Alegerile din Italia ar putea fi influențate de minciunile de pe rețelele sociale

Alegerile din Italia ar putea fi influențate de minciunile de pe rețelele sociale

Înainte de legislativele de duminică, alegătorii italieni au o problemă: trebuie să separe realitatea de minciunile pe care le citesc pe internet.

Lidera extremei drepte Georgia Meloni ar putea deveni prima femeie premier din Italia FOTO EPA-EFE

Lidera extremei drepte Georgia Meloni ar putea deveni prima femeie premier din Italia FOTO EPA-EFE

În ciuda îngrijorărilor că Rusia va încerca să se amestece în Campania electorală, politicienii italieni și influencerii de pe rețelele sociale au jucat până acum cel mai mare rol în răspândirea falsurilor legate de alegeri, arată o analiză Digital Bridge – Politico.

Aceste conturi online atacă imigranții, fac acuzații la adresa Uniunii Europene și promovează sprijinul pentru invadarea Ucrainei de către Rusia. Deși ar putea părea liniștitor că Kremlinul nu se află în spatele mesajelor online atât de răspândite, vestea proastă este că italienii sunt mai predispuși să creadă ceea ce citesc din surse locale decât site-urile străine și conturile de social media.

Lidera extremei drepte Georgia Meloni, data câștigătore în sondaje

Duminică, italienii este de așteptat să voteze o nouă coaliție de dreapta, condusă de Giorgia Meloni lidera partidul Frații Italiei. Rezultatul votului va fi esențial pentru economia Italiei și pentru dinamica politică a UE, unde experimentatul Mario Draghi, premierul italian interimar, este de așteptat să fie înlocuit de un lider de extremă dreaptă cu multe necunoscute și imprevizibil.

Oficialii europeni de rang înalt, inclusiv cei care se ocupă de eforturile Uniunii Europene de a împiedica dezinformarea venită din afara alianței, au continuat să avertizeze că Kremlinul ar putea încerca să încline balanța alegerilor în favoarea sa.

Eforturile cele mai mari de răspândire a dezinformării, însă, se realizează pe conturile de Facebook și Twitter din Italia care le-au întrecut cu mult la like-uri, share-uri și comentarii pe cele provenite din străinătate în ultimele trei săptămâni, potrivit datelor de la CrowdTangle, o firma de analiză a datelor rețelelor sociale deținută de Meta. „Informația care vine de la politicienii și media din Italia, mai ales atunci când sunt promovate de alți membrii ai comunității, este mult mai probabil să aibă un impact asupra atitudinii și a comportamentului oamenilor decât postările conturilor de social media necunoscute sau publicațiile străine controlate de stat pe care puțini le urmăresc și în care încă și mai puțini se încred”, a spus Rasmus Kleis Nielsen, profesor de comunicare politică la Universitatea din Oxford, care a studiat rolul politicienilor în răspândirea de zvonuri pe internet.

Este evident că este jenant pentru clasa politică să recunoască deschis faptul că, de cele mai multe ori, dezinformarea vine de la vârf”, a adăugat Nielsen. „Ar putea fi mai convenabil din punct de vedere politic să pretindă că problema o reprezintă actorii străini rău intenționați. Dar asta nu înseamnă că este și adevărat.”

Promisiuni nerealiste

Peste 90% dintre promisiunile făcute de partidele din Italia nu s-au bazat pe realitatea economică. Peste 90% dintre inițiativele la care s-au angajat partidele politice italiene făceau abstracție de realitatea economică din țară, potrivit organizației de monitorizare a informațiilor apărute în public, Pagella Politica, care a verificat angajamentele grupurilor politice de stânga și de dreapta din Italia. Acestea includ alocații considerabile promise tinerilor alegători și subvenții oferite pentru a combate creșterea mare a prețurilor la energie, inițiative pentru care politicienii care le-au propus nu au explicat de unde vor obține banii necesari. Multe dintre aceste promisiuni au fost distribuite de politicieni de rang înalt în încercarea de a atrage votanți pentru alegerile în care niciunul din partide, cel mai probabil, nu va avea destule voturi pentru a forma un guvern de unul singur, potrivit Politico.

Politicienii și influencerii italieni au luat locul posturilor rusești de dezinformare

În ultimele săptămâni, paginile de Facebook create special pentru a stârni sentimente anti-imigranți au postat videoclipuri și imagini cu presupuși imigranți care băteau și abuzau oameni, înainte de votul crucial de duminică. Aceste postări de pe rețelele sociale au fost distribuite de mii de ori, în special cu aportul influencerilor și candidaților politici de extremă dreapta, potrivit CrowdTangle, în ciuda faptului că atât Facebook, cât și Twitter au anunțat că au luat măsuri pentru a combate dezinformarea și pentru a promova informațiile de încredere oferite de publicațiile de mainstream înainte de evenimentul din Italia.

Politicienii și influencerii italieni au luat locul posturilor rusești de dezinformare Începând cu luna februarie a acestui an (momentul declanșării războiului din Ucraina), politicienii italieni din toate partidele și-au retras orice formă de sprijin pentru Vladimir Putin, dar în mediul online, unii utilizatori ai rețelelor sociale continuă să pună la îndoială decizia Uniunii Europene de a sprijini Ucraina.

Doi oficiali citați de Politico au spus că mesajele proruse în care Occidentul este blamat pentru tensiunile cu Rusia fac acum parte din discuțiile politice zilnice care au loc în Italia, chiar dacă acum italienii sunt cei care răspândesc dezinformarea și nu un guvern străin, cum se întâmpla înainte ca posturile rusești precum RT sau Sputnik să fie interzise.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”