ALEGERI PREZIDENŢIALE, turul II: Secţiile de votare s-au DESCHIS. Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la urne - LIVE TEXT
Secţiile de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-au deschis, duminică, la ora 07.00, fiind aşteptaţi la vot 18.281.625 de alegători.
UPDATE 8:15 Suceava: Peste 2.300 de cereri de urnă mobilă; la primul tur au votat cu urna mobilă 1.449 suceveni
este 2.300 de suceveni au făcut cereri pentru a vota cu urna mobilă, jumătate dintre aceştia fiind internaţi în spitalele din judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La primul tur de scrutin au votat cu urna mobilă 1.449 de suceveni.
Potrivit prefectului de Suceava, Florin Sinescu , au fost înregistrate 2.343 de cereri de urnă mobilă, din care 1.180 din spitale.
Conform prefectului de Suceava, Florin Sinescu, înainte de deschiderea secţiilor de votare au existat câteva probleme legate de alimentarea cu energie electrică în localităţile Slatina, Fălticeni şi la Secţia nr. 32 din Suceava, însă avariile au fost remediate.
În judeţul Suceava, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale au fost amenajate 553 de secţii de votare, fiind aşteptate la vot 580.656 de persoane.
UPDATE 7:10 Vicepremierul Gabriel Oprea a votat ”pentru progresul României, pentru o Românie unită”
Vicepremierul Gabriel Oprea a ajuns la vot la ora 7.00, la secţia de votare nr. 952, organizată la Şcoala gimnazială nr. 150 Sf. Elefterie din Bucureşti.
”Am votat pentru progresul României, pentru o Românie puternică şi unită”, a afirmat Gabriel Oprea.
UPDATE 7:00 Secţiile de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-au deschis, fiind aşteptaţi la vot 18.281.625 de alegători.
Numărul alegătorilor este mai mic cu aproape 3.000 faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Conform ultimei raportări a Autorităţii Electorale Permanente, copiile de pe listele electorale permanente cuprind 18.281.625 de alegători, faţă de 18.284.326 de cetăţeni români cu drept de vot înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente de la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie.
Cei 18.281.625 de alegători vor putea vota în 18.550 de secţii de votare. Pentru acest scrutin au fost tipărite 20.945.068 de buletine de vot şi 11.808.375 de timbre autocolante, care au fost predate sâmbătă preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. Numărul ştampilelor a rămas acelaşi ca şi la primul tur al alegerilor, respectiv 94.220.
Votul se va desfăşura în aceleaşi secţii care au fost organizate şi pentru primul tur al alegerilor, în aceleaşi locuri şi sub autoritatea aceloraşi birouri electorale.
Secţiile de votare se închid la ora 21.00.
Procesul de votare la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României a început în afara ţării sâmbătă, la ora 20.00, primul român votând la secţia de votare organizată în Noua Zeelandă (Auckland), având în vedere diferenţa de fus orar.
Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.
Alegătorii vor vota la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării se vor afla în alte localităţi decât cele de domiciliu vor putea vota la orice secţie din ţară, însă numai după ce vor declara în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.
Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, ori votează fără a avea acest drept riscă între şase luni şi trei ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoanele care oferă bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumite candidat.
Alegătorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare, solicitări care trebuie depuse cel mai târziu până n preziua alegerilor.
Persoanele reţinute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale vor putea vota după ce vor face cereri în acest sens către directorul penitenciarului sau centrului de arest.
Sursa: mediafax.ro