Alegeri prezidenţiale în Georgia: O fostă ambasadoare a Franţei are mari şanse să devină preşedinte
O fostă ambasadoare a Franţei în Georgia este unul din primii doi candidaţi cel mai bine cotaţi în alegerile prezidenţiale care au loc duminică în fosta republică sovietică din Caucaz, relatează joi agenţia Reuters.
Salome Zurabişvili, în vârstă de 66 de ani, născută la Paris, într-o familie de emigranţi gruzini, a vizitat prima oară Georgia în 1986, pentru ca mai târziu, în 2003, să fie numită ambasador al Franţei în fosta republică sovietică, iar ulterior "recrutată" ca ministru de externe al Georgiei de preşedintele de atunci al ţării, Mihail Saakaşvili. Acesta i-a acordat cetăţenia georgiană pentru a putea prelua funcţia, din care a demis-o însă în 2005.
Dna Zurabişvili şi-a înfiinţat după aceea propriul partid, Calea Georgiei, pe care l-a condus până în 2010, când a părăsit temporar politica georgiană pentru a reveni în Franţa. În 2016 ea a fost aleasă în parlamentul de la Tbilisi ca deputat independent, iar în campania prezidenţială este susţinută de partidul Visul georgian, controlat de Bidzina Ivanişvili, cel mai bogat om din ţară şi considerat de altfel de critici liderul din umbră al Georgiei.
Preşedinţia a devenit în mare parte o funcţie de figuraţie în Georgia, o mare parte din prerogativele cu caracter executiv ale preşedintelui fiind transferate în ultimii ani către prim-ministru, dar rămâne un post cu influenţă politică şi titularul său contribuie la conturarea imaginii ţării în străinătate.
Ţara cu 3,7 milioane de locuitori este un aliat strategic al Washingtonului în regiune şi speră să adere la Uniunea Europeană şi NATO, iar teritoriul său este traversat de conducte care transportă ţiţei şi gaz din bazinul caspic spre Europa.
Principalul rival al dnei Zurabişvili este Grigol Vaşadze, în vârstă de 60 de ani, care candidează din partea unei platforme de 11 partide de opoziţie în frunte cu Mişcarea Naţională Unită a fostului preşedinte Saakaşvili.
Şi Vaşadze a deţinut funcţia de ministru de externe, din 2008 până în 2012.
Sondajele de opinie arată că lupta pentru preşedinţie se va da practic între el şi Zurabişvili, preferaţi în intenţiile de vot în faţa celorlalţi 23 de candidaţi.
Salome Zurabişvili a fost dur criticată în cursul campaniei pentru că a declarat că războiul "fulger" din august 2008 cu Rusia a avut loc pentru că georgienii au "cedat în faţa provocării ruse". "Ca preşedinte, nu voi ceda niciodată în faţa provocărilor pentru că, atunci când eşti o ţară mică, trebuie să fii mai inteligent decât duşmanul", a spus ea. Criticii au calificat această remarcă drept lipsită de patriotism, punând totodată la îndoială cunoştinţele de limbă georgiană ale fostei ambasadoare a Franţei.AGERPRES