Alegeri prezidenţiale în Polonia: Uşor avans al candidatului liberal în sondaje

Alegeri prezidenţiale în Polonia: Uşor avans al candidatului liberal în sondaje

Candidatul liberal Rafal Trzaskowski l-ar putea învinge la limită pe preşedintele conservator aflat la final de mandat, Andrzej Duda, în turul doi al alegerilor prezidenţiale programat pentru duminică în Polonia, potrivit rezultatelor ultimelor două sondaje publicate vineri, informează AFP.

Un al treilea sondaj indică totuşi că preşedintele Duda ar putea obţine 53% din sufragii, faţă de 47% pentru primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, iar majoritatea analiştilor consideră că este prea devreme pentru a se pronunţa, mobilizarea alegătorilor constituind un factor cheie.

Susţinut de principalul partid de opoziţie, Platforma Civică (PO), Rafal Trzaskowski a câştigat teren în rândul alegătorilor, care se tem că o victorie a rivalului său va ajuta partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, să meargă înainte cu reformele controversate, în special în domeniul justiţiei, criticate de UE.

Susţinătorii preşedintelui în exerciţiu apreciază că, din punctul lor de vedere, acesta oferă o garanţie mai bună pentru menţinerea unei serii de avantaje sociale.

Alegerile, prevăzute iniţial pentru 10 mai, au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit unui sondaj al Institutului independent Kantar, realizat pentru canalul de ştiri TVN24, Rafal Trzaskowski ar obţine 46,4% sufragii, faţă de 45,9% pentru adversarul său.

Dar 7,7% dintre cele 1.500 de persoane chestionate se declară încă indecise.

Un sondaj IBRIS din 8 iulie relevă că primarul Varşoviei ar obţine 45,3% din voturi, faţă de 44,4% pentru preşedintele în exerciţiu, iar 10,3% dintre cele 1.100 de persoane intervievate s-au declarat indecise.

Un al treilea sondaj, CATI Ipsos, efectuat în 7-8 iulie, pronostichează la rândul său o victorie a lui Andrzej Duda, cu 53% din voturi, faţă 47% pentru adversarul său, cu doar 3% indecişi dintr-un eşantion de 1.014 persoane chestionate.

Preşedintele Duda este considerat un aliat-cheie al preşedintelui american Donald Trump, în timp ce partenerii europeni ai Varşoviei îi critică reformele, considerând că acestea erodează democraţia, la trei decenii după căderea comunismului, notează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii