Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: al doilea tur sub influența fără precedent a Kremlinului

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: al doilea tur sub influența fără precedent a Kremlinului

Bătălia pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se dă în cel de-al doilea tur între candidatul pro-european Maia Sandu și cel pro-rus Alexandr Stoianoglo, pe fondul influenței fără precedent a Kremlinului asupra votului.

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo luptă pentru funcția de președinte al Rep. Moldova. FOTO: Facebook

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo luptă pentru funcția de președinte al Rep. Moldova. FOTO: Facebook

În data de 3 noiembrie, puțin peste 2.722.000 de moldoveni cu drept de vot sunt așteptați să-și aleagă președintele pentru următorii patru ani.

Pentru scrutinul prezidențial din 2024, au fost deschise 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 pe teritoriul țării, inclusiv 30 pentru locuitorii din regiunea separatistă Transnistria și 231 în 37 de țări pentru diaspora moldoveană.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 și 21:00, iar alegerile vor fi valide dacă cel puțin o cincime dintre cetățeni își exercită dreptul de vot.

Candidatul care va acumula cel mai mare număr de voturi va câștiga scrutinul. Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se află prima în buletinul de vot, având 42,49% din sufragii în primul tur. Rivalul său, Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a obținut 25,95%.

Încercările Kremlinului de influențare a votului

Alegerile sunt decisive pentru a determina dacă actuala președintă Maia Sandu va rămâne în funcție. Acestea se desfășoară pe fondul influenței fără precedent a Kremlinului care își dorește un președinte pro-rus la conducerea țării. Republica Moldova a început recent negocierile de aderare la Uniunea Europeană și a validat rezultatul pozitiv al referendumului republican constituțional care consfințește parcursul european în Constituție. Iar Moscova își dorește să readucă Chișinăul în sfera sa de influență și să submineze această direcție europeană.

După primul tur al alegerilor din 20 octombrie, Maia Sandu a denunțat „un atentat asupra democrației” și a libertății cetățenilor de a aspira la integrarea europeană. Ea a afirmat că „bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere”, au încercat să cumpere 300.000 de voturi.

Atac extrem

Cu trei zile înainte de cel de-al doilea tur, premierul Dorin Recean a denunțat un „atac extrem”, avertizând că moldovenii sunt amenințați cu moartea pentru a vota un anumit candidat. Dorin Recean a subliniat că aceste acțiuni urmăresc să inducă panică și frică în societate, determinând oamenii să nu iasă la vot. Iar deputatul PAS, Radu Marian, l-a acuzat pe pro-rusul Ilan Șor, oligarhul fugit la Moscova, că ar fi în spatele acestor atacuri, parte a războiului hibrid lansat de Kremlin împotriva Chișinăului.

Ilan Șor, considerat principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Chișinăului, ar fi implicat și în rețeaua de mituire a alegătorilor moldoveni realizată prin intermediul unei bănci ruse și care ar fi fost elaborată de serviciile speciale rusești, conform șefului Procuraturii Generale (PG) din Republica Moldova, Ion Munteanu.

Cu banii Rusiei, pro-rusul condamnat penal ar fi mituit alegătorii pentru a nu susține aderarea la UE la referendum, pentru a nu o vota pe Maia Sandu în primul tur și, în al doilea tur, pentru a oferi votul pentru Alexandr Stoianoglo.

Întrevedere cu Putin

Candidatul PSRM, acuzat că este un ,,cal troian” și ,,omul Moscovei”, neagă acuzațiile că ar avea legături cu oligarhul fugar Ilan Șor sau cu Rusia, dar este pregătit să se întâlnească cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dacă acest lucru, spune el, ar fi în interesul majorității cetățenilor țării sale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Dacă e singură, o dilești”

2 Interesantă dezvăluirea lui Cristian Diaconescu despre tezaurul de la Moscova, dar cam târzie...

3 „Au făcut tot pentru a o împiedica să se întoarcă din morţi”

4 Foarte interesante amănunte...

5 VIDEO „Cum am putut să fiu așa de prost” / Au „marcat banul”, dar maneliștii Culiță Sterp și Bogdan Mocanu își pun cenușă în cap după ce l-au promovat p…