Alegerile alimentare, influentațe de gene. Scrie în ADN-ul tău dacă ești vegetarian sau nu
Potrivit unui studiu publicat recent în PLOS one, intenția de a renunța la consumul de carne poate să nu țină doar de voință, ci și de influența unor gene prezente în ADN-ul fiecăruia dintre noi.
ADN ne dictează alegerile alimentare FOTO shutterstock
Oamenii de știință au descoperit că există patru gene care ne pot influența ce alegeri alimentare facem și care pot determina cât de bine și rapid poate cineva să adopte un stil de viață vegetarian. „În acest moment, ceea ce putem spune este că genetica joacă un rol semnificativ în vegetarianism și că unele persoane pot fi genetic mai potrivite pentru o dietă vegetariană decât altele” , a declarat autorul principal al studiului, Dr. Nabeel Yaseen, profesor emerit de patologie la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern.
Nu toți putem deveni vegetarieni
Cu toate că mulți oameni care ar dori să fie vegetarieni, nu toți suntem capabili să facem acest lucru, bagajul genetic al fiecăruia fiind având un rol determinant, sugerează cercetătorii. Aceștia își propun ca în viitor să poată identifica și cine este predispus din punct de vedere genetic la vegetarianism. „Studiul evidențiază legătura complexă dintre genele noastre și alegerile noastre alimentare, sugerând că, în viitor, am putea avea recomandări alimentare mai personalizate pe baza predispozițiilor genetice”, a susținut Dr. José Ordovás, director al departamentului de nutriție și genomică și profesor de nutriție și genetică la Universitatea Tufts din Massachusetts.
Mai mult de 5.000 de vegetarieni definiți ca fiind persoane care nu au mâncat carne de animal în ultimul an, au fost comparați cu peste 300.000 de persoane dintr-un grup de control care au mâncat carne în anul precedent, potrivit studiului. Cercetătorii au identificat trei gene care sunt puternic determinante și alte 31 care au un potențial de influențare în adoptarea unui regim alimentar vegetarian. Motivul ar putea sta în modul în care diferite persoane procesează lipidele, sau grăsimile.
Regim alimentar în funcție de predispozițiile genetice
Mai multe dintre genele pe care studiul a constatat că sunt asociate cu vegetarianismul au legătură cu metabolizarea lipidelor, a precizat Yaseen. „Plantele și carnea diferă în ceea ce privește complexitatea lipidelor lor, așa că s-ar putea ca unele persoane să aibă nevoie genetic de unele lipide oferite de carne” a mai adăugat el.
Studiul arată o perspectivă extrem de importantă asupra nutriției, și deschide un capitol nou de cercetare privind influența pe care ADN-ul o are asupra modului în care alegem să mâncăm „Acest studiu pune în lumină un domeniu de cercetare relativ puțin explorat: genetica din spatele preferințelor alimentare ” , a spus Ordovás.
Sursa: adevarul.ro