Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cine este favoritul cursei, conform celui mai recent sondaj

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cine este favoritul cursei, conform celui mai recent sondaj

Actualul președinte al Republica Moldova, Maia Sandu, este în topul preferințelor moldovenilor privind alegerile prezidențiale, aceasta fiind urmată de candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, arată rezultatele unui sondaj realizat în luna septembrie.

Maia Sandu este favorită pentru scrutinul prezidențial. FOTO: Facebook

Maia Sandu este favorită pentru scrutinul prezidențial. FOTO: Facebook

Potrivit sondajului, pentru Maia Sandu își vor da votul 36.1 % dintre alegători, iar pentru Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi câte 10.1 % și, respectiv, 7.5 %.

Pe locul patru și cinci sunt candidata independentă Irina Vlah, ex-bașcană a Găgăuziei, cu o cifră de 4.1 % și Ion Chicu, candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) și fost premier, cu un număr de 2.5 %.

Pe ultimele șase trepte s-au clasat Vasile Tarlev, candidatul Partidului pentru Viitorul Moldovei, Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și candidații independenți: Tudor Ulianovschi, Andrei Năstase, Natalia Morari și Victoria Furtună, înregistrând scoruri între 0 și 3 %.

Între timp. 21.9 % dintre moldoveni susțin că nu au decis cu cine vor vota, iar 2.4 % afirmă că nu ar participa la alegeri.

,,Este important de menționat că 22% dintre respondenți nu au luat încă o decizie clară în privința votului pentru alegerile prezidențiale, ceea ce ar putea duce la modificări ușoare în clasamentul candidaților pe parcursul următoarelor săptămâni”, anunță reprezentanții comunității WatchDog.md.

image

În același timp, reprezentanții WatchDog.md precizează că ,, față de luna august 2024, nici unul dintre candidații la alegerile prezidențiale nu a înregistrat o creștere semnificativă de rating. Însă, se poate observa că opțiunile diverse existente cresc ușor nivelul de nehotărâre a oamenilor și îi determină să fie mai ezitanți”.

image

Sondajul, realizat pe un eșantion de 1021 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult, are o marjă de eroare +3,1%.

Datele au fost colectate în perioada 13 – 22 septembrie 2024 prin intermediul interviului telefonic moderat de intervievator, adică metoda CATI.

Sondajul a fost organizat în cadrul proiectului „Definirea și combaterea narațiunilor anti-occidentale în Republica Moldova”, implementat de Institutul ASPEN România în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă și Comunitatea „WatchDog.MD” cu suportul financiar al Black Sea Trust of the German Marshall Fund.

11 pretendenți înregistrați

Pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a înregistrat 11 candidați.

Scrutinul prezidențial va avea loc în aceeași cu referendumul republican constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 O hartă care dă fiori...

3 Mare dreptate are! / Rareș Bogdan, text de o duritate fără precedent în scandalul Șoșoacă

4 Foarte interesant amănunt!

5 Foarte interesante amănunte...