Alegerile din Grecia: Tragedia feroviară planează asupra unui scrutin dominat de dinastii
Familiile celor uciși în februarie în cel mai grav accident feroviar din Grecia consideră că dezastrul este un asasinat de stat împotriva „copiilor noștri”. Comunitatea îndurerată se teme că odată cu alegerile de duminică, nimic nu se va schimba, iar alte evenimente similare se pot repeta.
FOTO: Shutterstock
Pentru familia Plakias, trei dintre cele mai mari bucurii ale lor, care ar fi trebuit să voteze pentru prima oară astăzi, au fost ucise în februarie, descrie BBC.
Anastasia și verișoarele ei gemene Thomi și Chrysa, toate în vârstă de 20 de ani călătoreau împreună în trenul de pasageri. Ele s-au numărat printre cei 57 de oameni care au murit atunci când un serviciu interurban care transporta sute de pasageri de la Atena la Salonic s-a izbit frontal de un tren de marfă de pe aceeași linie.
La fel ca multe dintre celelalte victime, tinerele erau studente care se întorceau la Universitatea din Salonic după ce își petrecuseră o vacanță alături de familie.
„Anastasia mea”, oftează Dimitris Plakias, în timp ce privește de pe terasa restaurantului familiei sale. Îi curg lacrimi în ochi în timp ce își descrie fiica, notează sursa citată.
„Sunt norocos că am avut-o ca fiică, chiar și pentru puțin timp. Voi fi întotdeauna mândru. A fost o fată rară și a avut doar dragoste de dăruit”.
Înaintea alegerilor generale de duminică, partidele de opoziție au evocat în repetate rânduri dezastrul ca fiind un simptom al unui guvern distrus și al unui stat disfuncțional.
Atât premierul Kyriakos Mitsotakis, de la Noua Democrație, de centru-dreapta, cât și predecesorul său Alexis Tsipras, de la Syriza, de centru-stânga, au vizitat familiile îndoliate de accidentul de tren Tempi.
Dar, mai presus de toate, aceasta este o pierdere personală.
„Noi, rudele, îl numim un asasinat de stat împotriva copiilor noștri și a tuturor persoanelor care se aflau la bordul acelui tren”, spune tatăl Anastasiei. „În ce țară europeană ar putea fi posibil așa ceva?”
Plakias dă din cap, spunând „nu” când este întrebat dacă are încredere că vreun lider sau partid va contribui la prevenirea unei catastrofe similare.
Dinastii politice
Sentimentul de exasperare că nimic nu se va schimba este agravat pentru mulți alegători de numele de familie de pe buletinele de vot de peste tot din țară.
Grecia este departe de a fi singura țară care a fost leagănul dinastiilor politice, dar rețelele familiale puternice încă domină scena, chiar de-a lungul spectrului ideologic.
Tatăl premierului Kyriakos Mitsotakis a fost el însuși prim-ministru, sora sa a fost ministru de externe, iar nepotul său este actualul primar al Atenei.
„A fost doar un accident”
Dacă grecii se opresc și salută respectuos statuia fondatorului Greciei moderne, Konstantinos Karamanlis, care a fost de patru ori prim-ministru și ulterior președinte, nepotul său, Kostas, s-a confruntat cu furia națională.
A doua zi după accidentul feroviar fatal, Kostas Karamanlis a demisionat din funcția de ministru al transporturilor, recunoscând că rețeaua feroviară de care era responsabil nu era adecvată.
Cu toate acestea, lacrimile pe care le-a vărsat în public în timp ce examina epava trenului nu l-au împiedicat să candideze la alegerile din acest weekend, ceea ce a înfuriat multe dintre familiile îndurerate.
Giannis Sarigiannis, în vârstă de 79 de ani a fost șoferul familiei Karamanlis, inclusiv al veneratului Konstantinos pe vremea când acesta era prim-ministru.
Reporterii BBC l-au întrebat pe Giannis ce părere are despre tragedia feroviară, despre cel mai tânăr din clanul Karamanlis și dacă nu ar fi fost mai bine dacă Kostas se retrăgea din viața politică, în semn de respect pentru cei morți.
„Nu a fost vina lui. A fost un accident”, argumentează Giannis. „Iar în ceea ce privește familia lui, este o familie bună. Oameni modești”.
Și de aceea votează pentru partidul de guvernământ Noua Democrație.
Dacă ne îndreptăm spre sud, spre capitala Atena, acuzațiile de nepotism și clientelism sunt cele care alimentează furia multor alegători.
„Tot ce cumpăr crește cu 20-30%”
La fel ca în cazul atâtor alegeri din întreaga lume în acest moment, costul ridicat al vieții este principalul considerent.
În fața unui supermarket dintr-o suburbie, Elena, o pensionară văduvă, le povestește reporterilor BBC despre ultima sa listă de cumpărături.
„Pâine, roșii, fasole - prețul la toate a crescut”, spune ea.
Ea va vota pentru Syriza, partidul care a guvernat din 2015 până în 2019 - în anii de durere continuă, în timp ce planul de salvare a Greciei a dictat măsuri stricte de cheltuieli.
PIB-ul Greciei a crescut cu 6% anul trecut.
„Oh, ei bine, s-ar putea să fie așa, dar eu nu simt asta. Tot ce cumpăr crește cu 20-30%”.
În ciuda faptului că economia națională și-a revenit, mai mult de o treime dintre greci spun că nu își pot plăti facturile în fiecare lună - cea mai mare proporție din Uniunea Europeană.
Nick Malkoutzis, analist politic de la Macropolis, spune că alegătorii vor să treacă peste un „deceniu pierdut”.
„Oamenii pot vedea că există poate o redresare economică incipientă și trebuie să decidă în mâinile cui le este mai bine - iar sondajele de opinie arată că în Mitsotakis este cel în care au cea mai mare încredere”, spune Malkoutzis.
Este posibil ca aceleași nume vechi să rămână instrumentale în politica greacă, dar alegătorii ar putea acum să se uite la ele pentru a împărți puterea. Dar mulți merg la urnele de vot întrebând când va fi împărțită și creșterea economică a Greciei.
Sursa: adevarul.ro