Autoritatea menţionează că reprezentanţii instituţiilor mass-media străine care deţin carnet valabil de corespondent, eliberat de Ministerul Afacerilor Externe, vor transmite AEP doar cererea de acreditare.

Observatorii internaţionali şi reprezentanţii instituţiilor mass-media străine pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare numai pe baza documentului de acreditare emis de AEP, care este valabil şi în copie, însoţit de actul de identitate.

Documentele pot fi transmise de observatorii internaţionali şi de reprezentanţii instituţiilor mass-media străine la numărul de fax +40 21 310.13.86, la adresa de e-mail acreditare@roaep.ro, prin poştă ori pot fi depuse la registratura AEP. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”