Alegeri prezidenţiale în Ucraina: Actorul de comedie Volodimir Zelenski se detaşează de restul plutonului de candidaţi
Cu un număr record de candidaţi şi un actor de comedie care de acum se situează în fruntea sondajelor, competiţia electorală din Ucraina se anunţă dură pentru preşedintele Petro Poroşenko, cu mai puţin de două luni înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, al căror scor pare extrem de incert, comentează luni France Presse.
Ascensiunea neaşteptată a lui Volodimir Zelenski (40 de ani), un actor de comedie şi organizator de spectacole de divertisment, a zdruncinat o campanie care se anunţă dominată de doi 'grei' ai politicii ucrainene: preşedintele aflat la final de mandat şi fostul premier Iulia Timoşenko, într-o ţară aflată în război de cinci ani şi care se confruntă cu grave dificultăţi economice.
Chiar dacă figurează printre primii trei favoriţi, Poroşenko nu este creditat decât cu 15%-16% din intenţiile de vot în rândul alegătorilor care s-au decis deja cu cine să voteze, potrivit ultimelor trei sondaje realizate în ianuarie, cot la cot cu Iulia Timoşenko (între 16% şi 19%).
Dar marea surpriză a campaniei este ascensiunea actorului Volodimir Zelenski, care conduce în ultimele trei sondaje cu 19%-23% din intenţiile de vot.
După încheierea termenului de depunere a candidaturilor în noaptea de duminică spre luni, Comisia Electorală Centrală de la Kiev a indicat pentru AFP că a primit documente de la 90 de potenţiali candidaţi pentru scrutinul din 31 martie.
Dintre aceştia, un total de 30 de candidaţi a fost validat luni, un număr record de la declararea independenţei Ucrainei în 1991, relevă agenţia Interfax-Ukraina.
Peste 20 de candidaturi au fost respinse şi aproximativ 40 de dosare rămase vor fi examinate până vineri, termenul limită.
Ajuns la putere după mişcarea de contestare din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti) în 2014, Poroşenko, un miliardar prooccidental de 53 de ani, care şi-a făcut averea de pe urma industriei dulciurilor, şi-a anunţat săptămâna trecută intenţia de a-şi adjudeca un al doilea mandat, afişându-se ca singura contrapondere împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin.
Criticat pentru lentoarea luptei anticorupţie promise, preşedintele actual se confruntă cu o campanie dificilă: aproape jumătate dintre ucraineni afirmă că nu vor vota pentru el 'sub nicio formă', potrivit recentelor sondaje.
Mizele votului sunt considerabile pentru Ucraina, ţară căreia acum cinci ani i-a fost luată de către Rusia - prin anexare - peninsula Crimeea, şi care se confruntă - tot de cinci ani - cu un conflict armat în estul său separatist prorus, soldat cu aproape 13.000 de morţi, şi cu o profundă criză economică.
'Cu încă cinci ani (de politică prooccidentală), noi vom părăsi pentru totdeauna orbita Rusiei. Astăzi, punctul de la care nu ne mai putem întoarce nu a fost încă atins', a declarat recent pentru AFP un înalt responsabil al guvernului ucrainean.
Zelenski, cofondator al unui conglomerat de companii specializate în divertisment, nu are niciun fel de experienţă politică, dar este cunoscut atât în Ucraina, cât şi în Rusia pentru show-uri şi seriale de televiziune, fiind criticat de detractorii săi pentru lipsa lor de subtilitate.
Mulţi îl consideră drept o 'marionetă' a controversatului oligarh ucrainean Igor Kolomoiski, în conflict cu preşedinţia de la Kiev şi al cărui canal de televiziune '1+1' oferă actorului timpi considerabili de antenă.
Potrivit expertului Anatoli Oktisiuk de la Centrul Democracy House din Kiev, ascensiunea lui Zelenski se explică prin neîncrederea ucrainenilor faţă de 'vechile elite' la putere şi prin promovarea sa la televiziune, dar aceasta nu va dura.
Electoratul său este alcătuit în principal din 'tineri, adeseori pasivi şi care nu vin să voteze', apreciază expertul citat. 'Cred că, în cele din urmă, scorul său va fi considerabil mai mic', prezice expertul, potrivit căruia în al doilea tur de scrutin, preconizat la 21 aprilie, se vor confrunta Poroşenko şi Timoşenko.
Petro Poroşenko a promis să consolideze politica prooccidentală a Ucrainei în cazul victoriei sale şi să depună în 2024 o cerere oficială de aderare a Ucrainei la UE, precum şi să obţină undă verde pentru aderarea ţării la NATO.
Supranumit 'regele ciocolatei' pentru averea făcută din produse de cofetărie, Poroşenko a fost ales preşedinte în mai 2014, pe valul mişcării de contestare proeuropeană, care a dus la fuga în Rusia a predecesorului său prorus Viktor Ianukovici.
În pofida unei serii de reforme lansate sub preşedinţia sa, Poroşenko este extrem de criticat pentru ritmul lent al acestora, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, notează AFP. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Florin Ştefan, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Volodimir Zelenski / Facebook